Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Na chwastnice to fusilade 0.6 l na ha a co wyjdzie coś z dwuliściennych  to Basagram robi robote. 

no ale po to dodajesz duala żeby nie stosować fusilade czy leoparda bo pendimetalina ze stompu tez trochę trzyma chwastnicę

innego sensu nie widzę dodawanie duala

co do dwuliściennych i basagramu to też traktuje go jako awaryjny i podnoszący koszt zabiegu. w dodatku bez dobrej doglebówki pojawia sie zachwaszczenie wtórne czego nie powstrzymamy basagramem

Edytowane przez racyl
Opublikowano
6 minut temu, stempos1980 napisał:

Na chwastnice to fusilade 0.6 l na ha a co wyjdzie coś z dwuliściennych  to Basagram robi robote. 

oj jak ja dawno tym fusiladem pryskałem cokolwiek. Chyba ostatnio kilka naście lub dzieścia lat temu mak a fusilade jako konieczny dodatek przeciwoparzeniowy do Lentagranu. Czy aby tak nie zachowało się to fusilade do basagranu w fasoli z tym że chronić będzie chwasty przed oparzeniem jeśli by za blisko siebie w czasie zabiegi lu w mieszance?

Opublikowano (edytowane)

ja mieszam basagram z leopardem w bobie, ziemniakach  i nie ma żadnych poparzeń byle było chłodno po zabiegu następnego dnia i oczywiście wieczorem oprysk

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

ja tam rok temu dałem ponad litrę targopodróby zmieszanej z agilem plus ponad litrę basagranu i (tym razem dokladnie) póltora litra atpolana i gdzieś ta m mam foto z tydzien po tym zabiegu ale dojazd do pola kilka kilometrów to raz nalistnie i spokój. No ale nie wiele brakowało aby fasoli nie spalilo i raczej teraz tego nie powtórzę zwłaszcza że pola dużo blizej (a tak naprawdę to tylko dla tego :D )
a rzeczywiście japryskałem rano (o ile dziesiąta to jeszcze rano) i w pełnym slońcu. tu też mam wytłumaczenie, jakieś święta były wczśniej a na wieczór deszcz nadawali z kolei raniej byla rosa.
czasami na zabieg jest tylko kilka godzin aby byłwykonany we właściwy czas i warunki.
Fasola po graminicydach mlecznobiałych plamek dostaje choc nie za każdym razem i właśnie nie wiem dlaczego czasem nie, czy temperatura, wiek fasoli czy jeszcze co innego? czasem widywałem na burakach cukr, taki objaw ale sporadycznie nie mniej coś wywołuje miejscowe chlorozy czy substancja czynna czy nośnik. Jeśli nawet ma to wplyw na plon to pomijalny bo wprawdzie te plamy do konca wegetacji zostają ale nowe przyrosty są normalne zielone

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

pryskam nawet w pochmurny dzień i nawet nie za ciepły a wręcz chłodny i na bobie dawką 1,25 powstają oparzenia a jak pryskam wieczorem i następnego chłodno to żadnych oparzeń nie ma

Opublikowano

no to jest rano pogodnie i nawet nie zbyt zimno i specjalnie pojadę pryskać. a niech poparzy bo tylko chwasty na polu się trafiają a fasola jeszcze w ziemi
cały urok doglebówek to praktycznie całą dobę można pryskać byle wiatr nie groził zwianiem na sąsiednie pola a teraz wlaśnie mi wieje na tereny nieużytkowane rolniczo a od pól sąsiadów, tylko jeszcze z godzinkę bo wiatr ma oslabnąć jeszcze.
Tylko po prognozach bądź tu mądry ile czego wlać do tego opryskiwacza bo caly tydzień deszcze, burze a fasoli do opryskania ze trzy ha ale do odchwaszczenia a nie spalenia, właśnie dla tego jeszcze nie wyjechałem bo polosować dawki czy co? nie wszystka moja ta fasola ale to nieistotne. wszędzie ma być jednakowo ... jedno wiem - commanda nie ograniczam ani glifosatu bo jeszcze nieco przytulii zostało a i trawek a reszta raczej mniejsze dawki niż planowałem choć stomp aqua - piszą - że lepiej wiąże się z glebą i mniej fitotoksyczny no to jak ma brać te chwasty jeśli nietoksyczny? no zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

no nie bylo niczego innego akurat u lokalnego sprzedawcy to niech będzie oryginalny produkt BASFa. Drogo sobie liczą ale niech tam. w końcu to Oni wymyślili pendimetainę (chyba :) )
Jak trochę więcej zarobią to może będą mieli za co lobbować w unii aby za szybko nie wycofali tej substancji ;) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ja mam też w tym roku orginał z tym że stomp400. taki bardziej pomarańczowy , gęsty to on jest

wyrwałem się nim pryskać ziemniaki bo miały być deszcze, trochę pokropiło i kicha  będzie pewnie z teog pryskania

Opublikowano

stomp command i tak lepiej dzialają w suszę niż np sencor czy dawniej afalon tak że właśnie nie bardzo by mnie ucieszyło wycofanie akurat pendimetaliny.
no u mnie wieje zbyt mocno aby pryskać i na dziewiątą GFS przewiduje przycichnięcie wiatru a ma iść i glifosat i command tak że żartow nie ma bo wprawdzie droga od zawietrznej (szosa) ale za szosą pszenice sąsiadów i to co teraz wiatr to raczej commandem przewieje i pszenicę pobieli, na popoludnie okres deszczy bez końca w prognozach i bądź tu chłopie mądry. Wiało całą noc a fasola ma kiełki nawet i już czerwona a ma być cieplo pod koniec tygodnia no i ... ?  

Opublikowano

Ja tam rydzyk fizyk. Startuję. Jak zajadę na miejsce to zobaczę ostatecznie. Najwyżej zaprzyjaźnię się z motyką. A. Dysydencie tyś niezawodny. Dzięki za opis opryskiwacza. 8.38 - opryskiwacz odpięty. Tak przy okazji co do pryskania plecakiem. Jest jeszcze możliwość, może jej nie dopuszczacie, aby wyłączyć lancę lub sekcję od strony między i taki oto pas opryskać. Wymieszać oczywiście dla całości a ręczny opryskiwacz napełniać zaworem dennym z ciągnikowego... Taki miałem plan jako amator.

Opublikowano

pisałęm o stomp 400 skoncentrowanie w nim widać spore . 455 czyli aqua w tamtym roku przerabiałem i nie ma rewelacji, niby on nie barwi tak ale jak zostanie cieczy roboczej i chcesz to wykorzystać gdzieś póżniej plecakowym to trzeba się sporo namięszać żeby przywrócić stan pierwotny

te wszystkie zamienniki jak coś zostanie to nie ma problemu z ponownym wykorzystniem

@dysydent pendimetalina bez wilgoci to ci nie podziała a ostatnio to się pył zrobił i napaliłem sie na pryskanie ziemniaków bo  miało padać

w dodatku jak sucho to i wiatr taką ziemie z opryskiem wymiata

Opublikowano

Zaraz się pewno rozdziawisz na mnie ale powtórzę słowo dysydenta: coś tam podziała. Jak dobrze kojarzę oni tych kapsuł nie zalecali ponownie używać a nawet dali termin wypryskania.

Opublikowano

to prawda co piszesz a  przecież nie wylejesz resztki a zawsze gdzieś się tam przyda przy domu do plecakowego

Opublikowano

a no opryskałem jedno pole całe bo szczęście głupiego mnie dopadło i akurat moment ciszy jak wjechałem to od razu od szosy a później to już od nawietrznej i całe poltora ha z głowy, jedno pole pół od nawietrznej a na drugie pół czekam aż wiatr zmieni kierunek tam czerwona niedawno siana to ok, na jedno mi zbrakło na kilka arów a jeden pasek obok buraków a wiatr na buraki i one w fazie liścieni a do tego nie moje tylko że tam jasiek jeszcze liści z ziarnka nie wyciągnął a tylko kiełek i jest czas bo jedna kontra już ma liście po za ziarnkiem i poszedł tam glifosat m. in no i zobaczymy .
Jeszcze w międzyczasie znajomy kartofli z sadzarką podtoczył bo Mu sadzeniakow Bellarosy zostało i przysporzyło się mi za stodołą dziesięć arów zamiast fasoli co jeszcze nie siana i sobie myślę jednak ten pasek od nawietrznej przy burakcha przeleciec raz opryskiwaczem bo 18metrów zostanie i tyle przewiać nie powinno jak się wiatr odwróci to będzie jak znalazł no i te kartofelki przy okazji wolniejszym biegiem tankmixem fasolowym jak by co zostalo co mi problem resztek cieczy rozwiąże jeśli by takowe były a nawet dzięki temu mogę nieco "na górkę' tego rozrobić.
Intensywnymi deszczami straszą to dawki poszły takie sobie z opcją uzupelnienia jeśli by taka możliwość była po deszczach a jak nie to basagrany.

czytałem coście tam pisali ale na razie pomierzę na geoportalu tę działkę przy burakach bo nie moja i nie wiem jak długa i ile tego szykowac?

Opublikowano

Popryskałem. Drugim podejściem bo wiatr się zmienił na północny - północno-zachodni i jak poczułem to od razu na pole. Na szczęście opryskiwacz wytrzymał przejazd. Litr samego glifosatu poszło. Chciałem dać pół mcpa bo taka jest proporcja dla dużych roślin ale na polu od ostatniego razu jest jeno jedną choinka. W zasadzie była. Na metrybuzynę, mimo, że siane mam głęboko nie starczyło odwagi ale i tak bentazon kupuję. Siewki chwastów głównie pobielone jedynie tam gdzie zdjęcia robiłem to jest jak było - nic nie urosło. Po ptokach. Na polu ze dwadzieścia minut stałem aby wiatr przycichł od strony drugiego sąsiada😁. Zobaczymy w razie czego jak bardzo on nerwowy. Racyl - zajrzyj na galerię proszę https://photos.app.goo.gl/GuRmEaTJnwYAbjLA8. Tam jest zdjęcie nasion facelii i nostrzyka. Nostrzyk to ten żółty. Interesuje mnie czy siewnik jaki polecałeś dałby radę takie nasionka wysiać. Siew nie musi być precyzyjny na ilość sztuk do dołka. Poświęć chwilę jak możesz.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, racyl napisał:

pisałęm o stomp 400 skoncentrowanie w nim widać spore . 455 czyli aqua w tamtym roku przerabiałem i nie ma rewelacji, niby on nie barwi tak ale jak zostanie cieczy roboczej i chcesz to wykorzystać gdzieś póżniej plecakowym to trzeba się sporo namięszać żeby przywrócić stan pierwotny

te wszystkie zamienniki jak coś zostanie to nie ma problemu z ponownym wykorzystniem

@dysydent pendimetalina bez wilgoci to ci nie podziała a ostatnio to się pył zrobił i napaliłem sie na pryskanie ziemniaków bo  miało padać

w dodatku jak sucho to i wiatr taką ziemie z opryskiem wymiata

tym aqua stompem pierwszy raz pryskalem i co Ty tu mnie straszysz że nie rewelacyjny? znaczy że nie dziala na chwasty jak na pendimetalinę przystało czy tylko w kwestii osiadania cieczy roboczej.
Ta jakaś żolta smietana ten stomp i jakie tam kapsułki, to zwykła emulsja :D 
No wilgoci to u mnie dostatek i po dołkach nawet kałuże stały w śladach kół a przy tym sadzeniu kartofli to ciągnik grzązł miejscami az trzeba było spłycic sadzarkę tak że co jak co ale jeśli słabo podziała ta śmietana to od BASFA już nic... zaraz oni basagrana też robią. Nie nacwaniakuje ale nie dalem tego za dużo bo tylko jakieś 1,7 litra do mieszanki no i jeśli nie ma rewelacji to jeszcze mogę poprawić? tak do dwu i cwiartki litra? przynajmniej na jaśkach.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Gdyby była emulsja to byś brudne ręce wyjął ze zbiornika. Jak płuczesz zbiornik to wygląda jakby skrzek pływał - mogą to i być kapsułki. Dałeś 770 g powiadasz ... Ja dałem wg ulotki - pół kilo więcej. Dodałem fotkę jak wygląda łubin żółty przyhaczony pendimetaliną z chlomazonem.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

tym aqua stompem pierwszy raz pryskalem i co Ty tu mnie straszysz że nie rewelacyjny? znaczy że nie dziala na chwasty jak na pendimetalinę przystało czy tylko w kwestii osiadania cieczy roboczej.
Ta jakaś żolta smietana ten stomp i jakie tam kapsułki, to zwykła emulsja :D 
No wilgoci to u mnie dostatek i po dołkach nawet kałuże stały w śladach kół a przy tym sadzeniu kartofli to ciągnik grzązł miejscami az trzeba było spłycic sadzarkę tak że co jak co ale jeśli słabo podziała ta śmietana to od BASFA już nic... zaraz oni basagrana też robią. Nie nacwaniakuje ale nie dalem tego za dużo bo tylko jakieś 1,7 litra do mieszanki no i jeśli nie ma rewelacji to jeszcze mogę poprawić? tak do dwu i cwiartki litra? przynajmniej na jaśkach.

gorczycy polnej i chwastnicy nie trzyma, rdest też był po nim i jeszcze coś tam. a lałem obficie w bobie po 3,5l nawet i na 200l i d*pa z tego

do pendimetaliny jakiej kolwiek potrzebny jest inny składnik na te chwastnicę i gorczycę i rdesty

mówisz poprawić tylko że jak już skiełkuje to dodatkowe dawki pendimetaliny to już po ptokach

gdzie Ty takie deszcza miałeś ? jako to skromnie przez 2 dni padało że się kurzy jak butem kopniesz. a mieszkam na południe od lublina