Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
k16mk napisał:

Może komuś się przyda , różnica pomiędzy starym 30 letnim zachodnim agregatem a nowym Polskim na literę M , i tu i tu podobne na wielkość pszenżyto.

IMG_20220730_163118.jpg

Ewidetnie po prawej stronie płycej robione żeby zerwać aby ścierń i ruszyć chwasty i napewno po prawej paliwa mniej spalił

Opublikowano

W piątek skoszone pszenżyto - 6,9 ha - plon 38 ton, zważone bo szło na sprzedaż po 1275 brutto już z odbiorem. Trzy różne pola i odmiany, najlepiej sypał Tadeus bo w granicach 6,5 tony, pola IVa, IVb, były miejsca gdzie było totalnie wypalone i plon 3-4 tony, a w tych najlepszych kombajn nawet pokazywał 9-10t - na tym polu było gringo z top farms. Na najsłabszej działce wymieszany Probus, Tadeus i Gringo plon ok 4,5 tony i mimo wszystko to był dobry wynik bo blisko dwa miesiące u nas bez deszczu. Azot w dwóch dawkach łącznie 135N saletrzak - jeden bb na ha, wczesniej pod korzeń 200 kg łotewski npk 7-20-30 i na jesieni quelex bez żadnych poprawek, wczesną wiosną wszędzie 100kg/ha kizerytu, t1 duet na start+ 0,3-0,4 moddus, t2 priaxor i tebu 150g, t3 nie było sensu bo już moddus zrobił swoje tzn razem z suszą palił te górki. Tam gdzie tadeus i gringo poszło jeszcze 100 kg saletry na kłos. Ogólny zysk wyszedł dobry bo saletrzak kupiony w sierpniu rok temu po 1200 i npk po 1980, saletra kupiona pod dopłaty i juz po 3700. Na przyszły rok zastanawiam się nad tadeusem i gringo. 

20220729_120257.jpg

20220729_120428_HDR.jpg

Opublikowano

Tadeus w tym roku był bezkonkurencyjny ,  tylko takie spostrzeżenie ciekawe czy ktoś potwierdzi na 3b super wyglądał a sypał 6,5tony natomiast na 5 klasie niby rzadszy a potrafił sypnąć 7,5 tony nawożenie takie samo , ciekawe dlaczego ?

Opublikowano
5 godzin temu, Leszy napisał:

Jak twoja ziemia to polecam w pierwszej kolejności wapno. Wtedy każde urośnie. 

Zaś co do tych odmian to ja siałem avokado. Początkowo słabo wyglądało, ale plon mi pasował. 

Moja pójdzie kreda w granuli prawdopodobnie bo na wapno długo czekać cena też spora w wózka nie ma od kogo pożyczyć 

Opublikowano
49 minut temu, superfarmer02 napisał:

Jaki polecacie budżetowy fungicyd na pszenżyto i jęczmień ozimy, najlepiej żeby to był jeden produkt. Na pszenżyto pójdzie najprawdopodobniej jeden zabieg a na jęczmień 2.

Oo co to się stanęło że pytasz o FUNGICYD?

Skoro już się przekonałeś to w jęczmieniu:

T1: 1-1.2L/ha tego: https://dlaroslin.pl/fungicydy/53232-Fossa-633-EC-1L-5390740211633.html?gclid=EAIaIQobChMI96Wpz7Oj-QIVmQWiAx2Eog5yEAAYASAAEgLLdPD_BwE

T2: 1L/ha tego: https://dlaroslin.pl/fungicydy/11116-Orius-Extra-250-EW-1L-tebukonazol.html?search_query=Tebukonazol&results=68 

W pszenżycie na liść flagowy 1L Oriusa

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

drożdże odpadają w tym roku ?

To jest dobre, nie mówię że nie ale trzeba by po każdym deszczy lecieć i psikać, jak ktoś chce koniecznie mieś ekologię to ok 

1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Ja pierdziu, ludzie sprzedają pszenżyta pierwszy rok po kwalifikacji po 180zł za metr 🙆

Mi udało się kupić 2 rok po centrali za 110

2 godziny temu, memphis1205 napisał:
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Oo co to się stanęło że pytasz o FUNGICYD?

Skoro już się przekonałeś to w jęczmieniu:

T1: 1-1.2L/ha tego: https://dlaroslin.pl/fungicydy/53232-Fossa-633-EC-1L-5390740211633.html?gclid=EAIaIQobChMI96Wpz7Oj-QIVmQWiAx2Eog5yEAAYASAAEgLLdPD_BwE

T2: 1L/ha tego: https://dlaroslin.pl/fungicydy/11116-Orius-Extra-250-EW-1L-tebukonazol.html?search_query=Tebukonazol&results=68 

W pszenżycie na liść flagowy 1L Oriusa

A nie ma takiego na jęczmień żeby jednym środkiem zrobić t1 i T2 🤔🤭

Opublikowano

Czyli w skrucie na t1 plochloraz a na T2 coś z tebukanazolem i w pszenżycie robić tylko T2? Odmiany nie znam ale ziarno ładne, jest trochę jęczmienia i owsa ale to i tak na pasze więc nie przeszkadza a i tak mi na całość nie starczy to na cześć pójdzie trapero i zobaczymy co da lepiej 

• Like 1
Opublikowano

Wydaje mi się że w pszenżycie jeden wystarczy, najwyżej jak będę widział że coś się dzieje to dam wcześniej. Tak teraz na szybko policzyłem to 2x fungi w jęczmieniu 1x w pszenżycie 2x insekty w jęczmieniu i raz w pszenżycie + chce jeszcze spróbować z tymi bakteriami wiążącymi azot to w.przeloczenou na ha wyszło by, już zaokrąglając do góry 300zł więcej na ha więc myślę że chociaż się zwróci 🤷🏻‍♂️

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, k16mk napisał:

Tadeus w tym roku był bezkonkurencyjny ,  

Mówisz bezkonkurencyjny? Śmiem wątpić.poniżej zdjęcie ścierni. Do porównania sworzeń fi 8. I to nie sciernia po tadeusie 

17 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Ja pierdziu, ludzie sprzedają pszenżyta pierwszy rok po kwalifikacji po 180zł za metr 🙆

A ja gupi kazałem trzy świeże odmiany na jedną pryzmę sypać 

IMG_20220731_200036.jpg

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
16 godzin temu, k16mk napisał:

Tadeus w tym roku był bezkonkurencyjny ,  tylko takie spostrzeżenie ciekawe czy ktoś potwierdzi na 3b super wyglądał a sypał 6,5tony natomiast na 5 klasie niby rzadszy a potrafił sypnąć 7,5 tony nawożenie takie samo , ciekawe dlaczego ?

Potwierdzam, u mnie sypie 4,5 - 5,5 t z hektara na V klasie piaski przy nawożeniu 300 kg saletry i rsm,  pola po łubinie

Opublikowano
3 minuty temu, Karol0134 napisał:

jak podchodzicie w tym roku do nawożenie pk na jesienie przy cenach npk powyżej 4000 zł, mocno ogarniczacie ,rezygnujecie wogóle ???

No ja się właśnie zastanawiam, mam ścięta słomę po pszenżycie i jeczmieniu jarym. Plon był około 6t z ha. I ile teraz sypnac polifoska 6 pod żyto hybrydowe. Co myślicie?