Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, Korbol napisał:

pierwszy raz w życiu mam jęczmień ozimy, jak objętościowo na oko wychodzi tak samo jak jary to ok. 7t/ha,

To zapewne bliżej 6 - 6,5 ton , bo zimowy to skorupki w większości odmian , choć są odmiany oczywiście że jary nie doruwnuje zimowemy w gęstości 

Opublikowano
10 minut temu, Aroo22 napisał:

Jakubus wczoraj skoszony, wilgotność 10,7% plon 9t/ha. Dzisiaj sprzedany po 600 brutto. Lubelskie LBL 

IMG_20240627_182649.jpg

Jaka gmina? Ja LJA gmina Batorz  czekam do następnego tygodnia ponad 15% wczoraj było

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

dokładnie ta sama, Patryk zawinął rogala i wrócił do domu

To wasze strony 🤔https://www.facebook.com/share/p/MZEobiEPzcX4SmAe/

1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

Jakubus wczoraj skoszony, wilgotność 10,7% plon 9t/ha. Dzisiaj sprzedany po 600 brutto. Lubelskie LBL 

IMG_20240627_182649.jpg

Agrifirm Bedlno dziś rano cena 620netto 🤔 

Opublikowano (edytowane)

🙆‍♂️

36 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Piękny plon, na dobrej ziemi musiał być 

A czemu u Ryśka 1/4? podłość ludzka nie zna granic.  🙆‍♂️

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał:

ponoć startowa 520 ale ucięli za gęstość a właściwie jej brak

59 kg/hl to jest niską gęstość, ale nie jakoś tragicznie.

Ja w skupach spotykałem się, że bez potrąceń jęczmień brali od 62 kg/hl, natomiast skup o którym opowiadał Grzesiu i Patryk nie potrącał za gęstość tylko jeżeli gęstość wynosiła powyżej 68!!!

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Roska83 napisał:

Jaka klasa ziemi 

3b-4a

2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

🤔

Agrifirm Bedlno dziś rano cena 620netto 🤔 

U mnie tyle to nie realne w okolicy.

2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Piękny plon, na dobrej ziemi musiał być 

Nie taka bardzo dobra. 3b-4a przedplon rzepak, pH 6,5 wiosną 120kgN w saletrze + 100kg kizerytu. Podłoże gliniaste to wilgoć trzymało. 

Edytowane przez Aroo22
  • Like 2
Opublikowano

Zaczynam małe żniwa wilgotność 11% kws kosmos koszony najgorszy kawałek gdzie połowa pola nie dostała azotu bo nie dało się wjechać średnia jak na oko to 5t z ha( gdzie P pola 2xn i skracanie grzybowki a druga połowa raz grzybowka) zobaczymy jak kolejne pola

Klasa 4a

Opublikowano
6 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

na razie średnia z tego co widziałem w Internecie i okolicy to 5-7 ton więc przy cenie 500-600 idzie wszystko na dzierżawę i zostaje ciut na nawóz,

paliwo , opryski, materiał siewny i kombajn jest na -

A czyj to problem ze ktoś płaci 2k dzierżawy? 

Opublikowano
4 godziny temu, Aroo22 napisał:

Gmina Obsza. Woziłem sprzedawać do Cieszanowa (podkarpackie) to już większość jęczmieni ozimych skoszona przy trasie. 

Po ile kolego jeczmien w Cieszanowie?

Opublikowano

Ja dziś dzwoniłem na skup to mi gość powiedział że nie ma ceny tylko bierze jeczmien na przetrzymanie bo nie chce rolników wkurzać ceną bo cena idzie w dół 

Pogranicze Śląsk/małopolska 

Opublikowano
34 minuty temu, Tomek90 napisał:

A czyj to problem ze ktoś płaci 2k dzierżawy? 

Kto tyle płaci? Proszę o namiary i oddam wszystko w pisdu.