Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja wróciłem w tym roku do hybrydy po kilku latach i po tym roku zwiększam areał. 

Kws Vinetto, pszenzyto na tym kawałku nie oddało nigdy ponad 4t, mimo niezłego roku odnośnie opadów, dobrej ochrony i nawożeniu. Może problem był w odmianie, źle znosiła płodozmian zbożowy, nie wiem, pH niezłe, nawozenie obornikiem również, po prostu albo mam za słaba wiedzę i coś robię nie tak, albo po prostu moja gleba nie nadaje się do pszenzyta. 

20220626_214140.jpg

Opublikowano
17 godzin temu, Agrest napisał:

Mam 3,5 ha na najsłabszym polu 5 I 6 klasa. Pół hektara wypalone kometnie. Reszta kłosy można liczyć. Pewnie nawet 3 ton nie będzie.

Siane było chyba 15 października I to pokutuje.

W okolicy siane wcześnie nalały ziarna gdy jeszcze była woda. Moje mogę liczyć na poślad.

U mnie siany  konciec wrzesnia wygląda chyba najlepiej mam też Tadeusz i Belcanto to też zapowiadają się dobrze Kombajn zweryfikowuje w zniwa

Opublikowano

Pszenżyto i żyto na piaskach.  Taka różnica. To Meloman - ziarna nię zdążył przyzwoicie nalać. W Tadeuszu jest lepiej pod tym względem, bo wcześniej się wykłosił. Rzadkie bo rzadkie, ale kłos nieźle nabity.

IMG_20220627_meloman.jpg

IMG_20220627_tadeus.jpg

Opublikowano

Te po przypalane co tu pokazujecie, to dobrze jak da 3 tony, to i tak chyba sporo wygórowałem. Na 4-ce przyczepie bez nakładek takiego cienkiego ziarna, to i tak musi być pełna, a to może być duży problem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Daniel770 napisał:

Meloman na 5kl jeszcze się trzyma na 6 nie mam co oglądać &key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

20220625_202633.jpg

Jak tu masz 5 klasę to musiały deszcze padać. Dobrze wygląda. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Pojedyncze to grzyb.

Choroby podsuszkowe przede wszystkim i/lub fuzarioza.

Opublikowano

A gdzie w taki upał. Jak już jest na kłosie to po ptokach. A podsuszkowe to wczesną wiosną

Opublikowano
18 godzin temu, TheRolnik1992 napisał:

U mnie pojedyncze białe kłosy się robią i to pewnie od suszy... A strach że znowu grzyb....

Ps. Czy w takiej fazie można pryskać na grzyba jeszcze?

IMG_20220628_161109.jpg

IMG_20220628_161024.jpg

Ja mam to samo , chociaż słoma będzie 🙂

Opublikowano
22 godziny temu, cotamjaktam napisał:

Borowik na klasie 4b się trzyma

pszenżyto po pszenżycie

Panowie co właśnie sądzicie o pszenżycie po pszenżycie? Mam dwie działki, jedną w tym roku na której jest strasznie słabe a druga będzie łączona z inną i też byłoby pszenżyto.

Opublikowano
22 minuty temu, forestrider18 napisał:

Panowie co właśnie sądzicie o pszenżycie po pszenżycie? Mam dwie działki, jedną w tym roku na której jest strasznie słabe a druga będzie łączona z inną i też byłoby pszenżyto.

Jak widać u mnie daje radę, dobra zaprawa i zabiegi grzybowe i będzie git jak wody nie braknie

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Ani zaprawa ani nawożenie sztuczne ani obornik nic nie znaczy jak nie ma wody

IMG_20220629_161104.jpg

IMG_20220629_161108.jpg

Panie wielki , to u Ciebie 🤔

1 godzinę temu, TheRolnik1992 napisał:

Właśnie jadę z opryskiwaczem 😁😁

Obawiam się że to już  musztarda po obiedzie