Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo jęczmień jest bardziej wrażliwy na niskie temperatury niż np owies ?? Idąc tym tokiem myślenia, że niskie temperatury nie szkodzą rośliną można by siać już kukurydzę czy soję ... Ziemniaków bez planowanej okrywy też nikt nie sadzi, dlaczego Ci głupcy nie korzystaja z resztek wilgoci w glebie ?

Powiem Ci tak kolego,klimat się zmienia i terminy też,kiedyś się sadziło ziemniaki na początku maja ,a teraz? Kiedyś kuku na ziarno się wcale nie siało nie mówiąc już o soi  która całkiem jest z innego klimatu

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

O właśnie Gringo. Też chyba bardzo stara odmiana ale ciągle powszechnie chwalona, też muszę ją sprawdzić u siebie

Je się sieje na dobrych ziemiach.

Opublikowano

Co prawda pszenica, nie pszenżyto, ale n1 skończone. Choć raczej "wymęczone" byłoby odpowiedniejszym słowem.

Od czwartku miejscami podeschlo lux, a miejscami bagno jakie było, takie jest. 

Koleiny na zdjęciu, to z czwartku, a ten ledwo odciśnięty ślad, to z dziś. 

IMG_20250308_172406584_HDR~2_copy_1485x1841.jpg

• Haha 1
Opublikowano

Ja jechałem w czwartek, bo mam sporo gliny i bałem się, że obeschnie szybko. A tu jednak nie. Dziś jak jeździłem, to takie grudki suche były, ale między nimi wilgotno. Myślę, że na 8.5ha pszenicy gdzieś z 500m kolein zrobiłem napewno, no i w tym parę takich fest, że trzeba będzie się z grabkami wybrać w tygodniu. 

Najlepsze, że w ten sam dzień, co wywalilem te koleiny, to kawałeczek dalej tylko ślad po przejeździe. Jakby miał czekać, aż wyschnie wszystko dobrze, to by się mogł nie doczekać.

IMG_20250308_155925108_HDR_copy_1377x2448.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pytam bo np jestem w stanie kupić 20l Basfoliaru za 160-165 zł. Czy chociażby wspomniany mocznik z siarczanem magnezu. Gdzie zawartość tego azotu W TEORII jest dość duża względem azotu z nawozów w granuli- jeżeli porównamy cenę. Pytanie właśnie jak to jest w praktyce i ile to daje faktycznie, bo na etykiecie zawsze jest ładnie napisanie 🙂

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano

Basfoliar jest dobry, bo stosując go możesz uzupełnić mikro, a zboże łapie taki kolor, że sąsiadowi gul wyskakuje. 

Ale ja osobiście uważam że makroelementy dolistnie daje się tylko interwencyjnie, jak trzeba zadziałać na szybko. 

• Like 1
Opublikowano

A propo Basfoliaru. Mam bańke kilkuletniego, na 90% przemrożonego. Warte to jeszcze coś? Bo tak myślałem czy na lucerne nie prysnąć, ale znowu żeby jej nie podpalić itp

Opublikowano
2 godziny temu, rafal4610 napisał(a):

A propo Basfoliaru. Mam bańke kilkuletniego, na 90% przemrożonego. Warte to jeszcze coś? Bo tak myślałem czy na lucerne nie prysnąć, ale znowu żeby jej nie podpalić itp

To tylko nawóz, mimo że przemrożony to nie powinien być szkodliwy dla roślin 

Opublikowano
6 godzin temu, rafal4610 napisał(a):

możesz dać, to mikro w formie oprysku więc nie powinno narobić szkody, to nie herbicyd

Opublikowano
5 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

mikro w formie oprysku

Mocne słowa, raczej mocznik w wodzie. Jak ktoś chce uzupełniać mikro basfoliarem, to albo jest bardzo bogaty, albo nie potrafi liczyć 

Opublikowano
Godzinę temu, jajonasz napisał(a):

Mocne słowa, raczej mocznik w wodzie. Jak ktoś chce uzupełniać mikro basfoliarem, to albo jest bardzo bogaty, albo nie potrafi liczyć 

śladowe ilości ma jak każda odżywka. Mocznik w wodzie też średnio pasuje, chociaż coś tam azotu jest.

Każda tego typu odżywka jest stosowana tylko w sytuacji awaryjnej gdzie trzeba zboże ratować, ewentualnie dla wzmocnienia efektu nawozu w granuli bo akurat po środku typu basfoliar zboże łapie nieziemski kolor.

Myślę że mało kto używa tego do głównego nawożenia, musiałby być bardzo bardzo bogaty.

Opublikowano

myślę że jakby dołożył do tego chociaż ze 100 saletrzaku bądź saletry+ ten plonvit to już jakieś pole manewru jest.

Te płynne nawozy dają jakiś efekt bo w składzie jest trochę azotu i innych składników, ale nie na tyle żeby budować na tym jakikolwiek plon. 

Opublikowano

Do weekendu nadają jakiś deszcz.

Jedziecie z drugą dawką? 

Po mojemu za wcześnie. Jak później deszcz się zamoży to i tak nic z tego nie będzie... Chyba poczekam...

Opublikowano

Kluczowa informacja to jakie kto ma zasobności i jaką glebę. Ja dałem na n1 około 150 kg/ha saletrosanu 26, wcześniej 100kg kizerytu. Na drugą dawkę planuję około 150 kg saletry. Jak myślisz w jaki plon celuję?

Opublikowano
9 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

a ile daliście na 1 i jaką planujecie  2?

Bo myślę że to kluczowe informacje.

150kg saletrosanu i na drugą dawkę tyle samo. Na oborniku.

• Like 1