Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, krzysztofsb napisał(a):

to samu u nas glownie Tadeus oberwal od mrozu

Mam Tadka , borowika i melomana, kłoszą się i wczoraj specjalnie chodziłem ani jednego takiego kłosa nie ma. Więc to nie od mrozów, bo akurat u nas mocno mroziło przez 10 dni pod rząd 

• Like 1
Opublikowano

Skoro dopiero się kłoszą to i nie masz bo już mrozu nie ma, te co się wcześniej klosiło dostało kitu a Twoje ominęło skoro później wyłazi.

Opublikowano

6 godzin temu, EmilPlayP napisał(a):

Ale to logiczne, że będzie albo wycofane albo zmienia poprostu nazwę i skład bo Flufenacet tam jest. 

Ostatnio zrobiłem objazd pól i zauważyłem, że trafiają się kłosy albo zdeformowane albo do połowy pełne, myślę, że to od tych przymrozków, u was tak samo jest? Dwie dość dobre grzybówki robione w odpowiednich warunkach. Po obejrzeniu wszystkich działek to myślę, że jak uleci średnio 6T/ha to będzie sukces. 

IMG_20250528_094238.jpg

Ten kłos to raczej efekt działania robaka. Tu masz praktycznie 80 procent kłosa uwalone. Gdyby to był przymrozek to brakowało by Ci 2-3 pieterek od góry. Poszukaj dobrze w łanie.

36 minut temu, Lukas210 napisał(a):

Skoro dopiero się kłoszą to i nie masz bo już mrozu nie ma, te co się wcześniej klosiło dostało kitu a Twoje ominęło skoro później wyłazi.

To tak nie działa. Kłos sam w sobie nie przemarza. 

Opublikowano

Z t2/t3 nici, część wykloszona część w 30-70%  części wystają ości z pochwy, a jeszcze inne siedzi w pochwie 

Trzeba było robić normalnie na flagowy 

Borowik 

Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 16:02, EmilPlayP napisał(a):

Ale to logiczne, że będzie albo wycofane albo zmienia poprostu nazwę i skład bo Flufenacet tam jest. 

Ostatnio zrobiłem objazd pól i zauważyłem, że trafiają się kłosy albo zdeformowane albo do połowy pełne, myślę, że to od tych przymrozków, u was tak samo jest? Dwie dość dobre grzybówki robione w odpowiednich warunkach. Po obejrzeniu wszystkich działek to myślę, że jak uleci średnio 6T/ha to będzie sukces. 

IMG_20250528_094238.jpg

U mnie w pszenicy spirella (wczesna, kwitnie) ) jest bardzo dużo takich kłosów i to na pewno od mrozu bo tam gdzie niżej są ,a na górce już nie ,na drugim kawałku ta sama odmiana i tam zawsze mróz mniejszy (górka ) nie ma zdeformowanych  w pszenżycie też nie Liborius już kłos na wierzchu ,a tributo zaczyna wychodzić .

IMG_20250529_172041~2.jpg

Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 17:48, maroko napisał(a):

U mnie też trafia się żyto w tym roku w Tadeusie. Umowa na odbiór podpisana. 825 zł netto

=825 z nowych zbiorów? Gdzie??

Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 16:02, EmilPlayP napisał(a):

IMG_20250528_094238.jpg

W tamtym roku miałem to samo zacząłem dobrze szukać w lanie i znajdować wciornastki. Więc na 99% to robak nie mróz. 

Opublikowano
9 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Z t2/t3 nici, część wykloszona część w 30-70%  części wystają ości z pochwy, a jeszcze inne siedzi w pochwie 

Borowik 

U mnie po T1 na razie wygląda znakomicie. 

Opublikowano

Z tego co się orientuję to nie powinno się robić fungicydowych podczas kwitnienia a o insektycydowych zwłaszcza kontaktowych to się nie spotkałem żeby był jakiś problem w tej fazie

Opublikowano
11 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Kurła, w pszenżycie widzę walicie zabiegi jak w pszenicy konsumpcyjnej 

A potem 500zl/t i zabraknie na te cuda ... U mnie w tym roku wyjątkowo pryskalem na wciornastka, a tak to w pszenżycie ostatnim zabiegiem jest Duet na Start na T1, do tego regulacja, mocznik, siarczan magnezu i mikro. A potem na polu pojawiałem się dopiero kombajnem xD w tym roku wyjątkowo robiłem wciornastka, bo w normalnych latach pojawiał się 25 czerwca, a w tym roku przed 25 maja ...

Opublikowano

U mnie w tym roku wyjątkowo po macoszemu traktowane pszenżyto 

W dodatku nie wiem jak ale Rexade przepuścił miotłę 🤬

Ciekawe jak tam kłosy u naszego "Tadeusowego Króla", zapomniałem jak się on tu nazywał 

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Kurła, w pszenżycie widzę walicie zabiegi jak w pszenicy konsumpcyjnej 

Patrząc na to jaką miesiąc temu oferowali cenę to nic dziwnego. Ciekawe tylko ile realnie będą płacić w żniwa, nie wiadomo co robić z towarem.

Opublikowano
W dniu 30.05.2025 o 11:43, Karol6130 napisał(a):

Borowik 

Nie opłaca się 🤣 600 dzisiaj usłyszałem od człowieka czy nie kupię bo żyto się w nim trafia. Jakieś 30% żyta jest. Jak mówi chrześniak pyki chyba zjedzą jak qq i tą mieszankę ześrutujee🤔

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Skoro chce sprzedać to wybaw człowieka, ale bodaj 50 zł mniej zapłać 

Byki to teraz drogie, a później różnie może być 

Ja 500 tona daje 😀 mają co narazie jeść 🤣 u nas narazie będzie wyprzedawane i tylko odchowane to co krowy dadzą bez zakupów odsadków 

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, PAN88 napisał(a):

Nie opłaca się 🤣 600 dzisiaj usłyszałem od człowieka czy nie kupię bo żyto się w nim trafia. Jakieś 30% żyta jest. Jak mówi chrześniak pyki chyba zjedzą jak qq i tą mieszankę ześrutujee🤔

Jeździsz na Moto pompie ?