Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Znając mtz i siłę kiełkowania, ustalam ile nasion na obsadzie. Robię próbę kręconą i wychodzi ile kg na hektar wysiać. Może to nieprofesjonalne ale coś tam zawsze urośnie.

Opublikowano
Godzinę temu, youn81 napisał(a):

jak wy siejecie na kg a nie obsadę ...... profesjonalne podejście do tematu...

A kto Ci powiedział, jak wy siejecie? Chyba pisałem, że zawyżam normę wysiewu. Norma wysiewu nie bierze się z d*py. Sprawdzam jaka powinna być obsada, sprawdzam mtz, sprawdzam siłę kiełkowania. Wychodzi mi ile kg muszę posiac na hektar. Tę wartość zawyżam. Koniec końców jest tak jak mówisz - sieje na kg. Takie jakie mi wychodzą z obliczeń.

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

A co te 300kg jak posiejesz to więcej wilgoci dostarczysz glebie? Jak jest sucho, to czy posiejesz 200 czy 300kg to ch*j co zejdzie. Tam gdzie będzie wilgoc wschody 90% i huk z twojej teori. 

Rozumiem glina, ziarka nie przykryte wszystkie czy resztki to zwiększyć normę. 

13 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Jak siejesz jeszcze starym poznaniakiem, gdzie jedno ziarko wpada na 5 cm drugie na wierzchu to za wiele nie namodzisz z liczeniem mtz i obsady. Ustawia się 200 i się jedzie. Teraz azot to dopiero w połowie kwietnia, bo wcześniej nie wjedziesz z wiosny. Każdy zna swoje.

13 godzin temu, Gimmeshelter napisał(a):

No a jak masz pole w jednym kawałku 10ha i są tam góry a na tych górach najgorsza glina i do tego sucho to wtedy jak te 300kg posieje to zazwyczaj jakoś to wychodzi. W swoich stronach takich terenów nie masz, ale pewnie widziałeś pola gdzie na górach łyso i tylko grudy niedoprawione widać a gdzie równo to ładnie zielono. Na takich kawałkach posiać te wasze 150 kg to powodzenia 

12 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

A na dole jak posiejesz 300kg na lżejszej to co będzie? Znajdz sposób na doprawienie grudy, albo czekać na odpowiednie warunki, drożej zmienne dawkowanie dla bogatych. 

koledzy się na kg licytują , kto ile gdzie .....czemu nie piszcie o obsadzie , sieje jeden z drugim po 200kg gdzie MTZ niskie potem łąka i grzyb jak na zdjeciu .....

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał(a):

Wschody pszenicy z tego roku. Orka niestety leżała parę dni, potem rozbita kultywatorem z packerem + brony 20 i następnego dnia siew agregatem uprawowo siewnym aktywnym. Moze dziś się przejdę zobaczę, czy górki ruszyły, bo w weekend już ochlodzenie

IMG_20241011_114016321_HDR~2_copy_1186x916.jpg

Pokażesz jak masz spięty pakera z kultywatorem?

Opublikowano
16 godzin temu, k16mk napisał(a):

jest powód ciemniejszego Atletusa , sąsiadowi powiedziałem że  sieję 300  🤔 ,coś mnie chyba zile zrozumiał a że później siał jeszcze chyba dołożył co by być lepszym.

20241027_120125.jpg

55 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Przestań pieprzyć. Kolega wyżej wstawił zdjęcie gdzie górka i czarną ziemię tylko widać i możesz sobie tam budować na papierze swoją obsadę

rzeczywiście czarna ziemia  i grzyba brak .....

Opublikowano
42 minuty temu, outstanding napisał(a):

Pokażesz jak masz spięty pakera z kultywatorem?

Nie pokaże, bo jest zrobione byle jak 😅

Kupiłem gdzieś kultywator z przyspawanym na sztywno wałem i po prostu wzmocniłem to. Także głębokości nie wyregulujesz. Ale jak przedtem jeździłem swoim kultywatorem z bronami, a teraz tym kultywatorem z wałem i brony, to różnica kolosalna. Jak jest prędkość, to wał robi za***ista robotę. Chyba, że akurat się zaklei 😅 ale też na najgorszej glinie cudów nie będzie - rozbije, ale zostają takie bryłki, które już są twarde jak kamienie i z tym nic nie zrobisz.

Opublikowano
1 godzinę temu, youn81 napisał(a):

koledzy się na kg licytują , kto ile gdzie .....czemu nie piszcie o obsadzie , sieje jeden z drugim po 200kg gdzie MTZ niskie potem łąka i grzyb jak na zdjeciu .....

W ubiegłym roku kupowałem c1 z dwóch centrali, te same odmiany, mtz wpisany na obu workach takie samo, w jednym worku grube ziarno, w drugim drobne.

Opublikowano (edytowane)

Mogłeś zważyć ile wazy 1 litr ziarna , zwazyc 100 ziarenek itp , jak by sie nie zgadzało to zawsze mozesz zlozyc reklamacje

Edytowane przez youn81
Opublikowano
2 godziny temu, youn81 napisał(a):

rzeczywiście czarna ziemia  i grzyba brak .....

Były tutaj też inne zdjęcia, ale lubisz widzieć to co masz w głowie zakodowane. O zdjęciach tego pana co sąsiada pszenżyta wstawia to kto siedzi w temacie to wie jak należy na to patrzeć. 

• Like 2
Opublikowano

Ej, u Was też psieżyto jeszcze się nie krzewi siane w II dekadzie września?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ZYLA napisał(a):

Ja już chyba tak późno nie posieje. W tle widać jak to marnie wygląda. Fakt że warunki do siewu i wschodów fatalne.

A na liściu co to może być?

Img_2024_10_31_13_58_35.jpeg

Odchwaszczałeś?

Jakiś dziwny rok. Niby ciepło zboża nie rosą, chorują. U mnie podobne coś w pszenicy się pojawia jest w fazie krzewienia. Miejscami  u innych to widać żółto się robi w sianych pod koniec września. A żyto to najgorsze.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano
9 godzin temu, Gimmeshelter napisał(a):

Przestań pieprzyć. Kolega wyżej wstawił zdjęcie gdzie górka i czarną ziemię tylko widać i możesz sobie tam budować na papierze swoją obsadę

Nie trzeba mieć górek żeby mieć glinę. Myślę ze mam bardziej zróżnicowana glebe niz ty, bo 90% to mozaiki od gliny po piach, a trafia się jeszcze torf i czarnoziem.

Dlatego aby były wyrównane wschody to przestałem orać.

Opublikowano

U was przynajmniej jest w miarę płasko a na wyżynach i w górach dochodzi nachylenie erozja kamienie plus to co u was czyli mozaika u nas nie występuja 1 i 2 klasa wogóle 3 klasy jest 3 procent powierzchni gminy reszta 4b i 5 na górkach wypaleniska na dołkach wymaka jedno pole orasz na składy i robisz bruzdy żeby woda spływała drugie Orzesze wstęgowo w poprzek grzbietu itd jak belowali okrągłe bole i otworzył na górce to szukał go 0.5 km dalej turlał się i walcował wszystko na swojej drodze.

Opublikowano
9 godzin temu, Grab12 napisał(a):

U was przynajmniej jest w miarę płasko a na wyżynach i w górach dochodzi nachylenie erozja kamienie plus to co u was czyli mozaika u nas nie występuja 1 i 2 klasa wogóle 3 klasy jest 3 procent powierzchni gminy reszta 4b i 5 na górkach wypaleniska na dołkach wymaka jedno pole orasz na składy i robisz bruzdy żeby woda spływała drugie Orzesze wstęgowo w poprzek grzbietu itd jak belowali okrągłe bole i otworzył na górce to szukał go 0.5 km dalej turlał się i walcował wszystko na swojej drodze.

Pytanie  opłaca  się uprawiać na tych ziemiach ?.

Jak chcecie dorównać tym co uprawiają na 1,2,3 klasach mocnych ziemiach .

Opublikowano

Galan ty d*pa cicho, bo robisz jako parobek u niemca.

Godzinę temu, galan99 napisał(a):

Jak chcecie dorównać tym co uprawiają na 1,2,3 klasach mocnych ziemiach .

Żyjemy skromnie, za to bez wygód.

• Like 3
  • Haha 1