Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, darek154 napisał:

Pszenżyto opryskane Lancetem Plus i Dassoil (adjuwant) po chwili przyszedł konkretny deszcz, zabieg będzie do powtórzenia?

Godzina wystarcza wg etykiety.. swoja droga nie widziałeś ze deszcz idzie?

Opublikowano (edytowane)

Jak szykowany był opryskiwacz na podwórku była ładna pogoda, a że pole kilka km od domu a na polu przez drzewa nie było widać chmur to się pryskało a do tego jak zwykle "mądry ojciec" 

23 minuty temu, rolnik31 napisał:

Po jakiej chwili przeszedł deszcz i czy był ulewny ?

Od razu po skończeniu pryskania i niestety był ulewny parę minut 5 litrow spadło. 

22 minuty temu, Music napisał:

Na etykiecie jest, że po godzinie od zabiegu deszcz nie wpływa na oprysk. Po 24 godz. już widać efekty działania środka. Myślę, że musisz monitorować plantację  

Ok dzięki za radę będę obserwował. 

Edytowane przez darek154
Opublikowano
13 godzin temu, darek154 napisał:

Jak szykowany był opryskiwacz na podwórku była ładna pogoda, a że pole kilka km od domu a na polu przez drzewa nie było widać chmur to się pryskało a do tego jak zwykle "mądry ojciec" 

Od razu po skończeniu pryskania i niestety był ulewny parę minut 5 litrow spadło. 

Ok dzięki za radę będę obserwował. 

21 wiek powiedz ojcu ze w chmurach to niech bocianów na wiosnę wygląda a nie pogody ;) a sam sprawdzaj pogodę  na interii i czymś jeszcze czy będzie padać jak napaleniec chce koniecznie pryskać.

Opublikowano (edytowane)

U mnie po wiosennych orkach z obornikiem ,jęczmień wyszedł jak chciał i gdzie chciał-gdzie było trochę wilgotniej to jako tako ,a pasy leżą w ziemi i nie kiełkują do tej pory,masakra ;-(

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, Damianbob napisał:

Jak opryskalem wczoraj  pszenżyto od chwastow to po ilu dniach moge robic T1?

Ja zrobiłem po trzech dniach, z tym że dodatkowo skracałem i dodawałem mocznik, siarczan magnezu, basfoliar 36

Opublikowano
10 godzin temu, Damianbob napisał:

Jak opryskalem wczoraj  pszenżyto od chwastow to po ilu dniach moge robic T1?

Dokladnie nie wiem. Ale u siebie 3-4 dni robie odstep miedzy tymi zabiegami.

Opublikowano

Witam czy taka mieszanina będzie ok ?

Siarczan magnezu siedmiowodny 12kg + Cu 1l + Zn 1l + Mn 1l + medax max 0,5kg + tilt turbo 1l i to w 240 l/ha

(Cu, Zn i Mn nawóz mikrovit z intermagu)

Czy lepiej osobno medax max?

Opublikowano

Czy Bumper 250EC 0,5l/ha + Tenore 400EW 0,7l/ha moge zastosowac na pszenzyto czy proponujecie cos innego ?

Drugie pytanie czy jest sens dac samego Bumpera na żyto trybem oszczednosciowym, pomoze cos na maczniaka ?

Opublikowano

Meloman w fazie 2 kolanka. Sucho jak pieprz. Odchwaszczone, odgrzybione T1 i skrócone. Polska centralna.

1. Stanowisko po grochu. Bez N2. Jest sens dawać w saletrę teraz? Wkoncu chyba popada.

2. Reszta pól (po przedplonie zbożowym) poszło N2 w ilości 230 kg saletry ok 21 kwietnia. Popadało lekko pózniej. Efektów brak. Czy trzeba jeszcze raz powtózyć N2?

Opublikowano

U mnie to wygląda tak jak na zdjęciach. Myśle że ładnie wygląda. Dawałem tylko 300 kg w marcu saletry na 1 dawkę. Jedynie 2 razy pryskałem ( raz mocznik i mikro, drugi raz siarczan mikro i T1) Jeszcze 2 dawka nie dana, co więcej jeszcze nie pryskałem na chwasty. Jest ich mało ale planuje to zrobić w przyszłym tygodniu. Wiem że późno ale nie mogłem wcześniej.  Będzie to bezpieczne w tej fazie? Jaka to faza ogólnie? Środki które mam to Attribut i Mustang. Zrobić mieszankę czy np. dać samego mustanga forte bądź attributa? Odmiana TRANSFER

Pszenżytoooo.jpg

Pszenżytooo.jpg

PszenżytooxD.jpg

Opublikowano
ładne gęste... u mnie w tym roku przez mokra jesień mam słaby jęczmień ozimy i pszenżyto na glinie też takie sobie na drugim ładnuejsze. na jednym 2 dawki azotu na drugim 1 i jak narazie ładne myślę żeby skrócić i sypnac jeszcze trochę nawozu
Opublikowano
21.04 wykonałem t1. 5kg siarczanu 10kg mocznika 2l odżywek i 0.6l mirage (prochloraz). W pszenzycie duża presja moczniaka. Po tygodniu nie widać wielkiej poprawy dolne liście nadal białe. Czym poprawiać na flagowego ?
Opublikowano

ja dałem 0,5 propico+0,6 mondatak z Fasterem + 0,25moduss + 0,8 ccc+ mocznik 5kg zobaczymy..... liście też białe dolne ale nie wszędzie, ogólnie 110 N i blade, saletrzak z 15 marca nie zadziałał wogóle, rzadkie i blade, tydzień temu mocznik 100kg/ha i delikatnie ciemnieje tam gdzie 1 kwietnia dałem saletrzak jest lepiej, każdy rok inny, już strata będzie w plonie w innymmiejscu, mam 2 ha na zimnej glebie i jest w fazie początku krzewienia :/ masakraaa różne pola, różne fazy wzrostu, jedynie mieszanka siana koniec marca jest fest i wyprzedzi chyba te przenżyto he he