Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 3.10.2023 o 11:09, Agrest napisał:

Ogólnie to wydaje mi się że wielu czai się najpierw co stosować i czy już. Termin mija to pytania czy jeszcze można, a może czym innym. Przychodzi chłód nadal nie opryskane. No to czekamy do wiosny. I pytanie czy można już i czym. Potem przymrozki do maja i wstrzeliwuje się delikwent w najgorsze okienko pogodowe, a potem zdziwienie bo nie ma czym poprawki robić🤣

To ogólne stwierdzenie, więc niech nikt się nie porusza.

Kurna jak kiedyś pisałem. Ciągle coś nie pasuje, coś przeszkadza - słońce deszcz wiatr, mróz, święto, weekend...🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

jak u was warunki? u mnie wiatru brak ale dopadało i wjazd pewnie dopiero poniedziałek - wtorek

Ło takie 

IMG_20231021_110634.jpg

16 minut temu, Agrest napisał:

Kurna jak kiedyś pisałem. Ciągle coś nie pasuje, coś przeszkadza - słońce deszcz wiatr, mróz, święto, weekend...🤣

Wtedy jak to pisałeś to ten ze zdjęcia sialem a reszta w popiele nawet nie wzeszła 

Opublikowano

Ty małorolny i praktycznie bezrobotny to możesz wyczekiwać idealnych warunków🤭

Opublikowano

Rozszyfruj definicję preparatów doglebowych i zdecyduj czy czekać na chwasty🤭

• Root Admin
Opublikowano

Zapytałem sztuczną inteligenecję jak działa flufenacet?

oto odpowiedz:

Cytat

Flufenacet to herbicyd stosowany w uprawach zbóż i innych roślin uprawnych w celu zwalczania chwastów jednoliściennych i wieloliściennych. Jego działanie polega na hamowaniu podziału komórek chwastów w trakcie kiełkowania i wczesnego wzrostu, co prowadzi do ich śmierci. Oto kilka kluczowych informacji o mechanizmie działania flufenacetu:

1. Działanie na poziomie biochemicznym: Flufenacet działa jako inhibitor biosyntezy bardzo długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (VLCFA) w roślinach. Kiedy ta ścieżka metaboliczna jest blokowana, chwasty nie są w stanie prawidłowo rozwijać się na wczesnych etapach wzrostu, co prowadzi do ich śmierci.

2. Applikacja: Flufenacet jest zazwyczaj stosowany przed wschodami chwastów lub tuż po nich, ponieważ jego główny mechanizm działania polega na zakłóceniu wczesnych etapów rozwoju chwastów.

3. Szerokie spektrum działania: Flufenacet jest skuteczny przeciwko wielu gatunkom chwastów, zarówno jednoliściennych, jak i wieloliściennych.

4. Selektywność: Herbicydy na bazie flufenacetu są formułowane w taki sposób, aby były selektywne dla pewnych roślin uprawnych, co oznacza, że nie szkodzą uprawie, ale skutecznie niszczą chwasty.

5. Integracja z innymi herbicydami: Flufenacet jest często łączony z innymi herbicydami w celu poszerzenia spektrum zwalczanych chwastów lub zwiększenia skuteczności działania.

Jak z każdym środkiem chemicznym, ważne jest stosowanie flufenacetu zgodnie z zaleceniami producenta i przestrzeganie wszelkich wskazówek dotyczących bezpieczeństwa.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

możesz się pochwalić zdjęciem jęczmienia? :D 

👇👇👇👇👇

3 godziny temu, soltys48 napisał:

IMG_20231021_110634.jpg

32 minuty temu, yacenty napisał:

co tak wolno?

Panie ciągnik który ciągnie psikacz ma 60 koni i 50 lat 🤣spacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

IMG_20231021_141915.jpg

Edytowane przez soltys48
Ebana autokorekta
Opublikowano
26 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

jasna sprawa, pytanie czy po tych 3 tygodniach od siewu wszystkie potencjalne chwasty zaczęły kiełkować na tyle żeby je zniszczył

O matko!🤦‍♂️

Doglebówka działa kilka miesięcy. Nanosisz ją na czystą wilgotną glebę gdzie tworzy tak zwany cienki mikrofilm. Czyli warstwę jak płaszcz ochronny. Kielkujący chwast nawet w grudniu dotyka tej warstwy chłonie stożkiem wzrostu i zdycha.

I dlatego tak ważne ww doglebowych jest by nie było dużych brył czy jak masz pole wzdłuż pasa drzew, i opadłych liści.

Im większe zboże tym większa powierzchnia niezabezpieczona. I potem olaboga oszukany środek

Opublikowano
Rolcpec napisał:

Witam,

Zapowiadaja ocieplenie i mam zamiar pryskac na chwasty expert met 0,35 + sempra 500sc 0,2 i jęczmien i pszenicę. Czy do tego jeszcze coś dolożyć? 

Czy na jęczmień mogę do tego dorzucić Karate, a moze cos innego na mszyce?

Dołączam się do pytania

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

O matko!🤦‍♂️

Doglebówka działa kilka miesięcy. Nanosisz ją na czystą wilgotną glebę gdzie tworzy tak zwany cienki mikrofilm. Czyli warstwę jak płaszcz ochronny. Kielkujący chwast nawet w grudniu dotyka tej warstwy chłonie stożkiem wzrostu i zdycha.

I dlatego tak ważne ww doglebowych jest by nie było dużych brył czy jak masz pole wzdłuż pasa drzew, i opadłych liści.

Im większe zboże tym większa powierzchnia niezabezpieczona. I potem olaboga oszukany środek

czyli teoretycznie oleju nie warto dodawać?

• Root Admin
Opublikowano
11 minut temu, krilan06 napisał:

W przyszłym tyg jadę podobną mieszaniną- expert + karate ale bez dff. W jęczmieniu ostrożnie z dff, może ktoś się wypowie

DFF to bardzo dobra SA, warto dodać ale jęczmień za nią nie przepada i przy 100g robi się lekkie fito. W zależności od sytuacji na polu i kombinacji jaką pryskam staram się aby w jęczmieniu DFF wychodził na poziomie 50-70g/ha, a w tym roku robię wyjątek i pójdzie 120g, zobaczymy w jakim stopniu jęczmień to pokaże.