Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, matius04 napisał:

czym pryskacie na t1? najbardziej sensowne połączenie jakość/cena 

tebu

24 minuty temu, kamcio15 napisał:

Nikt nie panikuje i nikt nikomu nie nakazuje żeby robił "po mojemu". Napisałem tylko swoje obserwacje z ubiegłego sezonu. Nie mam porównania do innych odmian, ale przy KWS Kosmos, przy 125kgN sporo mi położyło, przy skracaniu 0,5l Moddusa. Plon średni wyszedł 7300kg/ha. I przy żniwach widziałem realną stratę z tego powodu, że leżał, bo części tego co było "przybite" do ziemi nie udało się zebrać doświadczonemu kombajniście i zbiór był bardziej uciążliwy, pracochłonny i czasochłonny. Dlatego uważam, że dobre skracanie jest ważne i na pewno o ile warunki na to pozwolą w tym sezonie bardziej się do tego przyłożę. 

no to u mnie ponad 150 kg N 2 razy skracany i był bardzo bardzo niski, plon 8,4t. Co do zbioru to wydaje mi się że przy minimalnym doświadczeniu kombajnisty idzie to zebrać, a mówie o panikowaniu bo już któryś raz widzę pytanie o te skracanie, nie ma za wiele popularnych środków do skracania, nie ma  też złotej receptury na to bo u każdego inaczej jęczmień wygląda, dużo też zależy od odmiany. Jedna osoba nie skróci wcale i się nie położy, a druga da 0,8 moddusa w jednej dawce i będzie leżał jak zły.

Opublikowano
10 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

tebu

no to u mnie ponad 150 kg N 2 razy skracany i był bardzo bardzo niski, plon 8,4t. Co do zbioru to wydaje mi się że przy minimalnym doświadczeniu kombajnisty idzie to zebrać, a mówie o panikowaniu bo już któryś raz widzę pytanie o te skracanie, nie ma za wiele popularnych środków do skracania, nie ma  też złotej receptury na to bo u każdego inaczej jęczmień wygląda, dużo też zależy od odmiany. Jedna osoba nie skróci wcale i się nie położy, a druga da 0,8 moddusa w jednej dawce i będzie leżał jak zły.

No tutaj to już zależy właśnie od charakterystyki odmiany. Jeden bez większego przykładania się do skracania będzie ładnie stał aż do żniw, drugi przy dobrym skracaniu i tak gdzieś trochę się położy. No i woadomo, że wszystko zależy też od pogody, hak będzie sucho i bez większych wichur/nawałnica to i skracanie nie potrzebne, jak będzie dobry rok i zboże będzie parło w górę to trzeba jednak lepsze skracanie zastosować itp. idt...

Co do zbioru to kosił mi kombajnista co zanim kupił swój kombajn to kosił już w kółku rolniczym, więc coś niecoś o tym wie. Jak jest fest przybite do ziemi to wsystkiego nie zbierze. No chyba żeby się z tym cackać nie wiem hak, ale to skóra za wyprawę... W każdym bądź razie jak stoi to idzie o wiele łatwiej i szybciej, a w takim zbożu 7t+ poczciwy bajzon i tak ma co robić. 

Opublikowano

Mój jeczmien zimowy nieste ty chyba będzie do przesiania, prawdopodobnie wirus go dopadł. Jest żółty i w ogóle się nie zmienia po tych ciepłych dniach i podaniu azotu. Na jesieni było pryskane na chwasty Expert mer +dff. Pytanie pierwsze posiać owies?(gdzieś wyczytałem że nie jest to zalecane) oraz czy konieczna będzie orka przed siewem?

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtek554 napisał:

Mój jeczmien zimowy nieste ty chyba będzie do przesiania, prawdopodobnie wirus go dopadł. Jest żółty i w ogóle się nie zmienia po tych ciepłych dniach i podaniu azotu. Na jesieni było pryskane na chwasty Expert mer +dff. Pytanie pierwsze posiać owies?(gdzieś wyczytałem że nie jest to zalecane) oraz czy konieczna będzie orka przed siewem?

Mokro jest, daj mu czas do połowy kwietnia.

Jutro w końcu będzie szansa wjechać w pole jęczmienia. Rzucę 250kg saletrosanu i trochę przytnę na drugiej dawce saletry.

Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał:

Masz zdjęcia tego jęczmienia? A co do orki to w przypadku eksperta nie jest wymagana tylko nie wiem jak to jest w przypadku łączenia z dff

Tak to wygląda. Sąsiednie zdrowe plantacje, wyglądają tak jak u mnie te pojedyncze rośliny gdzieniegdzie.

20240223_165850.jpg

Opublikowano
31 minut temu, tommy66692 napisał:

A po co czekac

Nie wiem, nie będzie poparzeń jak w nocy będzie -6 w dzień 8 a na noc znowu z -3? Rsm dawałem zawsze na drugą dawkę, tylko zazwyczaj miałem już temp dodatnie.

Opublikowano

Nie tylko zachód.

Ja płd. wsch. mazowieckie też minimum 3 tygodnie wcześniejsza wegetacja.

N1 podane 16 lutego, N2 29 lutego ze względu na kiepskie w opady prognozy długoterminowe.

Dziś -7st.

Porzeczki mają zielone liście wiśnie pęknięte pąki, owies i pszenica jara wyrzędowane po 15 -18 dniach od siewu. Jeszcze tak o tej porze nie było nigdy