Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Desperado napisał(a):

I 8,5 tony? chyba u księgowej, albo w notesie.

Ludzie przecież napisał że daje jeszcze kurzak. U Mnie są rolnicy co nic nawozu nie dają Tylko kurzak pod kukurydzę i plony 10 + w zależności od opadów 

Opublikowano

Nie zapomnij wysłać mi relacji w czasie żniw, to uwierzę.  xD YT-bery taż koszą tyle, tylko jakoś ściernisko zielonkawe.

50 minut temu, jacor73 napisał(a):

Jak po 200 kg saletry i "trochę" kurzaka sypie 8 ton, to po 500 saletry byłoby z 12 ton. Z tego wynika, że albo 2 klasa ziemi i nawadnianie, albo autor ma bujną wyobraźnię🤔

Drogi Panie, słowo w słowo moje zdanie.  :P

Opublikowano
Godzinę temu, Desperado napisał(a):

Nie masz chłopcze pojęcia ja wygląda pszenżyto na 8 i pół tony.

No szczerze mówiąc to ja też nigdy takiego pszenżyta nie widziałem, za to często było takie za***iste że wychodziło się co chwilę patrzeć za kombajn czy gdzieś nie gubi, bo w hederze kocioł a w zbiorniku średnio 😆 

Opublikowano

Ja w rekordowym roku gdzie opady były w punkt miałem ponad 7t z ok 20ha. To był las, kłos na kłosie, a kombajn takie wciry dostawał, że aż szkoda go było.

A tu pokazują z kombajnu zając siuśke ostrzy i plony hiper 🙈

Opublikowano

6 czy 7 ton w pszenżycie to nie są cuda, jeszcze na lepszych stanowiskach. Raczej normalny plon. Chyba że ktoś sieje na piochu i marzy o 7tonach. 

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał(a):

Ja w rekordowym roku gdzie opady były w punkt miałem ponad 7t z ok 20ha. To był las, kłos na kłosie, a kombajn takie wciry dostawał, że aż szkoda go było.

A tu pokazują z kombajnu zając siuśke ostrzy i plony hiper 🙈

7t z około 20ha to rzeczywiście słabo 😅😉

Akurat w zeszłym roku to pszenżyta były piękne ale pogoda sprzyjała to i nawożenie poszło konkretne

20240527_205732.jpg

20240721_163902.jpg

• Like 3
Opublikowano

3 tyg temu dane 70kg N zboże mocno pokrzewione druga dawka w postaci mocznika wjeżdżać czy czekać? I w ilu N zamykacie nawożenie? Plon na lepszych działkach celuje w 7-8t a na słabszych 5-6 

Opublikowano
15 minut temu, Piotrass napisał(a):

3 tyg temu dane 70kg N zboże mocno pokrzewione druga dawka w postaci mocznika wjeżdżać czy czekać? I w ilu N zamykacie nawożenie? Plon na lepszych działkach celuje w 7-8t a na słabszych 5-6 

mocznik to już powinien być posiany

• Like 1
Opublikowano

U mnie deszcz pokazują może raz w tym tygodniu i potem 3-4dni koło 4kwietnia. 

Dwa tygodnie, to szmat czasu, zwłaszcza jeśli chodzi o prognozę pogody, ale jak pokazują na kilka dni opady, to może jest szansa, że coś spadnie. Byłoby spoko, akurat koło miesiąca od n1. 

Byłem przedwczoraj na polu, to pszenzyto stoi. Od podania azotu było kilka dni ciepła, potem zimno cały czas. Dopiero od wczoraj nie było mrozu w nocy. Czyli jak co roku - wiosną bardzo długo zboże ani drgnie i tak naprawdę dopiero po N2, jak w kwietniu robi się ciepło, to widać jak startuje.