Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Widzę, że za kogoś decyzję to tu się prosto podejmuje😀 w prawdziwym życiu też tak szybko branże zmieniasz? Że swiniarza, w rentiera?😃

A co tu podejmować? Czysta kasa, rzucasz to w pzidu póki garba niema. 

• Like 2
Opublikowano

Ja u siebie w regionie za dzierżawę ziemia 3-4a place 700zl jak trochę gorsza to albo za podatek albo dam z 300zl jak większe kawałki. W tym roku wpada kolejne 16ha dobrej ziemi obok moich pól więc nie narzekam bo porobi się pola po 8-12ha a na takim kawałku to już inna praca.

• Haha 1
Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Nie tej a, jeszcze poprzedniej nocy spadło niecałe 4L wody, w długoterminówce brak opadów. Znajomy UG z nowymi lemieszami zrobił próbę orania - po trzech okrążeniach rzucił tą robotę...

Ściernisko było ruszone czy nie?

Opublikowano

Te mityczne stawki po 5 tyś od krowiarzy najczęściej wymyślane przez samych wydzierżawiających żeby sonsiady zazdrościły. W okolicy tylko jeden rolnik płaci po 6 tyś dzierżawy za ha tylko że klasa ziemi minimum 3b  i to on zleca klasyfikacje ziemi  bo tej z lat 60-tych nie ma co ufać. A produkując kwalifikat ziemniaka to może sobie na takie stawki pozwolić.

Opublikowano
45 minut temu, EppS napisał(a):

W rejonach krowiarzy albo warzywników są takie stawki.

Dwóm łąki dzierżawie i 3 mam w bliższej i dalszej rodzinie to mam rozeznanie jak to wygląda na prawdę. Taki co takie stawki oferuje to jeden na sto a cała reszta wyśmieje. A w necie to można wszystko napisać bo nikt nie jest w stanie tego zweryfikować.

Opublikowano

Panowi jak u was z płatnościami za sprzedane pszenżyto ? Płacą w terminie u mnie już tydzien po i rzekomo jak nie urlopy to zła księga 🤔

• Confused 1
Opublikowano
47 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

No i jest Liborius 💪

2.780zł/t 

W zeszłym roku były dużo lepsze warunki i nasienie ma też być lepsze niż teraz po tych mrozkach, deszczach 

IMG_20250827_164718.jpg

To cena x4 w porównaniu do tony sprzedanego pszenżyta :/ 

Opryskałem jedną działkę glifosatem jakieś 10-12 dni temu bo co roku to więcej ostu. Innych chwastów nie ma tylko ten oset jakoś tam sobie upodobał pole. Zaczyna żółknąć od czubka. 

Jak myślicie lepiej jeszcze zaczekać czy wjeżdzać z talerzówka? Rozsądek nakazywał by poczekać jeszcze. Taki poprzecinany oset pewnie odrośnie jak za wcześnie wjadę czy nie?

Opublikowano
Godzinę temu, maroko napisał(a):

Jak myślicie lepiej jeszcze zaczekać czy wjeżdzać z talerzówka? Rozsądek nakazywał by poczekać jeszcze. Taki poprzecinany oset pewnie odrośnie jak za wcześnie wjadę czy nie?

Dlatego ja kupuję po 150kg na rozmnożenie więcej nie widzę ekonomicznego sensu.

Mam podobnie z katem też popryskalem tylko w piątek ale nie wiem czy sens jest talerzowac w tą suszę jak za dwa tygodnie trzeba z pługiem wjeżdżać 

Opublikowano
54 minuty temu, Miodek11500 napisał(a):

Nie próbowaliście nigdy najpierw talerzowac, a dopiero później pryskać?

Ale to by trzeba dłużej poczekać żeby chwasty powschodziły. I wtedy przed samą orką pryskać? No nie wiem czy to dobre rozwiązanie...

Też mam Tadeusa z centrali z zeszłego roku i w tym roku jak już to najwyżej na 1 kawałek wezmę.

Opublikowano
3 godziny temu, maroko napisał(a):

Opryskałem jedną działkę glifosatem jakieś 10-12 dni temu bo co roku to więcej ostu. Innych chwastów nie ma tylko ten oset jakoś tam sobie upodobał pole. Zaczyna żółknąć od czubka. 

Ostrożeń to raczej tak jak bylica, pośmieje się tylko z tego glifo. Za dużo ma pod ziemią żeby go łatwo zwalczyć. 

A jak talerzówką go potniesz to będzie wniebowzięty 

Opublikowano

Nie mam pojęcia. Mądrzejszych szukaj @Agrest coś tam pisał kiedyś. Na pewno talerzowke odpuść 

Ja bylicę wybrałem ręcznie, gruber 2x, po gruberze brona i za miedzę 😆 

Po glifo uschła całkowicie, ale pod ziemią ma dosłownie karpy jak drzewka i wszystko odbijało 

Ale tylko jedną działkę miałem. 

A ostroznia nie wybierzesz. Jego nawet orka rozmnaża bo ma kruchy głęboki system korzeniowy, a z każdego skrawka wyrośnie.

Opublikowano
Godzinę temu, maroko napisał(a):

To co kolego proponujesz z tym zrobić?

Tragedii jeszcze nie ma ale wyraźnie z roku na rok jest go więcej

glifosat zadziała. Perz po 2 tygodnioch uschnie a ostrozen potrzebuje 3tyognie.