Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie sęk w tym że mało deszczy ale pszenżyto na dwóch kawałkach mi się ładnie trzyma gdzie jęczmień już usycha. Niby zabieg z tebu to nie duży koszt ale jednak koszt jakis gdzie cena nie pewna

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Muszę zainwestować w deszczomierz bądź w stacje bo nie wiem szczerze. Miało spać wg yr dziś 5.5mm ale deszcz był może z 5 min że dalej się kurzy. Ogólnie sucho strasznie ale pszenżyto się trzyma nigdy nie robiłem T3( w sumie t1 i T2 to też nowość bo ojciec zawsze czymś pryskał aby tanio ale kiedy czym itd to inna kwesty) i obawiam się że w czerwcu jak zacznie padać to mogą być czarne klosy. 

Robić test kopertowy żeby sprawdzić ? Ale w sumie czasu mało.

Ja zrobiłem testa, cztery doby i wiem na czym stoję 

Siedział bym w chałupie na d*pie 

Opublikowano
Dnia 30.05.2024 o 17:53, tytanowyJanusz napisał:

Chwila nieuwagi i kolejny sukces 🙂

wykrakałeś ...

kontrakty na zboża są z dnia na dzień coraz wyższe, "co pokazuje, że sytuacja jest pozytywna". Dodał, że zgłoszonych zostało ogółem ok. 60 tys. wniosków na dopłaty do sprzedaży zboża, a pula środków wynosząca 2,1 mld złotych nie zostanie w całości wykorzystana.

"To też pokazuje, że sytuacja na rynku zbóż nie była tak tragiczna, jak się mówiło" - podsumował Kołodziejczak.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, k16mk napisał:

wykrakałeś ...

kontrakty na zboża są z dnia na dzień coraz wyższe, "co pokazuje, że sytuacja jest pozytywna". Dodał, że zgłoszonych zostało ogółem ok. 60 tys. wniosków na dopłaty do sprzedaży zboża, a pula środków wynosząca 2,1 mld złotych nie zostanie w całości wykorzystana.

"To też pokazuje, że sytuacja na rynku zbóż nie była tak tragiczna, jak się mówiło" - podsumował Kołodziejczak.

Wszyscy sprzedali przed nowym rokiem.

Opublikowano

Mam do was pytanie, czy ktoś ma porównanie w swoim gospodarstwie dwóch odmian - Tadeus i Liborius. Od dwóch lat sieje tą pierwszą odmianę, a w tym roku na całości jest Tadek, zadowolony jestem ale wg COBORU na Mazowszu lepiej plonuje Liborius. Pszenżyto sieje na lekkich ziemiach, głównie 4-5 klasa i zbieram zależy głównie od opadów 5-6 ton.

Opublikowano (edytowane)
Co myślicie o takim planie na t3 w pszenżycie? t2 było 3 maja, w maju 22 litry, w niedzielę i wczoraj 13l... Pasowałoby coś opryskać ale tej wilgoci skromnie. działki z przewagą 4 klasy czyli średnio trzymają wodę. W czwartek i piątek coś tam deszczu prognozują i może nie mało. Plan jest taki że dziś nie pryszczę i czekam i jak popada to po deszczu atak, a jak nie to zostaje bez t3. Odmiana orinoko, t1 i t2 konkret.
Edytowane przez michal1993
Opublikowano
EmilPlayP napisał:

Mam do was pytanie, czy ktoś ma porównanie w swoim gospodarstwie dwóch odmian - Tadeus i Liborius. Od dwóch lat sieje tą pierwszą odmianę, a w tym roku na całości jest Tadek, zadowolony jestem ale wg COBORU na Mazowszu lepiej plonuje Liborius. Pszenżyto sieje na lekkich ziemiach, głównie 4-5 klasa i zbieram zależy głównie od opadów 5-6 ton. Znajomym obsiał w tym roku liborusem wszystko Liboriusa jest wysoki i po zimie bardzo było widać pleśń śniegowa Ja mam Tadeusa i jest zadowolony i na próbę wziolem Tributo wygląda zajebiste a co pokaże to zobaczymy w zniwa

Opublikowano

Belcanto, 4a/b i liborius w miejscu wieloletniej drogi. Na prawo od słupa też było na ukos jeżdżone, poodcinane jak od linijki. Niektóre rośliny odżyły po deszczach, większość nawet się nie wykłosiła i takie mega porażone wszystkie w tych miejscach. Po żniwach znowu głębosz (przydał by się spych z tymi zębami z tyłu 😅) i rzodkiew oleista może coś rozluźnią 🙆

IMG_20240603_130222-min.jpg

IMG_20240603_185138_1-min.jpg

Opublikowano
Dnia 3.06.2024 o 22:16, Janeczko napisał:

Ile tebu na ha ?

Będę podczepił opryskiwacz pod łubin to i chyba jednak zrobię zabieg na pszenzyto na chwilę obecną nie ma to uzasadnienia ale ostatnie lata są mokre

Na łubin z czym sie wybierasz?

Opublikowano
13 godzin temu, Flet2331 napisał:

ja sieje 3 rok z rzędu odmianę corado i jestem z niej bardzo zadowolony, polecam

Miałem 2 lata, ładnie plonuje, ale w porównaniu Tadeus wypadł lepiej. W tym roku po rozmowie z @soltys48 na próbę kawalek Mondeo.

Opublikowano (edytowane)

A to nie Przecinki? Znowu tego w uju jest.

Sprawdziłem i to to samo . Przecinki, skoczogonki, wciornastki

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

W weekend byłem w domu i miałem robotę koło pszenżyta. Przeleciałem się tylko kawałek - wylazło mi sporo głuchego owsa, ostu, skrzypu, trochę chabra. Mam mniej więcej to samo co roku, niezależnie od zastosowanych środków. Na jesieni będzie tam rosła pszenica - coś pod te chwasty konkretnie polecicie? Jeszcze w poprzednich latach miałem stoklose, ale w tym akurat oprysk dał radę. Tak jak pisałem - raczej co roku pryskam czym innym, a z tym samym zielskiem mam problem. Co prawda nie jest tego jakoś na tyle dużo, żeby stanowiło to jakiś problem, ale jednak kole w oko jak się przejdę. 

Tadzik ogólnie po resztkach zamiennika moddusa i CCC (0.2L + 1L) sięga mi sporo powyżej pasa (mam 176cm). Oczywiście bez zmian - w niektórych miejscach fajnie wygląda, w niektórych fatalnie 🤷

IMG_20240609_134119538_copy_2448x1377.jpg