Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał:

Jak się ktoś jeszcze załapie na dopłaty do jęczmienia to z tych 600 być może zrobi się 850, a to już nie wygląda tak źle 

Żeby się niejeden nie przejechał na dopłatach jak się zrobi parę groszy przy współczynniku korygującym.

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

nie tylko ja ci nie wierzę. 

skąd takie przypuszczenia?

ja to już się zdążyłem przyzwyczaić do takich plonów tutaj... :D

Opublikowano
Przed chwilą, tobago napisał:

Dopłata to średnio 1000zl/ha. Jak giganci zbierają tu po 8t to wychodzi 120zl do tony. Wiadomo lepsze to niż nic ale d*py nie urywa. 

Ci giganci pierwsi będą do suszowego.

Opublikowano
8 minut temu, tobago napisał:

Dopłata to średnio 1000zl/ha. Jak giganci zbierają tu po 8t to wychodzi 120zl do tony. Wiadomo lepsze to niż nic ale d*py nie urywa. 

Jak ktoś faktycznie skosi 8 czy 9 ton/ ha to mu te tony dadzą dopłatę na 2 ha  , a to już podwoi tą kwotę co podałeś, oczywiście przy wszystkich sprzyjających kwestiach i że pełną dopłatę naliczą

Opublikowano
41 minut temu, czesio200 napisał:

Po fajnych żniwach jęczmiennych czas na żyto. Plon 2t z piachu po 600zl. Połowa kosztów się nie wraca. 

W tym roku na życie lepszy pieniądz będzie ze słomy jak z tego ziarna

Opublikowano
9 godzin temu, Desperado napisał:

Chyba nie tylko ja ci nie wierzę.   :P

Wczoraj dokończył mi kawałek 1,8ha.

Na 600mb zjazd z 3a do 5, a może i parę arów 6.

Przedplon jęczmień ozimy.

Zrobione 3,6 zbiornika tucano.

6,5m³ x 3,5 x 680(gęstość)=15470kg/ 1,8ha= 8,59t/ha.

W sobotę na 3a dał ciut mniej.

Teraz możesz nie wierzyć🤣

Opublikowano

6 rzędowy,trochę sie już położył,w zależności od działki 6-6,5 t kl ziemi 4-5,aje jestem pozytywnie zaskoczony bo siew był 3 pazdziernika 

jęczmienie w okolicy siane w terminie ,czy to przez mszyce czy z innego powodu (susza też) dały 4-5 max, u kumpla był 2 rzędowy ładny gruby ale NH nie był w stanie obić ości ok 30% zostało

Opublikowano

A to zależy od stanowiska, w sobotę kosiliśmy na 3kl Returna i omłacał się pięknie, wczoraj na 4b/5 kl już było gorzej czyli wniosek taki że ten na gorszym stanowisku został upalony a nie skończył żywota tak jak powinien 

• Like 1
Opublikowano

niekoniecznie ,ja w zeszłym roku miałem piękne pszenżyto wyrosło jak las a potem tak przypaliło że został sam poślad jak głowka od kolorowej szpilki,ale rzędy słomy były jak byk

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tobago napisał:

Dlatego jęczmień dobrze kosić trochę już wystany wtedy nie ma problemu z domłacaniem. 

Mi też mówili żeby się wstrzymać jeszcze 2 dni, ale dziś w nocy 10,5mm, a jutro burze i ulewy

Edytowane przez krilan06
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał:

Wczoraj dokończył mi kawałek 1,8ha.

Na 600mb zjazd z 3a do 5, a może i parę arów 6.

Przedplon jęczmień ozimy.

Zrobione 3,6 zbiornika tucano.

6,5m³ x 3,5 x 680(gęstość)=15470kg/ 1,8ha= 8,59t/ha.

W sobotę na 3a dał ciut mniej.

Teraz możesz nie wierzyć🤣

Pytanie czy tam jest faktycznie 5 czy 6 klasa, czy tylko na papierze, na 6 klasie takiej faktycznie, to lasy rosną latami i żytka za kolana a nie 8 ton jęczmienia. :P A zresztą twoja gadka co roku to jest płakanie jaka to susza i co tam jeszcze, a potem niby bijesz rekordy na 5,6 klasach.   xD Skoro wszyscy mają takie plony, to ja się pytam czyja ta bida z nędzą że miejscami szkoda kombajnu wpuszczać jak się w Polskę pojedzie? i dlaczego rozwalacie aplikację suszową jak coś dają?   :P

Edytowane przez Desperado