Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, soltys48 napisał(a):

Objętość każdy sobie policzy

Jakby poznać jeszcze gęstość to i pomyłkę trudno 

To co mam zwykle na magazynie nie mylę się więcej jak 5t

dlatego w kombajnie objętość zbiornika podaje się w m3 a nie w tonach, bizon ma coś koło 2,5m3 ? to x0,7 to będzie 1,5 tony max ?

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

kosmos 9,9t/ha

Zetix napisał:

Japierdziele masakra.... To gdzie z moimi 6.6t zważone do was ludziska jak wy lekkim waflem po dychu zbieracie xd

Nie każdy ma warunki jak u ciebie,gratuluję wyniku.

Opublikowano
16 minut temu, Zetix napisał(a):

Japierdziele masakra.... To gdzie z moimi 6.6t zważone do was ludziska jak wy lekkim waflem po dychu zbieracie xd

Ja ci dobrze radzę, oddaj w dzierżawę prawdziwym rolnikom 😁

Opublikowano
21 minut temu, Zetix napisał(a):

dobra gleba gnoju do pełna i deszczu nie brakowało 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Sąsiada bizon niby 1800 a grubego ziarna to i 2 tony 🤭🤭🤭 ale nigdy nie ważył 🫣

no i później wali 11,1t ...

-ważyłeś ? , - a po co, no chyba znam Bajzona , 30 lat nim koszę!

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

W internecie dalej wszystkim po 7, 8 ton sypie i to jeszcze tak trochę słabo co niektórym 🤣 wy w ogóle wiecie ile tej plewy jaką jest jęczmień trzeba nakosic żeby te tony stały się rzeczywistością? 😝

• Haha 1
  • Confused 2
Opublikowano

Objętościowo na pewno niema co porównywać wagi do pszenicy. Ja np. mam przyczepy 6t i pszenicy pełna waży około 6400kg, a jęczmienia około 5200kg, także różnica jest znaczna. Jak mniej więcej znają wagę rzeczywistą pełnej przyczepy jęczmienia, to coś tam "na oko" można oszacować. Na pewno nie będzie to dokładne. Mi jeszcze się nie zdarzyło trafić, takie podawane wagi po "," bez ważenia niema sensu. Lepiej zaokrąglać do dołu 😁 potem mniej boli jak jedzie na wagę.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, jahooo napisał(a):

dlatego w kombajnie objętość zbiornika podaje się w m3 a nie w tonach, bizon ma coś koło 2,5m3 ? to x0,7 to będzie 1,5 tony max ?

Ale pszenicy, a nie jęczmienia.

46 minut temu, Jaceenty346 napisał(a):

Objętościowo na pewno niema co porównywać wagi do pszenicy. Ja np. mam przyczepy 6t i pszenicy pełna waży około 6400kg, a jęczmienia około 5200kg, 

Bez nakładek na przyczepę 4 tonową, 4,5 tony czy 6 ton, pszenicy wrypać tonaż jaki ma przyczepa, jest praktycznie nierealne żeby z tym ujechać.

Opublikowano

Ja też już Sandrę wykosiłem, wyglądała słabo wyjątkowo niska , pasami lepsza pasami gorsza,  pole chyba wapna jeszcze nie widziało bo dzierżawione więc nie sypie, jeden zabieg na grzyba , 120N i o dziwo 8t sypnęło. No niestety plony się zapowiadają wysokie w tym roku 

Opublikowano
59 minut temu, Dastan napisał(a):

Ja też już Sandrę wykosiłem, wyglądała słabo wyjątkowo niska , pasami lepsza pasami gorsza,  pole chyba wapna jeszcze nie widziało bo dzierżawione więc nie sypie, jeden zabieg na grzyba , 120N i o dziwo 8t sypnęło. No niestety plony się zapowiadają wysokie w tym roku 

A u kolegi  dziś wjechałem w Sandre i 17-19% wilgotności,  trzeba odpuścić z 10 dni bo z tego co pokazują to ma coś padać tyle czasu jak nie więcej 

Opublikowano
9 godzin temu, jahooo napisał(a):

Zrób pan jęczmień ozimy z gęstością 0.7 to wyczyn. 0.6 jest bez potrąceń, a 0.5 też się zdarza.

9 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

no mówią że w Bajzonie ~1,5t sie mieści 

Żyta miałem 1850 kg, bo zaraz na wagę jechało. Tyle, że to był pełny zbiornik, a nie jak kiedyś na usłudze koszę, gościu podstawia jakiś mały rozrzutnik i mówi, ze dwa zbiorniki wchodzą. Dobiłem bizona do pełna i nie było już na tym środku transportu miejsca😉

6 godzin temu, Zetix napisał(a):

Ziemia i pogoda...

5 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Sąsiada bizon niby 1800 a grubego ziarna to i 2 tony 🤭🤭🤭 ale nigdy nie ważył 🫣

Jeśli chodzi o pszenicę to ma rację. Miałeś bizona?

Opublikowano
7 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Zrób pan jęczmień ozimy z gęstością 0.7 to wyczyn. 0.6 jest bez potrąceń, a 0.5 też się zdarza.

Jeśli chodzi o pszenicę to ma rację. Miałeś bizona?

Bizon bizonowi nierówny, były różne wersje tych zbiorników, pierwsze serie miały mały 2m3, były 2,5 , były 3m3 w wersjach eksportowych. Trudno porównać.