Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Miodek11500 napisał(a):

Robiłeś jakąś kontrolkę jak wychodzi siew 15 października vs 20 września?

Wtrącę się do tematu ja miałem w tamtym roku 3 terminy siewu 20 września początek października i 20 października (że wzgledów na to że tatarka po jęczmieniu długo stała) i to z 20 października najlepiej oddało tyle że azot na wiosnę był podawany w innych proporcjach

Opublikowano

Planuje siac w ta sobote (20wrz) okolice Zwolenia-Radomia. Za wczesnie? niby u mnie TEORETYCZNIE termin wysiewu 10-25wrz i widze ze tak wszyscy w kolo sieja 🤔

Ps. Cezaro to od razu za siewem dać czy ileś dni odczekać? Warunki by było dobre- jest mokra gleba

Opublikowano
6 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Planuje siac w ta sobote (20wrz) okolice Zwolenia-Radomia. Za wczesnie? niby u mnie TEORETYCZNIE termin wysiewu 10-25wrz i widze ze tak wszyscy w kolo sieja 🤔

Ps. Cezaro to od razu za siewem dać czy ileś dni odczekać? Warunki by było dobre- jest mokra gleba

Ja po drugiej stronie Radomia  i też jest plan na sobota- wtorek.

W tamtym roku siane chyba 21  po tygodniu było już na wierzchu, to siane 27 potrzebowało 2 tygodni, bo zrobiło się sucho i zimno i do wiosny nie dogoniło tego wcześniejszego. Im później siane, tym większy kłopot z zimowym odchwaszczaniem, zwłaszcza dla osób nie do końca dyspozycyjnych.

• Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, AgroSzymi99 napisał(a):

Wtrącę się do tematu ja miałem w tamtym roku 3 terminy siewu 20 września początek października i 20 października (że wzgledów na to że tatarka po jęczmieniu długo stała) i to z 20 października najlepiej oddało tyle że azot na wiosnę był podawany w innych proporcjach

Ja miałem 2 terminy i ten późniejszy, 27 wrzesień był dużo lepszy.

Opublikowano
17 godzin temu, AgroSzymi99 napisał(a):

Zauważyłem to samo u siebie. Te siane koło 18 października było najlepsze. Może że po ziemniakach i jeszcze z 10t/ha dostała obornika 🤔

Opublikowano
10 minut temu, Grab12 napisał(a):

Koniec września 1 dekada października u mnie będzie po inne lata 15 20 września i przed zimą zawsze zbyt bujne było.

A siejąc 20 września, czy 15 pazdziernika zmieniacie obsadę? Ile szt siejecie?

Opublikowano

Ja nic nie zmieniam

Po ziemniakach do połowy października siałem, na zimę wchodziło z 1 rozkrzewieniem, wiosną pierwsza dawka jak najszybciej i w marcu szczota po 7-8szt mocnych.

Zdokrzewieniem na wiosnę problemu nie ma, problem jest jak się zrobi łąka już przed zimą.

A ostanie zimy takie, że i w grudniu rośnie 

Opublikowano
15 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Zauważyłem to samo u siebie. Te siane koło 18 października było najlepsze. Może że po ziemniakach i jeszcze z 10t/ha dostała obornika 🤔

Ja się zastanawiałem że może ta gryka takie stanowisko zostawiła

Opublikowano

Pytałem jakiś czas temu o sprzedaż, na czym się nie dać oszukać. No to gościu jednak słowny. Jak się umawialiśmy, tak przyjechał. Cena taka jak się umawialiśmy, nic nie marudził. Kasa w trakcie załadunku za 26t już na koncie. Potem pojechaliśmy jeszcze na wagę do znajomego, żeby dokładnie wiedziec. Po resztę ma jutro przyjechać.

A co do pszenżyta, to rozmawiałem teraz z wujkiem i tam gdzie sprzedawałem po 600 netto (-20 wilgotność), to to już jest po 580netto. Owies po 400 netto.

A jesli chodzi o terminy siewu, to zdjęcie z końca stycznia tego roku. Pszenżyto siane bodaj 21-22 września. To miejsce, w którym było najbardziej gęsto na polu.

IMG_20250129_145824930_HDR_copy_1939x744.jpg

Opublikowano

Ja dzisiaj odebrałem kwalifikant Rotondo. 250zl za 100kg. Zobaczymy jak się sprawdzi 

Kolejny rok  90% pszenżyta Tadeus. Zaprawa z Basfa Priemis plus, Cezaro też już kupione za wczasu.

Wczoraj sprzedana resztka pszenżyta po 590 netto i żyta po 540netto. Narazie nic nie szykuje bo wapno nie dojechało. W zeszłym roku siałem około 25 września. W tym roku chce opóźnić o tydzień . Łódzkie płn.

Opublikowano
Godzinę temu, k16mk napisał(a):

Bronowanie pod pszenżyto rozpoczęte 😃

20250918_132728.jpg

Orzesz, później jest bronowanie, i później siew agregatem?

40 minut temu, wsbil napisał(a):

Wczoraj sprzedana resztka pszenżyta po 590 netto i żyta po 540netto. Narazie nic nie szykuje bo wapno nie dojechało. W zeszłym roku siałem około 25 września. W tym roku chce opóźnić o tydzień . Łódzkie płn.

Straszne są ceny, ciekawe jak będzie, sprzedałem 40 ton w żniwa po 720 netto, zostało 90 na magazynie z nadzieją że wczesna wiosna będzie droższe 😀

Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał(a):

Bronowanie pod pszenżyto rozpoczęte 😃

20250918_132728.jpg

To kverneland nie zapada się na VI klasie ? ile mocy potrzeba ?

Opublikowano
5 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

Orzesz, później jest bronowanie, i później siew agregatem?

zgadza się , tak jak stara książka pisze.

4 godziny temu, EppS napisał(a):

To kverneland nie zapada się na VI klasie ? ile mocy potrzeba ?

nie zapada się trzeba powiedzieć że idzie równomiernie i lekko , mocy to myślę że 90KM było by ok bardziej chodzi o masę  ,w tej chwili podpięty 110KM to jakby na pusto jeździł.

20250918_132755.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, k16mk napisał(a):

zgadza się , tak jak stara książka pisze.

nie zapada się trzeba powiedzieć że idzie równomiernie i lekko , mocy to myślę że 90KM było by ok bardziej chodzi o masę  ,w tej chwili podpięty 110KM to jakby na pusto jeździł.

20250918_132755.jpg

to jakbyś opony tył już wymienił to by latał z tym agregatem po polu ^^