Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

Stosował ktoś z was herbicyd Beni - bentazon 870 g/kg w formie grnul (SG) ? 

Jest jakaś różnica w działaniu między tym, a np bentazonem z basagranu? 

Jakby dodać pulsaru czyli imazamoksu, aby wyszło corum? 

Jaka dawkę imazamoksu uważa się za bezpieczna dla fasoli? 

Tak jak na etykiecie corum?

1.25 l/ha czyli 28g imazamoksu? 

Ile można dodać bentazonu w pakiecie z imazamoksem? 

Patrząc na corum Np. 

1 zabieg 0.7 corum = 336 bentazonu i 15.68 imazamoksu, 

2 zabieg za 5 dni 0.8 corum = 384 bentazonu i 17.92 imazamoksu. 

Sumarycznie wychodzi 1.5 litra corum. 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano
2 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Kukurydzy ludzie nawet nie posieli a juz sraczka fasolowa 😂 jak co roku to samo. I zaraz pytania beda "ile mrozu wytrzyma fasola?" 

Jeśli ubezpieczona to dużo, jeśli nie to mniej.

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, bartek09987 napisał(a):

zaprawia ktoś fasolę ?

Kiedyś zaprawialem ale przestałem bo zbytnio nic nie daje, jak miało wpierdzielic zjadła smietka, a wschody opóźnione o 4 dni wtedy od sąsiada w jednym momencie sialismy może różnica była 3-4h

Opublikowano (edytowane)

po wycofaniu fosforoorganicznych za bardzo nie ma czym od śmietki zaprawić bo teflutryny w Polsce nie uświadczysz gdy Niemcy bez oporów nasiona warzyw nią zaprawiają a z chlorantraniliprolem j jeszcze z fazy beta testów nie wyszedłem i tylko jest ta substancja wysoce podejrzana o skuteczność ale nie mam jeszcze stuprocentowych kilka lat powtarzalnych dowodów aby komuś zarówno polecić jak i odradzić a tym bardziej określić sprawdzone dawki

2 godziny temu, Jcb napisał(a):

Kiedyś zaprawialem ale przestałem bo zbytnio nic nie daje, jak miało wpierdzielic zjadła smietka

a czymże zaprawiałeś bo chloropiryfos w dawce tak w okolicach 50g czystego składnika na 100kg nasion był w pełni skuteczny na śmietki fasolowe
po tym co opisujesz

wschody opóźnione o 4 dni wtedy od sąsiada w jednym momencie sialismy może różnica była 3-4h

na 90% obstawiam że jakiegoś triazola ( zapewne tebukonazol dałeś bo do dzis są zaprawy nasienne na tej grupie substancji tylko że one są na grzyby a nie robaki a w grubonasiennych dawki się obniża proporcjonalnie do grubości nasion oraz temperatur w jakich ma toto zadziałać i im cieplej tym niższe dawki bo triazole najefektywniejsze powyżej plus piętnastu stopni no ale w żadnym razie na robaki
poniżej siałem od miedz do środka i widać gdzie mi się zaprawione tebukonazolem skończyło :D

widać też że na koniec w ogóle mi na trzy rządki zbrakło ale to tu już po za tematem

AP1GczMvtAZDpIb8zbLKWuCRCeNOglFnhzzADA_b

chloropiryfos miałem na polu i nim samym ową dosiewkę zaprawiłem we worku po nawozach doskonale wiedząc że od grzyba zaprawisz czy nie fasolę mniejszy problem no od robaka odpuścić; nie ma takiej opcji

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
32 minuty temu, dysydent napisał(a):

po wycofaniu fosforoorganicznych za bardzo nie ma czym od śmietki zaprawić bo teflutryny w Polsce nie uświadczysz gdy Niemcy bez oporów nasiona warzyw nią zaprawiają a z chlorantraniliprolem j jeszcze z fazy beta testów nie wyszedłem i tylko jest ta substancja wysoce podejrzana o skuteczność ale nie mam jeszcze stuprocentowych kilka lat powtarzalnych dowodów aby komuś zarówno polecić jak i odradzić a tym bardziej określić sprawdzone dawki

a czymże zaprawiałeś bo chloropiryfos w dawce tak w okolicach 50g czystego składnika na 100kg nasion był w pełni skuteczny na śmietki fasolowe
po tym co opisujesz

na 90% obstawiam że jakiegoś triazola ( zapewne tebukonazol dałeś bo do dzis są zaprawy nasienne na tej grupie substancji tylko że one są na grzyby a nie robaki a w grubonasiennych dawki się obniża proporcjonalnie do grubości nasion oraz temperatur w jakich ma toto zadziałać i im cieplej tym niższe dawki bo triazole najefektywniejsze powyżej plus piętnastu stopni no ale w żadnym razie na robaki
poniżej siałem od miedz do środka i widać gdzie mi się zaprawione tebukonazolem skończyło :D

widać też że na koniec w ogóle mi na trzy rządki zbrakło ale to tu już po za tematem

chloropiryfos miałem na polu i nim samym ową dosiewkę zaprawiłem we worku po nawozach doskonale wiedząc że od grzyba zaprawisz czy nie fasolę mniejszy problem no od robaka odpuścić; nie ma takiej opcji

Siejesz fasolę? Jak tak to ile ? Na areale 10ha widziałem różnice, czym to robiłem nie pamiętam z 4 lata temu to było, ciekaw jestem jaki masz plon i na jakiej klasie ziemi że wypisujesz wszystko jak z chatu gpt, znając takich profesorów masz fasoli 1.5ha i jedna łąkę do dopłat bo nikt nie ma normalny czasu na wypisywanie takich książek na forum o fasoli 

Opublikowano (edytowane)

trzy minuty mi zajęło napisanie tamtego posta i kolejnych pięć na wyszukanie i opisanie akurat tej fotki a fasolę siję od co najmniej trzydziestu lat i muszę takie rzeczy jak pestycydy mieć w pamięci co z resztą jest oczywiste jeśli poważnie i profesjonalnie się do czegoś podchodzi.
Twoja sprawa co sobie myślisz o tym co napisałem i czy zechcesz z tego skorzystać czy nie, no może nie z mojego poprzedniego posta a innych z tego forum ale profesjonalizmu za grosz choćby w tym

czym to robiłem nie pamiętam z 4 lata temu to było

tak że nie widzę powodu aby Ci pokazywać więcej zdjęć z plantacji   jakie mam choćby i w otwartym necie. a co najwyżej klasy gleb to w większości u mnie trzecia a plony różnie bywało i średnia oscyluje wokół dwu ton z ha choć bywało i trzy a bywało i zero gdy coś poszło ne tak choćby z pogodą

a powierzchnie? bywało po kilkanaście ha a i bywało zero; no przyznam nigdy więcej niż piętnaście a teraz to już tylko bardziej moje hobby niz biznes
Z informatyką mam nie krótsze doświadczenie niż z fasolą to i wyszukanie choćby nazwy substancji czynnej środka Coragen większości współczesnym też nie sprawia praktycznie żadnego problemu a właśnie po to mamy te komputery aby zarówno kolekcjonować informacje jak i nimi zarządzać a i również dzielić się nimi z innymi/

nie nadąższ "wujek" to przynajmniej nie miej innym za złe że sa sprawniejsi cyfrowo i potrafią cybernetyki używać ta jak każdego innego pożytecznego narzędzia a nie do tulko tępego "giercowania" na apkach dla półmózgów czy obsrywania innych pustym trollingiem.

z tego akurat co na fotce pola wyszło prawie dokładnie 3t/ha i doskonale to pamiętam bo takie coś się pamięta długo wszak nieczęsto takie plony bywają zwłaszcza czerwonej fasoli co ona właśnie jest przedmiotem tego przykładu skarlającej funkcji triazoli
co i tak się okazało że tak jak by "bez wpływu na plon"

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

No i żeś Tomku przygasił kolegę, nie wie czym zaprawiał ale mu nie wyszło to i Wy nie zaprawiajcie, bo nie warto.(Bez urazy jcb) 

Może to jednak o zaprawianiu pisać nie warto, bo cóż można jak legalnego nic nie ma?, Co do  skuteczności to chyba nikogo przekonywać nie trzeba, kiedy na moim przykładzie miedza dokładnie rozgraniczała obszar żerowania śmietki, a dla niej przecież Geoportal i kartografia nie istnieje chyba. Wierzący pewnie powie, że ja bardziej chojny na tace byłem a sąsiad nagrzeszył, że zjadło mu 80% siewek, ale mądrzejszy naukowo to wyjaśnić może, ale po co tracić czas na tłumaczenie muchom, że nektar jednak lepszy od gó..na. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

w obecnym stanie prawno sanitarnym jest problem ze śmietką zwłaszcza glebową w fasoli bo na tę zalecane opryski posiewne nic a nic nie mają prawa zadziałać no może na kiełkówkę bardziej ale i to jeśli idealnie się utrafi z terminem a właściwie terminami bo pojedynczy oprysk jakimś acetamiprydem czy co tam jeszcze obecnie zalecają nigdy w stopniu wystarczającym nie wystarczy i sam nie wiem kiedy i jak intensywną sekwencję oprysków napowierzchniowych dopuszczonymi obecnie na jeden zabieg dawkami zaczynać bo co roku inny termin pierwszego wylotu muchówek i weź tu utraf.
Dobry siewnik zmniejsza ryzyko masowego porażenia tzn taki co układa nasiona na ubitym podłożu i względnie mocno ubija nad nasionami glebę plus wystarczająca wilgotność tej gleby i robactwo ma mechanicznie utrudniony dostęp do nasion ale wystarczy okres suchy a przy tym ciepły między siewem a wschodami aby zniweczyć tę barierę i aby uniknąć tej loterii nie widzę innej metody jak zaprawianie nasion insektycydami a idealnie repellentami tylko czy ktoś testował jakieś repellenty skuteczne na śmietki?
Nie spotkałem nigdzie bodaj wzmianki o tym zatem na tu i teraz właśnie trzeba pisać i lobbować zarówno u producentów jak i certyfikatorów aby jednak dopuszczono w zaleceniach zaprawy przeciwinsektowe na szkodniki kiełka bo to co teraz jest zalecane i mało skuteczne i niepotrzebnie skażające środowisko nazbyt wysokimi dawkami na jednostkę powierzchni uprawy wzgledem tych wystarczajacych na zaprawę.

Akurat w polityce zaleceń na śmietki nie ma za grosz sensu i to nie ulega najmniejszej wątpliwości co nawet ja jestem w stanie udowodnić przed każdym nawet średnio rozgarniętym sądem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Przecież to od dawna jest podcinanie gałęzi na której siedzimy przez decydentów z Brukseli aby zniechęcić do uprawy ziemi i oddać ją w dzierżawę lub sprzedać większym co w konsekwencji doprowadzi do eliminacji polskiego rolnictwa i  dystrybucji jej przez  potomków hitlera.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
23 godziny temu, dysydent napisał(a):

po tym co opisujesz

https://dlaroslin.pl/Insektycydy/74082-Teflix-10KG-teflutryna.html

teflutryna jest tylko troche drogo wychodzi a jak zaprawiać nią? to jakie dawki jakies dosiadczenia?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem "zakwitnie" jak nie już są owoce z czarnego rynku, konkretnie ze śR  z UPadli-ny i nie tylko te towary.

Edytowane przez mano