Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@Tomek90 Jest jakaś szansa, że było czysto ale to chyba mało prawdopodobne. Ale tak szczerze to on nie napisał czy wykonywał jakiś zabieg wcześniej. Mi bardziej chodziło o to, że Capalo było by lepsze miesiąc temu na podstawę, a teraz tylko odpowiednio wcześnie mógłby zrobić jakieś inne T2 pewnie też odpowiednio tańsze.

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Pryskacie to czymś bo nie mam doświadczenia? Pierwszy raz mam takie coś🤔

on juz co zrobil to zrobil, straty zapewne sa znikome, ja nie pryskam, bardziej bede skrzypionki i mszycy pilnowal

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, Kobek napisał:

@ZYLA Trzeba było to Capalo wypryskać miesiąc temu wtedy miałbyś dobry efekt, a teraz to cudów nie zdziałasz i tak jak pisze @zdzichu124 daj jakiś Tebukonazol, a Capalo zostaw sobie na przyszły rok. 

Jeszcze tydzień temu była susza, dlatego odpuszczony zabieg

10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Może było czysto to nie pryskał. Tebukonazol przy kwitnieniu dobry na fuzarioze, flage i podflage nie wiem czy utrzyma. Wszystko zalezy jak pszenżyto rokuje.

A no było czysto. Teraz w taką pogodę wiadomo co się będzie działo. Ten Tebukonazol ma właściwości wyniszczajace, bo już w dolnych liściach pomału robi się spustoszenie? 

9 godzin temu, Kobek napisał:

@Tomek90 Jest jakaś szansa, że było czysto ale to chyba mało prawdopodobne. Ale tak szczerze to on nie napisał czy wykonywał jakiś zabieg wcześniej. Mi bardziej chodziło o to, że Capalo było by lepsze miesiąc temu na podstawę, a teraz tylko odpowiednio wcześnie mógłby zrobić jakieś inne T2 pewnie też odpowiednio tańsze.

Jak pisałem, nie bylo zabiegu. Szczerze to sprzedawca (niby ma wiedzę) mi to wcisnął. Przeczytałem etykietę i doszedłem do wniosku że nie bardzo się nadaje w tej fazie. 

Jadę zaraz wymienię jak się da, albo kupię co innego. Tylko co? Coś by chronilo i zatrzymało to co jest. Bo pszenżyto rokuje bardzo dobrze, dostało dawkę regulatora i pasuje je podtrzymać by wypelnilo ziarno. 

Opublikowano
15 minut temu, ZYLA napisał:

A no było czysto. Teraz w taką pogodę wiadomo co się będzie działo. Ten Tebukonazol ma właściwości wyniszczajace, bo już w dolnych liściach pomału robi się spustoszenie? 

Jak pisałem, nie bylo zabiegu. Szczerze to sprzedawca (niby ma wiedzę) mi to wcisnął. Przeczytałem etykietę i doszedłem do wniosku że nie bardzo się nadaje w tej fazie. 

Jadę zaraz wymienię jak się da, albo kupię co innego. Tylko co? Coś by chronilo i zatrzymało to co jest. Bo pszenżyto rokuje bardzo dobrze, dostało dawkę regulatora i pasuje je podtrzymać by wypelnilo ziarno. 

Zyła mnie nie chcieli chemii wymienić.

Opublikowano
31 minut temu, ZYLA napisał:

Ja w jęczmieniu jechałem Falconem,jakoś cena nie zabiła mnie,chociaż koledzy tutaj pewno powiedzą że można taniej sobie we wiaderku coś tam umieszać

• Thanks 1
Opublikowano

U nas chemię wymieniają bez problemu pod warunkiem, że masz paragon. @ZYLA Trzeba zmienić sprzedawcę. Kombinacji masz pewnie dużo. Może Sokół 460 EC nie powinien on wyjść jakoś mega drogo albo Kier 450 SC ale to już chyba będzie droższy zabieg. 

Opublikowano
3 godziny temu, kopin napisał:

Ja w jęczmieniu jechałem Falconem,jakoś cena nie zabiła mnie,chociaż koledzy tutaj pewno powiedzą że można taniej sobie we wiaderku coś tam umieszać

Po ile płaciłeś za falcon? 

55 minut temu, ZYLA napisał:

A Soligor? Dobra opcja? 

Nawet bardzo dobra. Tylko trochę kosztuje. 

Opublikowano

By mieszać trzeba mieć więcej pojecia i doswiadczenia z substancjami aktywnymi. Choć droższe, pozostanę przy gotowych mieszankach. 

Ostatecznie będę miał porównanie. Na połowie pójdzie Capalo, a na drugiej tenże Soligor. 

Dzięki za rady Panowie 

• Like 1
Opublikowano

Pierwszy raz zasiałem pszenżyto jare, odmiana Milewo i tu pytanie do Was jaką ochronę fungicydowa przyjąć. Doda tylko że narzie wykazuje dobrą zdrowotnosc. 

Opublikowano
19 godzin temu, albert1991 napisał:

a co powiecie na artemis? mam maczniaka od dolu i trzeba go zniszczyć.

0.1l kendo załatwi sprawę 

18 godzin temu, Kobek napisał:

U nas chemię wymieniają bez problemu pod warunkiem, że masz paragon. @ZYLA Trzeba zmienić sprzedawcę. Kombinacji masz pewnie dużo. Może Sokół 460 EC nie powinien on wyjść jakoś mega drogo albo Kier 450 SC ale to już chyba będzie droższy zabieg. 

Kier ok 150 za litr

Opublikowano

A ja inne pytanie - kłosy ”zaczynaja wychodzić” jest sens jeszcze teraz dawać azot? Dostało narazie na wiosnę 100kg N. Cały kwiecień była susza i nie skracalem. Wysokość "do kolan".

Opublikowano (edytowane)

Co polecacie na T2/T3 w pszenżycie ozimym tak w przedziale 60-80 zł/ha ? Susza zrobiła swoje, więc nie mam zamiaru iść w koszty jak już pozamiatane. 

Edytowane przez Qwerty8530
Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

A ja inne pytanie - kłosy ”zaczynaja wychodzić” jest sens jeszcze teraz dawać azot? Dostało narazie na wiosnę 100kg N. Cały kwiecień była susza i nie skracalem. Wysokość "do kolan".

Nie ma sensu teraz to nie pszenica ze w parametry ida.

Opublikowano
4 godziny temu, Qwerty8530 napisał:

Co polecacie na T2/T3 w pszenżycie ozimym tak w przedziale 60-80 zł/ha ? Susza zrobiła swoje, więc nie mam zamiaru iść w koszty jak już pozamiatane. 

Jak już pozamiatane to może lepiej odpuścić sobie jakie kolwiek zabiegi.