Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z trzech odmian ktore mam to kolejnosc nalewania wygladala tak: TADEUS -> TRIBUTTO -> SEKRET.

Ogolnie porownujac te trzy odmiany to Tributto w tym roku wyglada najlepiej pod wzgledem wielkosci klosa, gestosci lanu zdrowotnosci. A kombajn swoje zweryfikuje.

Dodam ze Tributto jest troche wyzsze od Tadeusa i duzo nizsze od Sekreta.

A co do parametrow ziarna w poprzednich latach to Sekret wychodzil najlepiej.

1 godzinę temu, Nowy81 napisał(a):

Sąsiad ma Tributto. Zauważylem, że bardzo szybko nalalo ziarno vs moje sekret. Trochę później się klosilo a juz nalane. Ma ktoś jakieś porównanie nalewania tributto względem innych odmian? W tym roku wezmę z dwie jakieś inne odmiany. 

• Thanks 1
Opublikowano

ja mam w tym roku Stelvio i Meloman. Stelvio piękne grube długie kłosy a Meloman gdzieś o 1/3 mniejsze i cieńsze kłosy, chodź w tamtym roku w MTZ wygrał Meloman. Zważyłem 20 litrowe wiadro ziaren obu odmian różnica wyniosła 1kg  

Opublikowano
18 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Liborius po dziadowsku w tym roku

Bez zaprawiania, bez regulowania, bez witamin 

Jedyna grzybówka to 1L tebukonazolu 

Saletra 90kgN w jednym strzale, przewaga V klasy 

IMG_20250621_161336~2.jpg

IMG_20250621_162045~2.jpg

Panie, tu to co najwyżej delikatne dziadowanie 

Ja to przydziadowałem aż mi głupio.Na V/VI klasie siew, herbicyd jesienią, następnie posypałem w lutym 40N w saletrosanie i w marcu poszło 12m3 gnojowicy. Bez grzybówki, bez odżywek. Odmiana Tiesto, 3t może będą.

att.iV7RwxUeZjWO-0n5ySRVjFb_otbJW7NoYaVbJJ_qv6s.jpeg

Opublikowano

Liczyłeś że masz te 650 kłosów na m2 ? przecież to nie realne w pszenżycie . Czysto teoretycznie przy 14  nawet wypełnionych  pięterkach z jednego kłosa masz ok 56 ziarniaków , liczbę 1000 ziarniaków uzyskujesz z około 18 kłosów czyli przy mtz 48 i obsadzie 650 kłosów na m2 masz 1,73 kg z m2 ziarna co z hektara daje 17,3 tony . Jeżeli bym liczył mtz jakie miałem w materiale siewnym odmiany  tadeus czyli 59g to byś miał  21,2 t ziarna z ha . Ja to chyba na twoi miejscu już bym dzwonił do guinnessa , że będzie nowy rekord.

• Haha 1
Opublikowano

Takie wyliczenia dobrze wyglądają w teorii.. na polu nigdy nie ma idealnej obsady, nie wszystkie kłosy mają po 14 pięterek i wszystkie ziarna nie mają tej samej masy..

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Liczyłem obsadę w kilku miejscach i wychodzi około 600 kłosów. 

Część kłosów jest niższego piętra i ma dużo mniej pięterek. 

Edytowane przez ilovemtz
Opublikowano

Pany jest ugór, został zmulczowany i teraz pytanie czekać aż się opuści i opryskać czy zrobić płytką orke, dać wapno uprawiać i niech stoi, i w sierpniu gdzieś opryskać?? Będzie siane pszenżyto. 

Opublikowano

Dziękuję. Tadeus oczywiście. Stanowisko po truskawkach na połowie, więc npk w nadmiarze, na drugiej połowie pszenżyto po pszenżycie, a wcześniej też truskawka. Na jesieni była sypana morawica. Wiosną poszło ok.100n w formie saletrzaku, i miarę wcześnie poszło t1, a t2 między przymrozkami kwiecień/maj z S i Mg i trochę mocznika. Z tym t2 myślałem, że źle się wpasowałem i przypaliłem, ale jak patrzę to jest raczej ok. Można było jeszcze dać drugą dawkę i antywylegacz, tylko było sucho w maju. Koszty w miarę niskie, jak sypnie 5,5-6 będę zadowolony.