Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Giełdy lecą. Dziś ostatnie 4,1t na auto zabrał. Zostało trochę dla kur .

U lokalnego skupowego pytałem to 1200brutto

Dziś dzwoniłem, to Karp 1300, młyn 1250, handlarz 1200 wszystko netto, łódzkie z dojazdem do 50 km, ale w tym tygodniu nie biorą, a w przyszłym to zapewne już mniej

Opublikowano
7 godzin temu, jacor73 napisał:

Dziś dzwoniłem, to Karp 1300, młyn 1250, handlarz 1200 wszystko netto, łódzkie z dojazdem do 50 km, ale w tym tygodniu nie biorą, a w przyszłym to zapewne już mniej

Mój jęczmień i pszenżyto niby dogadane po1300netto. Pszenica 1400. W sumie poszło 100t. Czekam na fakturę i kasę

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Ludzi i rolnika ,nędza doganiać , stopy % do góry znacząco znowu , koszta wystrzelą a ceny na płody spadną koszta pokryje producent .

o podziale na ludzi i kobiety to słyszałem ,ale z tym podziałem na ludzi i rolników to przegiąłeś ;-)))))

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, matti6 napisał:

Jak nie ma ciśnienia to uważam, że warto poczekać do wiosny. Może będzie większe zapotrzebowanie i cena skoczy

Jeśli jest pomysł na zagospodarowanie kasy, to nie wiem czy to dobry pomysł z trzymaniem do wiosny. Inflacja za pół roku to takie skromne 10%, a czy cena pszenżyta na wiosnę skoczy do 1450 albo więcej, raczej mało prawdopodobne, aczkolwiek nie niemożliwe.

Opublikowano
13 godzin temu, Belaruss820 napisał:

2 i 0,3

Nie za dużo dff 🤔 ja myślę 0,2 i 2l ctu

Opublikowano

To nie myśl tylko pryskaj bo znowu nie opryskasz tak się będziesz przybierał 🤪 u mnie już kręci ziele, somsiad teraz psiuka. Ciekawe co tam na tym co z rosą psiukałem bo strach jechać 🙈

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał:

To nie myśl tylko pryskaj bo znowu nie opryskasz tak się będziesz przybierał 🤪 u mnie już kręci ziele, somsiad teraz psiuka. Ciekawe co tam na tym co z rosą psiukałem bo strach jechać 🙈

Rosa to nie zaszkodzi, pryskałem pszenżyto expert+legato, za10 minut zaczęła się mżawka, po godzinie zaczęło dobrze padać i tak do końca dnia, zboże trochę przyhamowało, ale chwasty te co były wycięło, nowych brak, zobaczymy co będzie na wiosnę

Opublikowano
6 godzin temu, kopin napisał:

o podziale na ludzi i kobiety to słyszałem ,ale z tym podziałem na ludzi i rolników to przegiąłeś ;-)))))

Nic nie  przegiąłem , bo Biskup , czy polityk posiadają ha i sprzedają tak samo jak inni , tylko że cena inna jest podział ,na  ludzi i rolników .

Opublikowano
8 godzin temu, memphis1205 napisał:

@cotamjaktam czyli musze na wiosne dobrze sypnac nawozem tak? 

A jeszcze jedno pytanie, czy to ze sypnalem wapno przed siewem ma jakies znaczenie w krzewieniu? Bo 1raz sypalem wapno na polach. Ph cos ponad 4.

No właśnie pierwszą dawkę lepiej ograniczyć przy takiej obsadzie 100 kg saletry starczy i pszenżyto zredukuje obsadę, odrzuci słabe pędy i zostaną te najmocniejsze, a na drugą dawkę potrzeba dużo azotu aby wyżywić te pędy które zostały.

Jak sypałeś przed siewem to te wapno jeszcze działać nie zaczęło, więc nie ma wpływu na krzewienie. Zależy oczywiście jakie wapno ale węglanowe na pewno nie działa jeszcze.

Opublikowano

Prawda to że Quelex działa teraz tylko w 20% ( przez liście) a na wiosnę w pozostałych 80% ( przez glebę) ?

Coś takiego mi przedstawiciel handlowy powiedział.

U mnie już chwasty żółte na tych działkach co wcześnie pryskałem.

I podobno rosa nie ma wpływu zbytnio na działanie środka.

Opublikowano

Rotondo siane 29.10. 2022r

Opryskane 2l ctu+0,2 dff w środę 9 listopada

20221112_135225_resized.jpg

Opublikowano

Słabo widać na całości. Rano o rosie i przy innym świetle by wyszło lepiej. Na ubitej ziemi zieloniutki

20221112_135158.jpg