Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, krilan06 napisał:

A jutro albo pojutrze?

Jutro wiatr, później nie będę miał czasu a w poniedziałek to już będzie naprawdę za późno, lecę dziś od południa zacznę w nocy jakiś deszczyk może będzie dobrze, przymrozek trwał z 2h.

Opublikowano
daron64 napisał:

9 godzin temu, Gimmeshelter napisał:

No nie mów że przy dobrym roku jak 200 saletry nie sypniesz to 5 ton nie zbierzesz? Zazwyczaj koło 4 ton wychodzi przy takim nawożeniu ale jak opady pomogły to i więcej niż 5 wychodzilo

No to właśnie mówię, że przy dobrym roku i 200kg saletry nie ma szans na 5t. 

2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

U mnie w naprawę pomyślnym roku, przy 70kgN na raz 4 tony to baardzo dobry wynik. Z oprysków tylko herbicyd 

Jak czytam forum, to powaznie podejrzewam, że muszą mnie konkretnie  walić na skupie na wadze.. U mnie przy 200kg na strzał i to wszystko, to w ogóle szkoda swojej roboty. No chyba, że pogadasz z tymi, co to im zawsze najlepiej sypie.

👇 5t, ~300kg saletry, chyba jeden zabieg na grzyba (już nie pamiętam dobrze), ziemia 3b, pH ~6, zasobności średnie/wysokie, co roku obornik/gnojowka + npk przedsiewnie.

IMG_20220509_193829_copy_744x1125.jpg

IMG_20220730_174932_copy_1000x562.jpg

czasami ludzie twierdzą że mają 2ha w kawałku a jak zaczniesz mierzyć kawałków a to wychodzi 2.5ha i to plon mniejszy

Opublikowano

Ja tam nie mam powodu żeby zmyślać jak co niektórzy że co roku susza wielka a potem po 7-8 ton a nawet i więcej. Trochę tematy pomyliłem bo w pszenżycie jakoś zawsze słabiej to wychodzi i blizej jest tej 4 w dobrym roku co kolega pisze tam wyżej, w pszenicy jakos lepiej to się zazwyczaj udaje. W tamtym roku dwie dawki po 150 kg saletry i co w maju bez kropli deszczu i ledwo 4 tony może nakosilem aż się liczyć nie chciało 

Opublikowano
13 minut temu, Turok napisał:

czasami ludzie twierdzą że mają 2ha w kawałku a jak zaczniesz mierzyć kawałków a to wychodzi 2.5ha i to plon mniejszy

U mnie  na tej działce - czyli gdzie są w miarę zasobności i pH - na każdą tone plonu te 20-25kg N w zależności od przebiegu pogody muszę sypnąć. Nawet na tej działce to widać. Przy nawożeniu ~300kg saletry było ~5t, a rok później przy ~450kg wyszło ~7t. 

4 minuty temu, Gimmeshelter napisał:

Ja tam nie mam powodu żeby zmyślać

A ja nie twierdzę, że zmyślasz. To ja widzę u siebie po polach wystarczy kilkaset metrów dalej i przy tym samym nawożeniu bywają spore różnice. Zresztą plon od tyłu rzeczy jest zależny, że to w sumie takie bezcelowe przepychanie się. 

Opublikowano

W monokulturze może tak. I bez obornika. U mnie co jakiś czas na polu jest ziemniak 8 obornik, azotu daję max 70kg w czystym składniku. Po te 6 ton srednio z gospodarstwa zwykle udaje się zebrac

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, raven18 napisał:

Na forum to ze skrajności w skrajność,

Bo jeden daje gnój i gnojowicę oporowo, drugi nic, a nawet słomę zabiera. 

U mnie obornik i ziemniaki do tej pory. Płodozmian fest. I 90kg N nie przekraczam raczej. Eksperymentalnie coś tam się więcej dorzuci. Po grochu na 60kgN ciężko żeby ustało do żniw.

• Like 2
Opublikowano

Mi na żyto brakło z 50kg na pierwszą dawkę, nie chciało mi się już latać, poszło dopiero jak pod owies siałem 2 tyg później to masakra jaka różnica. Już nie nadrobi chyba. A u nas 60% w wielkim tygodniu po zboczach dopiero sypali. Taka bieda, że żal patrzeć 

Opublikowano
2 godziny temu, KTJW napisał:

Podczas rozsiewania mocznika złapał mnie deszcz dobre 2ha poszło na mokre rośliny, przypali je?

Nie powinno się nic stać. Saletra mogła by przypalić

Opublikowano
Agrest napisał:

2 godziny temu, KTJW napisał: Podczas rozsiewania mocznika złapał mnie deszcz dobre 2ha poszło na mokre rośliny, przypali je? Nie powinno się nic stać. Saletra mogła by przypalić

Nieźle popadało więc tak czy siak spłukało, można powiedzieć po problemie