Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla tych, którzy płakali że florasuram zmarnowany będzie to proszę.

Po qq siane po 10tym 

Na kilku centymetrach 4szt dwuliścienne, faza liścieni, a nawet pierwszy liść wychodzi. 

IMG_20251105_142958_6.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Po cezaro lucernę będzie można siać?

Etykiete czytać następstwo roślin jest podane.

W ramach standardowego płodozmianu po zbiorze rośliny uprawnej, w której został zastosowany środek, można wysiewać bez konieczności wykonania orki: pszenicę ozimą, jęczmień ozimy, pszenżyto ozime, żyto. Po wykonaniu orki na głębokość 10 cm można uprawiać len, a po wykonaniu orki na głębokość 20 cm można uprawiać kukurydzę oraz korzeniowe rośliny okopowe (np. marchew). Po upływie dwóch sezonów wegetacyjnych od zastosowania środka i wykonaniu orki na głębokość 30 można uprawiać rośliny strączkowe. Po upływie trzech sezonów wegetacyjnych od zastosowania środka i wykonaniu orki na głębokość 30 można uprawiać rośliny cebulowe i słonecznik. W przypadku konieczności wcześniejszego zlikwidowania plantacji w wyniku uszkodzenia roślin przez mróz, szkodniki lub choroby na polu tym można uprawiać tylko len, po wykonaniu orki na głębokość 30 cm.

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Dziś zrobione 20ha już nie dużo zostało jutro uda się dokończyć pryskanie od zielska. W jednym miejscu leciutko się przerwało ale i tak myślałem że będzie tam większy problem...

u Was tam sporo większe deszcze są, jechałem do wawy dwa dni temu to od siedlec do wawy sporo większe opady

Opublikowano

pja  pływa, w zasadzie kto nie odchwaścił zbóż przed tymi deszczami to już temat odpuścił, Bardzo mozolnie idzie uprawa po burakach pod pszenicę, oprócz gnojowicy i obornika to 0 ruchu na polach. Po drodze do Poznania można było zobaczyć wodę praktycznie na każdym polu z ziemniakami.

Opublikowano

W mojej okolicy również, sam też pryskałem, jutro zrobię ostatnią działke pszenżyta i opryskiwacz myjemy na zimę.

22 godziny temu, mimi007 napisał(a):

Pszenzyto 4 dni po siewie 

IMG_20251104_151546_978.jpg

może za 3 tyg wyjdzie

Opublikowano
10 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Problemów z miotłą nie mam nawet przy wiosennym odchwaszczaniu, ale no niektórzy mają swoje zdanie wyrobione i koniec.

Pochwal się co wiosną na miotłę stosujesz?

Opublikowano

W zbożu sensu niema jak na razie.

2 godziny temu, XTRO napisał(a):

u Was tam sporo większe deszcze są, jechałem do wawy dwa dni temu to od siedlec do wawy sporo większe opady

Są ale ziemia nadal sucha wszystko przyjmuje a stawy nadal puste.

• Like 1
Opublikowano

Też wczoraj pryskałem, ale ciekawe czy podziała ten Cezaro. Rano szadź była.

Jeszcze sporo mam do pryskania no i się zastanawiam. W prognozie niby nie ma przymrozku w nocy ale prognoza prognozą... Za tydzień tylko zimniej ale zostawić nie opryskane to chyba słaby pomysł ... hmm

Opublikowano

Zawsze masz wiosenne odchwaszczanie. Mi na razie tylko na jedną działkę z pszenżytem udało się wjechać, a i tam dwa razy utopiłem. Groch odchwaszczony doglebowo jeszcze przed tymi deszczami, jak w okolicy mało kto robił chwasty na wiosnę, tak teraz większość będzie robić.  Jeżeli już się bawić to ja testowałem mieszaninę chlorotoluron+diflufenikan , podobna jedna z nie wielu mieszanin która znosi niższe temperatury czyli nie musi być koniecznie tych 5 stopni w nocy.

Opublikowano

CTU+DFF to u większości podstawowa i chyba najtańsza mieszanka do odchwaszczania jesiennego. Fakt można stosować do wystąpienia przymrozków, działa od temperatury 0 stopni. Na cięższych kawałkach gdzie dłużej utrzymuje się wilgoć i ciepłej zimie  wymagana niestety poprawka wiosną. 

Opublikowano

CTU zgodzę się, Dff potrzebuje jednak nieco więcej, no i producent podaje, że roślina potrzebuje tych kilku dni z + 8 aby rozłożyć w sobie substancje aktywną.

• Haha 1
Opublikowano

Warunki stosowania: Pomimo działania doglebowego, ma bardzo wysokie wymagania pogodowe. Najlepiej stosować na wilgotną glebę, w temperaturze nie niższej niż 8 stopni Celsjusza. Optymalne stosowanie w temperaturze od 10 do 20 stopni Celsjusza. Należy unikać stosowania w temperaturze powyżej 22 stopni Celsjusza.

Opublikowano
8 godzin temu, MarcinC88 napisał(a):

Warunki stosowania: Pomimo działania doglebowego, ma bardzo wysokie wymagania pogodowe. Najlepiej stosować na wilgotną glebę, w temperaturze nie niższej niż 8 stopni Celsjusza. Optymalne stosowanie w temperaturze od 10 do 20 stopni Celsjusza. Należy unikać stosowania w temperaturze powyżej 22 stopni Celsjusza.

Poproszę link do tych rewelacji, zwłaszcza do tego że to substancja doglebowa

• Haha 1
Opublikowano

Tadzik na moim gospodarstwie ma już 3 rozkrzewienia,gdzie niegdzie znajdę i po 4 ale widać że gi herbicydowy na chwilę przytrzymał. Jutro postaram się zrobić foty tego borowika na drugim gospodarstwie gdzie ma po 5 rozkrzewien. 

20251108_142840.jpg

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, drobny napisał(a):

Panowie pytanko czy owies głuchy wymarznie bo rozsiał mi sie po łubinie,czy lecieć teraz czy na wiosnę fenoxinnem?

Normalnie to by wymarzł. Jednak współcześnie to i zwykły potrafi przetrwać.