Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

Witam szukam odmiany pszenżyta ozimego które można siać po kukurydzy na ziarno początek pazdziernika. A może przewódka?

6 listopada wsiałem gringo i wyszło super. Początek października dzisiaj to optymalny termin.

Opublikowano (edytowane)

Belka ma 12 a rozpylacz pionowo pryszcze na końcu? Przypatrz się🙂 omijakow nie zauważyłem u siebie ,bedzie dobrze na stronę wyjdzie 25cm szerzej .

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, mx_racer napisał:

No to wychodzi ze sciezka jest na 5 przejazdach 2.5m razy 5 to, 12.5m a opryskiwacz ma 12 to jak? Chyba ze cos zle kombinuje

Napisałem wyraźnie 2,60 siewnikiem trzeba siać, praktycznie jedziesz przy posianym jest to mało zauważalna różnica, to wtedy jest 13m, dwa pełne z boków i ścieżka w środku, i wtedy co piąty ścieżka. Napisałem też że opryskiwacz na ten wariant trzeba przedłużyć, czyli dołożyć z boków po jednej dyszy.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Panowie kolega wziął kwalifikat pszenżyto borowik, siła kiełkowania 83%chyba, a z tacki wyszło mu 70%. Już trzeci raz robił próbę i jest lipa. Da się to jakoś zareklamować? Mój meloman 95% skiełkował, a stary borowik dzisiaj wrzuciłem tak dla sprawdzenia. Przecież to jakaś kpina żeby kwalifikat wyszedł w 70%. Ziarno na plastikowych tackach i na ręcznikach papierowych na poddaszu w cieniu trzyma.

Opublikowano
Dnia 15.09.2020 o 18:08, Bartek933 napisał:

To spokojnie 120-130kg jak tak wcześnie

Pszenzyto rorondo 180 kg na ha

Opublikowano

Dzwonił wieczorem, że weźmie 2t ode mnie, a był u sprzedawcy i kazali przywieźć zareklamują. Ale nie wiadomo co z tego wyjdzie. Masakra, weź teraz posiej bez sprawdzania... 

Ale ogólnie nawet te 83% wg etykiety to moim zdaniem stanowczo za słabo jak na kwalifikat. Ja bym nie kupił takiego dziadostwa. Kielce co raz to gorszą opinię sobie budują

Opublikowano
4 godziny temu, WOJTUNIO napisał:

Przy poznaniak 2.7m na opryskiwacz 12 m najprościej zamknąć po skrajnej dyszy. 2.7 x4=10.8 m 4 przejazdy siewnikiem a opryskiwacz będzie miał 11 metrów. 

Dokładnie, po co się męczyć na 12m, ja też tak zrobiłem 

Opublikowano

No to pierwsze podejście to ścieżek za mną. Posiałem ze 4ha i w sumie te skakanie "z" i "na" ciagnik aż takie męczące nie jest jak sadzilem. Jak nic się nie porypalo, to tylko w jednym miejscu lipę zrobiłem, bo strzeliłem mijaka zajebistego, także będzie klin, ale na końcu pola, więc od biedy wjadę tam bez ścieżek. 

Siałem kawałek kwalifikatem, to bardzo ładne ziarno, próby nie robiłem, na etykiecie 88% i MTZ powyżej 50. Swoje wyszło >90% i ~45mtz.

W nocy ma padać. Jak za mocno nie wleje to jutro skończę. Jeszcze kolo 4ha zostalo. Jak mi ciągnik pozwoli, bo z zajebistego serwa przestało kąpać i zaczęło się lac :/ na boxol nie narobię

Opublikowano

Tak czy siak trzeba połową, do tego poprzeczniaki to samo, ja jadę na 13 m. i mam teraz spokój.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Sean napisał:

Bez próby nigdy nie sieję. Serwo do wymiany.

Próby w sensie zdolności kiełkowania kwalifikatu nigdy nie sprawdzam. Nie  że próby kręconej nie robię. 

Serwo wziąłem po regeneracji na podmianke za stare. Gwarancja na 9miesiecy. Oczywiscie zaczęło najpierw się pocić, potem cieknąc, a dzisiaj to się z niego lało już. Jutro się jeszcze przemęcze z siewem jakoś. Już na wiosnę robiłem podchody do orbitrolu, ale były ważniejsze wydatki, no u wtedy to się trochę pocilo tylko.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
Dnia 15.09.2020 o 11:24, lukasz20 napisał:

Pierwszy przejazd siejesz połową siewnika, drugi normalnie w trzecim robisz ścieżki. Później 3 przejazdy normalnie i w następnym ścieżki itd. 

Dnia 15.09.2020 o 11:30, mikcom20 napisał:

zaczynasz połową siewnika, drugi przejazd cały, trzeci robisz ścieżki, 4 5 6 normalnie, 7 ścieżki idt

.

I to są ścieżki na 12m przy siewniku 3m🤔🤔🤔🤔

Opublikowano
soltys48 napisał:

Dnia 15.09.2020 o 11:24, lukasz20 napisał:

Pierwszy przejazd siejesz połową siewnika, drugi normalnie w trzecim robisz ścieżki. Później 3 przejazdy normalnie i w następnym ścieżki itd. 

Dnia 15.09.2020 o 11:30, mikcom20 napisał:

zaczynasz połową siewnika, drugi przejazd cały, trzeci robisz ścieżki, 4 5 6 normalnie, 7 ścieżki idt

.

I to są ścieżki na 12m przy siewniku 3m🤔🤔🤔🤔

A nie?

Opublikowano
10 godzin temu, daron64 napisał:

Próby w sensie zdolności kiełkowania kwalifikatu nigdy nie sprawdzam. Nie  że próby kręconej nie robię. 

Czasami warto,patrz kilka postów wyżej