Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bartekac7 napisał:

10 minut temu, sebe1033 napisał:

Jak Mówisz jak stokłosa jest to nie odwieje się czy nie doczyści ?? A ogólnie myślałem że do zbiornika tak łatwo nie naleci stokłosy tylko wywieje ...

Pytam bo patrzę że zaraz będę miał sam stokłosę , już gdzieś tam sie czai przy polu , a w okolicy juz widziałem ładną gęstą po miedzach , a i w łanie dość dobrze widoczna jednym , czym to zwalczać ? To idzie jako jednoliściennne ? 

A cholera nie mam pojęcia   z miłą chęcią  bym Tobie coś doradził A nie wiem.  Pierwszy raz tak mam. Zreszta widzę że po okolicy tez zaczyna wychodzić. k**wa no patrzeć się na to nie mogę. Pewnie odwieje i doczyści,  ale na siew ziarna nie ma co brać. Kiedyś czytałem, że to co dobrze zwalczało stokłosę oczywiście wycofane.

20210621_174733.jpg

20210621_174214.jpg

jesteś pewien że to na zdjęciu to stokłosa?

Opublikowano
2 godziny temu, bartekac7 napisał:

A cholera nie mam pojęcia   z miłą chęcią  bym Tobie coś doradził A nie wiem.  Pierwszy raz tak mam. Zreszta widzę że po okolicy tez zaczyna wychodzić. k**wa no patrzeć się na to nie mogę. Pewnie odwieje i doczyści,  ale na siew ziarna nie ma co brać. Kiedyś czytałem, że to co dobrze zwalczało stokłosę oczywiście wycofane.

20210621_174733.jpg

20210621_174214.jpg

To na zdjęciu wygląda na miotłę

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Marcelix napisał:

Bo to właśnie jest miotła 

Kur*** a z ludźmi na wsi rozmawiałem,  że to stokłosa żytnia. Podobno w tym roku od groma tego jest. To akurat na borowinie,  to miotła rzadko raczej występuje. Może przejdę się jeszcze i zrobię foto pare innych kęp trawy, żeby była pewność,  że to miotła.  Tyle, że puma tego nie wzięła. Jak pryskałem na wiosnę. Chociaz w kwietniu dużo padało to może poprostu tego nie wzięło, albo poprostu jej nie było.  Na jesieni dawałem pontos. Na innych polach miotły nie przepuścił tylko ewentualnie Na tym. Na innych kawałkach traw nie mam. Maki w jednym miejscu,  ale to tak przy samej między. Mała ilość.  Wiec nawet w sumie nie było co pryskać.  Ale inne pola wolne od miotły. 

Chyba szybko na pole nie wejdę, bo ztaka zlewa na Lubelskim,  że szok. O ile się nie położyło, albo coś w tym stylu. O takie mam zdjęcie jeszcze. Miotła napewno?

20210621_174230.jpg

Edytowane przez bartekac7
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, bartekac7 napisał:

Kur*** a z ludźmi na wsi rozmawiałem,  że to stokłosa żytnia. Podobno w tym roku od groma tego jest. To akurat na borowinie,  to miotła rzadko raczej występuje. Może przejdę się jeszcze i zrobię foto pare innych kęp trawy, żeby była pewność,  że to miotła.  Tyle, że puma tego nie wzięła. Jak pryskałem na wiosnę. Chociaz w kwietniu dużo padało to może poprostu tego nie wzięło, albo poprostu jej nie było.  Na jesieni dawałem pontos. Na innych polach miotły nie przepuścił tylko ewentualnie Na tym. Na innych kawałkach traw nie mam. Maki w jednym miejscu,  ale to tak przy samej między. Mała ilość.  Wiec nawet w sumie nie było co pryskać.  Ale inne pola wolne od miotły. 

Chyba szybko na pole nie wejdę, bo ztaka zlewa na Lubelskim,  że szok. O ile się nie położyło, albo coś w tym stylu. O takie mam zdjęcie jeszcze. Miotła napewno?

20210621_174230.jpg

Miotła

Opublikowano
42 minuty temu, Pawel2678 napisał:

oj bartek nie obraz sie ale zainwestuj lepiej w jakis atlas chwastów bo żeby miotły od stokłosy nie rozróznic  to troche kicha

Troche tak. Za co się obrażać. 😀Kiedyś wspominałem, że sam gospodarze od niedawna wiec jest jak jest, a w zboża dopiero wszedłem rok temu. A że kicha. Trudno. Ale przynajmniej się nauczę. 🙈

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Pawel2678 napisał:

Trzymam kciuki, a poza tym lepiej pytaj się na agro niż sąsiadów bo jak widać sąsiedzi robią ci niedźwiedzią przysługę .

Jak widać.  Dzięki.  Pozdrawiam. 

Opublikowano

miotła i tyle,niczym już teraz tego nie pryskaj,Puma mogła nie zadziałać tak do końca jak zmieszałeś z czymś na dwuliścienne,no chyba że jakaś inna przyczyna jeszcze

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

miotła i tyle,niczym już teraz tego nie pryskaj,Puma mogła nie zadziałać tak do końca jak zmieszałeś z czymś na dwuliścienne,no chyba że jakaś inna przyczyna jeszcze

Puma solo. Z tego co kiedyś czytałem nie zalecają pumy mieszać. 

• Like 1
Opublikowano

Niestety, trochę pośladu, jeśli nie zrośnie.

Wczoraj chyba miałeś epicentrum tej Zwoleńskiej chmury?

W Pcinie dachy pozrywane?

Opublikowano

Nie wiem jak w Pcinie ale elektryk co byl u mnie na wiosce przy transformatorze mówił,że gorzej jak u nas. A u nas w wiosce jeden dach zerwany i kilka lekko uszkodzonych, no i masa drzew polamanych. Slupy połamane, linie pozrywane ale elektrycy sie spisali i juz nowe slupy i linie napiecia i elektrycznosc jest.  Ja to ogolnie tego nie widzialem bo w tym czasie bylem z truskawka na Elizowce ale u mnie na szczescie tylko kawalek kalenicy ze stodoly zerwalo.  Jak wrocilem to bylo po wszystkim. A co do zdjecia to 90 % trismarta tak wyglada. Jutro zobacze belcanto. 

Opublikowano
23 godziny temu, Pawel2678 napisał:

oj bartek nie obraz sie ale zainwestuj lepiej w jakis atlas chwastów bo żeby miotły od stokłosy nie rozróznic  to troche kicha

A tam od razu kicha. Ja co roku miałem czysto i do niedawna jeszcze na oczy Stokłosy nawet nie widziałem, a miotle pojedyncze sztuki. A jak małe te zielsko, to mi zawsze jedno do kilku zdjęć chwastów pasuje :)

22 godziny temu, Pawel2678 napisał:

Trzymam kciuki, a poza tym lepiej pytaj się na agro niż sąsiadów bo jak widać sąsiedzi robią ci niedźwiedzią przysługę .

Ja jak widzę zboża sąsiadów, to nawet nie chodzę po radę do nikogo.

Opublikowano
8 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Agrest Ty  okolic Zwolenia ? 

30km przed lub za. Zależy kto patrzy.