Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Dobrze że to napisałeś bo też właśnie miałem kończyć ta bezsensowną rozmowę 

Pakuj walizki na małe diwy😀

Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

pisali mi, że rzucone na śnieg przypali liście, ale nie praktykowałem tego osobiście.

Praktykowane, nie przypali.

Opublikowano

Ja w tym roku zrobiłem praktycznie na jedną dawkę, bo zacząłem w poniedziałek i wtorek n1, a wczoraj i dziś skończyłem n2. Zostawiłem sobie tylko pszeniczke bo pada i jest zbyt mokro żeby wjechać drugi raz akurat na to pole. Będzie też porównanie bo najszybciej pod koniec przyszłego tygodnia tam wjadę. Ryzyko było napewno ale nie żałuję bo w moim przypadku sieje saletrzak, który nie działa jakoś mega szybko, a chociaż zostanie rozpuszczony.

Opublikowano
5 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Ci co nie posiali na przełomie tygodnia to lipę mają deszczu aż do kwietnia nie widać patrząc po długoterminowej. Ja też zrobiłem głupotę bo na trawy ani azotu i npk nie rozsialem jedynie na zboża rzuciłem saletrę 

Martw się za siebie 

Opublikowano

Canwil ma otoczkę dolomitowa i tak łatwo się nie rozpuszcza, czyli też nie działa, z tego co wiem, to saleteosan ma więcej azotu szybko działającego od saletrzaku. Kiedyś jeszcze kupowało się ten drobno ziarnisty chyba z Tarnowa jak dobrze pamiętam, tamten szybciej się rozpuszczal ale tak daleko nim nie dorzuci się.

Opublikowano
4 minuty temu, EmilPlayP napisał(a):

Canwil ma otoczkę dolomitowa i tak łatwo się nie rozpuszcza, czyli też nie działa, z tego co wiem, to saleteosan ma więcej azotu szybko działającego od saletrzaku. Kiedyś jeszcze kupowało się ten drobno ziarnisty chyba z Tarnowa jak dobrze pamiętam, tamten szybciej się rozpuszczal ale tak daleko nim nie dorzuci się.

To mało wiesz

• Like 3
Opublikowano
34 minuty temu, EmilPlayP napisał(a):

Saletrzak ma 13,5% formy azotanowej i 13,5% amonowej

Saletrosan ma 7,3% formy azotanowej i 18,7% amonowej

To jak niby ma działać szybciej od saletrzaku? To ze zostanie Ci reszta z otoczki wapiennej saletrzaku na polu to nie znaczy ze działa wolniej.

Opublikowano

Moja pomyłka w takim razie, uczę się cały czas i nigdy nie miałem siebie za jakiegoś fachowca, nie stosowałem saletrosanu i pewnie stąd też moja niewiedza o tym nawozie. Tak czy owak po żniwach dam znać czy było warto tak wcześnie dawać obie dawki. W ubiegłym roku dla porównania n1 poszło 1.03 n2 siałem 20-22.03

Opublikowano (edytowane)

Czego wymagać od rolnika hobbystycznego, 40ha i pracuje na 3 etaty, nawozów nie zmieniam i bardziej chodzi mi o to by kupić jak najtaniej, a nie wczytuje się w skład bo mi Canwil się sprawdza, napewno nie jest najlepszy ale też nie najgorszy jak się ma lekko kwaśne ziemie.

Edytowane przez EmilPlayP
Opublikowano

40 hektarów i 3 etaty? Sypiasz w domu czy na polu? 😁🤔

Opublikowano
13 godzin temu, zbyszek8201 napisał(a):

Postąpiłem identycznie. Sugerując się zapowiadanymi opadami piątek/ sobota. Dużym ociepleniem za kilka dni i raczej niewielkimi szansami w najbliższym czasie na opady, plus tym że u Mnie naprawdę sucho w porównaniu z UB rokiem. W dodatku pamiętam lata , że człowiek czekał a później nie siał bo brak opadów i zboże głodowało. 

Weźcie też pod uwagę że te opady były nie wszędzie. Są miejsca, gdzie cały luty był bez opadów.

Opublikowano (edytowane)

Trzy etaty to mąż ojciec i rolnik😜

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Człowiek zapytał o poradę i już się burza zrobiła na tych co posiali i tych co czekają i każdy ma swoje racje 

A konkretnie odpowiedział jeden kolega 

To pytam jeszcze raz siać teraz po deszczu czy czekać ? Saletra niby od rosy się rozpuści 

Tylko jak dobrze pamiętam nie można siać na mokre rośliny bo poparzy się 

Opublikowano

Skoro jest wilgoć i masz saletrę to ja bym posiał. Raz że ma być ciepło a dwa - nie wiadomo kiedy najbliższe opady, nie będzie padało przez 2-3 tygodnie to trochę słabo żeby tak długo czekać z pierwszą dawką