Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 11.03.2022 o 20:07, krilan06 napisał:

@Agrest - jęczmień też byś już siał? Mam zamiar w przyszłym tyg

U mnie we wsi największy gospodarz który od lat bryluje w uprawie browaru dziś zakończył siewy jęczmienia

Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał:

Z saletrą to bym uważał jak jeszcze takie mrozy u Ciebie zapowiadają 

A jak sytuacja z zaksanem podobnie działa  jak saletra czy wolniej się  rozkłada? mam tylko taki azot na ozime i chcę  w jednej dawce. 

Opublikowano (edytowane)

Ma po połowie azotu saletrzanego i amonowego także działa podobnie jak saletra tylko nie wiem jak ten zaksan się rozpuszcza (tzn jak długo). Ja wysiałem saletrosan 26 bo mam rozkrzewione zboża i ten azot ma być wolno pobierany przez rośliny a będzie jednak ciągle dosyć chłodno tak więc też to działa na korzyść tego nawozu. A tak poza tym z doświadczenia wiem że na pierwszą dawkę najlepiej sprawdza się u mnie saletrosan

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

U mnie we wsi największy gospodarz który od lat bryluje w uprawie browaru dziś zakończył siewy jęczmienia

Już też sobie uprawiłem, w poniedziałek/wtorek sieję. Trochę dziwnie się na mnie patrzą bo u mnie prawie nikt nic nie robi w polu 😀

Edytowane przez krilan06
  • Thanks 1
Opublikowano
15 godzin temu, daron64 napisał:

Oooo już zmiana prognozy - wtorek/środa deszcz możliwy, także chyba przyatakuje z tą moją jedyną dawka

Chyba już odwołali ten deszcz, u mnie radar już nie pokazuje opadów 

Opublikowano

Uprawa pod pszenżyto jare i łubin zakończona susza jak cholera , w poniedziałek obowiązkowe mycie ciągnika z kurzu i zaczynam siewy nie ma na co  czekać !!!.

Ps. ci co nie posiali saletry  1 marca  to już mogą sobie pomarzyć o dobrym plonie , 4 dni słońca i różnica między polem z saletrą a bez kosmiczna !!!

IMG_20220312_154218.jpg

• Haha 3
Opublikowano

Sucho się robi , nawet i susza , gdzie miesiąc temu to błoto że ujechać nie szło na polu , z saletrą czekam , zresztą tydzień temu kizeryt siałem to żeby nie mróz to by ciągnik siadał . A czekam bo raz sucho dwa przymrozki są i mają być , dziś jak ostatnio z rana -5 

Opublikowano
19 minut temu, k16mk napisał:

Uprawa pod pszenżyto jare i łubin zakończona susza jak cholera , w poniedziałek obowiązkowe mycie ciągnika z kurzu i zaczynam siewy nie ma na co  czekać !!!.

Ps. ci co nie posiali saletry  1 marca  to już mogą sobie pomarzyć o dobrym plonie , 4 dni słońca i różnica między polem z saletrą a bez kosmiczna !!!

IMG_20220312_154218.jpg

Ja u siebie w okolicy żadnej różnicy nie widzę z saletrą czy bez, wegetacja stoi, noce po -7/-8

• Like 3
Opublikowano
15 minut temu, krilan06 napisał:

Ja u siebie w okolicy żadnej różnicy nie widzę z saletrą czy bez, wegetacja stoi, noce po -7/-8

Dokładnie, wszytko zależy od regionu. Noce z mrozami do -9 i wszystkie oziminy robią się fioletowe. W sobotę rano -4, rozsiana saletra i przed wieczorem mało już zostało, więc jeszcze wilgoć jest.

Opublikowano
14 minut temu, kopin napisał:

no tak ,tylko jak dalej będzie tak sucho to teraz wysiane  azotowe nie mają jak przemieścic się w profil glebowy

Coś tam na pewno podziała jak jest wilgotna gleba, nie mówię że 100% ale jak nie będzie deszczu jeszcze przez 2-3 tyg to lepiej teraz podać

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, jacor73 napisał:

Dokładnie, wszytko zależy od regionu. Noce z mrozami do -9 i wszystkie oziminy robią się fioletowe. W sobotę rano -4, rozsiana saletra i przed wieczorem mało już zostało, więc jeszcze wilgoć jest.

Byłem na polu to masakra, pszenicę ostroga po zimie zielona a dziś kolor fioletowo brązowy 😬

W środę  miało trochę popadać, a dziś już prognoza na 0 deszczu, jeszcze ziemia wilgotna w miarę ale jak długo  nie wiem. Przymrozki w nocy nadał mają być. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
54 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Byłem na polu to masakra, pszenicę ostroga po zimie zielona a dziś kolor fioletowo brązowy 😬

W środę  miało trochę popadać, a dziś już prognoza na 0 deszczu, jeszcze ziemia wilgotna w miarę ale jak długo  nie wiem. Przymrozki w nocy nadał mają być. 

Z pszenicami to samo mam ja i wszyscy w okolicy 🤨 masakra , pszenżyto troche lepiej wyglądają 

Ja sieje z jarych owies, pszenice , jęczmień i jeszcze mieszankę 😛

Opublikowano

Ja dopiero wczoraj rozsiałem kizeryt na pszenice 🥴