Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

Nasza fasola na 55 nie wykiełkowały tylko 2. Jest moc, ale odebrałem dziś wynik badania gleby. pH 5 i niski fosfor  mnie trochę smuci, ale trudno, kreda i fosforan, niewiele to pomoże, ale na psychikę na pewno.  Będzie miała fasola trochę nie za łatwo 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ravoj napisał(a):

fosforan

zawsze pomaga tylko trzeba go przemieszać bodaj na te 10cm
ale minimum te 150kilo/ha aby był widoczny jakkolwiek efekt gdy niedobór
tylko ta kreda trochę się nie komponuje bo uwsteczni tak że ten fosforan jak najpóźniej przed siewem fasoli a najlepiej by było gdyby dorzędowo to wtedy i 100 kilo zrobi dużą różnicę.
no i azot startowy przy okazji tylko te pustki w portfelu po takich zaleceniach to główny powód dla którego już z pięć lat fosforan u mnie co najwyżej na jakieś poletka z co fikuśniejszymi warzywami a fasola jedzie na superfosfatach przyorywanych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

no nie bardzo i jeszcze w tym dorzędowym to koncentracja fosforu miejscowo przeważy stężeniem ten wapń i na wszystek fosfor wapnia nie starczy i se fasola trochę chapnie bo korzeniami znajdzie a fosfor nieruchawy w glebie i do końca wegetacji przeleży tam gdzie trafił i ew lekko poniżej gdy dużo opadów

• Thanks 1
Opublikowano

Fosforu pójdzie z zapasem, kiedyś będzie dostępny, jakby pH podnieść, to od razu dostępność większa makro, tu szału nie będzie. Nie wiem czy opóźnienie o miesiąc fosforu coś zmieni? Tak szczerze? 

Tone kredy  progresywnej walę na hektar, może odczekać z tym fosforem, nie wiem 

Opublikowano (edytowane)

Ja bym dawał wapno a ten fosfor pewnie odpuscil na jesien. Chociaż wapno na wiosne tez nie jest za dobrym pomyslem 🤔 no powiem ci, se ciezka decyzja. Gdybys mial te wyniki na jesien to by nie bylo problemu

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, ravoj napisał(a):

Fosforu pójdzie z zapasem, kiedyś będzie dostępny, jakby pH podnieść, to od razu dostępność większa makro, tu szału nie będzie. Nie wiem czy opóźnienie o miesiąc fosforu coś zmieni? Tak szczerze? 

Tone kredy  progresywnej walę na hektar, może odczekać z tym fosforem, nie wiem 

Daj se siana z tą kredą teraz, po zbiorze daj normalne wapno 3-4t/ha i będziesz za 2 lata zadowolony. Fosfor teraz też niewiele pomoże, to już pod następne. Znajdź najlepiej jakiś nawóz z yarej żeby miał dużo fosforu ale najlepiej z dodatkiem jakiegos wapnia, moim zdaniem z tego fasola coś by skorzystała, pod warunkiem przemieszania na 15cm, najlepiej kilkubelkowcem pewnie 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Racja, trzeba było na jesień działać, ale na głowie było roboty w ciul, późno dostałem to pole, nie miałem czasu i teraz nie będę się oszukiwał, że coś już zmienię, zwłaszcza że tam zaorane. Co będzie to będzie. Moze 1.5 tony się urodzi, dzięki za rady

po kontakcie z osobistym agronomem, człekiem mądrzejszym ode mnie, fosforan dam teraz 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
11 godzin temu, sylwester35 napisał(a):

Tylko że robak się trafia w fasoli  zimy niebyło było ciepło 

I co z tego na nasienie zagazować , a do konsumpcji nie przeszkadza w tej z Egiptu co tak ciągną na potęgę to nie tylko robak ale pestycydów najebane że kontenery  świecą i się ruszają  a Rumun i cale Bałkany biorą i wpierdalają  aż im się  uszy trzęsą za przeproszeniem.

• Like 1
Opublikowano

Nie mam siewnika z podsiewaczem, tam na wsi też nikt nie ma, siane będzie zwykłym pneumatem,  jeszcze przemieszam raz agregatem przed siewem i powinno być lepiej gdybym nic tam nie dawał.  

Kredę dam po zbiorze fasoli jak jeszcze będę tam dzierżawił, bo pierdziele komuś uzupełniać składniki i wyprowadzać pole, tam trzeba co roku +30% dawać fosforu, potasu też na granicy z niskim jest. Moje działki mają pH 5.5 do 7 i zasobności od średnich do wysokich, więc dbam o jakość, po kimś to tylko poprawiać trzeba, cwaniak wyciągnął z pola ile się dało a frajer będzie teraz sypał 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ravoj napisał(a):

Nie mam siewnika z podsiewaczem, tam na wsi też nikt nie ma, siane będzie zwykłym pneumatem,  jeszcze przemieszam raz agregatem przed siewem i powinno być lepiej gdybym nic tam nie dawał.  

Kredę dam po zbiorze fasoli jak jeszcze będę tam dzierżawił, bo pierdziele komuś uzupełniać składniki i wyprowadzać pole, tam trzeba co roku +30% dawać fosforu, potasu też na granicy z niskim jest. Moje działki mają pH 5.5 do 7 i zasobności od średnich do wysokich, więc dbam o jakość, po kimś to tylko poprawiać trzeba, cwaniak wyciągnął z pola ile się dało a frajer będzie teraz sypał 

Taka magia dzierżawy. Jedynie przy umowie na min 10 lat mozna coś myśleć 

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.03.2025 o 15:36, ravoj napisał(a):

Fosforu pójdzie z zapasem, kiedyś będzie dostępny,

fosforan wapnia to skała trwała o praktycznie zerowej rozpuszczalności w wodzie i w warunkach glebowych tak stracony fosfor jest praktycznie na zawsze bo jedynie w środowisku kwaśnym nieco tego fosforu się uruchamia spowrotem w formy dla roślin przyswajalne; z reszta m in dlatego niektóre rośliny w pobliżu korzeni sztucznie zakwaszają środowisko ale czy fasola do nich należy tego nie wiem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Panowie sól potasową rozsialem w lutym po 150kg mam jeszczcze fosforan i zastanawiam się czy już wysiać i przerobić czy jeszcze się wstrzymać ogólnie teraz zapowiadają opady i myślę żeby wysiać i przerobić jeszcze teraz.

Opublikowano (edytowane)

azot z fosforanu nie ucieka czy to w amoniak czy z wodą w głąb gleby?
ja fosforan jeśli już to bardziej jak azotowe przedsiewne traktuję z terminami wysiewu i max ze dwa trzy tyg przed siewem uprawy wszak i ten azot w cenę tego fosforanu wliczony to szkoda ryzykować zbędne straty gdy trafi upał czy nawalne ulewy.
Teraz jeszcze względnie chłodno a i deszcze nawalne rzadko bywają na wiosnę to pewnie i dłużej utrzyma się ten azot w glebie ale fosforan co do zasady ja tam wolę tuż przedsiewnie pod agregat i może to przesadna fobia no ale spore prawdopodobieństwo sensu chyba ma?
to moje prywatne zdanie nie potwierdzone ani praktycznym doświadczeniem ani gdziekolwiek bym to wyczytał.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

a po co teraz przesadnie duże opady? od maja dopiero istotne gdy gorąco, długi dzień i parowanie wielokrotnie szybsze jak teraz. Byle nie przesychała gleba na skałę głębiej jak te ze trzy cm a na to i po 5mm w marcu raz na tydzień wystarczy.
Mokre wiosny tylko utrudniają terminowe siewy i doprawienie pola przedsiewne. Póki co wilgoć jeszcze jest a i opady po niedzieli jakieś obiecują to ja tam nie narzekam jak na razie na ten rok
nawozy fasoli potrzebne dopiero gdy się ukorzeni czyli od końca maja do gdzieś połowy lipca a że się płytko korzeni to zbyt mokry rok  jedynie tyłek uratuje tym co za dużo nasypali że aż przesolili czego fasola bardziej nie lubi niż nawet lekkiego niedonawożenia

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ale potrzebne do przemieszczania azotu w oziminach 😂 nie da sie dogodzić wszystkim 🙈 a co do wymywania azotu... Moze w sumie racja bo fasola ma plytki korzen woec moze dla niej bylo za wcześnie. Masz racje

Edytowane przez kamil800