Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Tylko nie jest dziwne że ten sam kilogram fasoli przez miesiąc zyska 25%? rolnik robi na to cały rok  na tym polega handelek... Ludzie sprzedają jak cena spada  a nie jak idzie do góry...

  • Like 1
Opublikowano

Przed wszystkim fasola jest chyba jedynym magicznym produktem do powiększenia . Moczysz 1 kg fasoli i masz 3 kg surowca do zapychania badziura :) . tak więc kupując po 6 zł to mają kilogrm surowca po 2 zł :) to tylko ziemniak jest tańszy - choć nie koniecznie jak popatrzymy na chipsy parę gram ziemniaka wtedy wychodzi około 10 zł to kilogram ze stówę :) . Fasola natomiast przy tych lewackich zidjoceniach dopiero  będzie nabierać zapotrzebowania bo ile taki lewak może jeść sojowe kotlety , tofu czy humusu hu.. go wie z czego :) .Osobiście z tych dziwactw to najlepiej lubię fasolke po bretońsku na boczku, tudzież kotlety z drobnej fasoli ale z odpowiednia ilością słoniny jako dodatku  ale humusu to bym pewnie nawet patykiem nie trącił bo jak każdy rolnik wie z czym mu sie kojarzy humus :) 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, MarekUA napisał:

Tylko nie jest dziwne że ten sam kilogram fasoli przez miesiąc zyska 25%? rolnik robi na to cały rok  na tym polega handelek... Ludzie sprzedają jak cena spada  a nie jak idzie do góry...

A co w tym dziwnego, nie podnosili wcześniej , szukali jeleni to teraz pękło i tak na razie nie nakupią bo większość  czeka na  więcej

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marks50 napisał:

jak okrągłych ziarek ??? Jeśli odmiana bomba to tylko okrągłe .

nie no zapewne chodziło o jaśka

Sentymentalne wspomnienia mam z bombą fasolą ale teraz mało kto o ile ktokolwiek tę odm. sieje bo z dobrego stanowiska przy dobrze wykształconym ziarnie ona ma bardzo cienką skórkę na ziarnie że przebija przez nią szarość liścieni z wewnątrz i paradoksalnie najlepszą jakościowo tzn z najcieńszą skórką trudno dobrze sprzedać bo nie ma tej śnieżnej bieli a jest taka szarawa co jest to druga po kontrze najsmaczniejsza w.g mnie odmiana. Zaznaczam że nie miałem okazji borlotto spróbować. No może na fasolkę po bretońsku kontra lepsza bo już tyczkowy jasiek ma ową łupinę za grubą co go dyskwalifikuje u mnie nawet wobec zwykłego jaśka na talerzu.
Zaś owe okrągłe w jaśku to odmiana biczykowata jakiejś drobnej zwyczajnej która jaśka zachwaszcza i rzeczywiście może być traktowana przez kupujących jako odpad.
No ta biczykowata ma wyjątkowo białe i odporne na żółknięcie ziarno (tak gdzieś ze dwa lata przechowywania od jaśka) i na zupę nawet niczego sobie choć łupinkę ma grubawą na ziarnie i pomiędzy co rzadsze zęby lubi i z tej włazić choć bez przesady bo z jaśka też.

W sumie to niejednolitość odmianowa partii towaru jest wadą i nawet domieszki czerwonej w jaśku czy vice versa są odliczane jako odpad raczej przez wszystkich skupujących.

2 godziny temu, ravoj napisał:

Nie każdy skup wytrzyma ten rok

konkluzja ma duże szanse być trafna ale nic w tym pocieszającego na przyszłe lata bo im więcej skupujących tym większa presja konkurencji i nie życzyli byśmy sobie takiego monopolu skupu jak np w burakach cukrowych, oj nie życzyli byśmy ani tym skupującym co ew wypadną a nam samym jeszcze bardziej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marks50 napisał:

.Osobiście z tych dziwactw to najlepiej lubię fasolke po bretońsku na boczku, tudzież kotlety z drobnej fasoli ale z odpowiednia ilością słoniny jako dodatku

pół godziny później jak to przeczytałem już moknie u mnie w garnku z kilo kontry na jutrzejsze pichcenie bo i boczek i słoninę w lodówce wyczaiłem
co prawda miała być na siew ale co tam; najwyżej z ar mniej posieję a może tylko wszystkiego ze dwadzieścia tylko dla siebie tej odmiany bo na handel hurtowy jednak zwykły jasiek lepiej się opłaca; za mało płacą za półtyczki aby ... mam ze 100 kilo to co se będę żałował :)

jeszcze dopytam w edycji @marks50 ; te kotlety to pierwsze słyszę, jest jakiś szczególny przepis czy tak jak mielone na mięsie tylko zamiast mięsa białko fasolowe a reszta tzn te różne dodatki cebule przyprawy jak w zwykłych mielonych? no i co je w kupie trzyma? jakieś jajko czy inne jakie jeszcze tajemne dodatki czy sama słonina wystarczy?

35 minut temu, Siedzacybyk napisał:

zapytam expertow

mimo woli chyba właśnie odpowiedziałem na to pytanie zanim jeszcze tu padło i tylko uporządkuję
na fasolkę półtyczki a na zupę one lub bomba

wszystkie inne też mogą być ale mój level top to te dwie

na sałatki wielowarzywne co najwyżej jakieś kolorowe i drobniejsze ale to bardziej ze względów estetycznych niż smakowych.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

oj czy pod nazwą "kontra" są akieś oferty to nie wiem ale "półtyczka" i owszem; tak - kontra to jedna z kilku odmian półtyczek
któraś z tych regionalnych to półtyczka tylko nie wiem czy "wrzawska" czy "korczyńska" czy obie
Parametr jeden z rozpoznawczych to co najwyżej 85 nno w tym roku góra 90 ziaren w 100g czyli jedno ziarno minimum ok 1,2g przy wilgotności poniżej 16%

Kontra ma ziarno oczywiście większe od jaśka karłowego ale i bardziej nerkowate lub płaskie bo jest to odmiana tylko z nazwy gdyż kilka podtypów można rozpoznać nawet w partiach nasiennych gdzie są pewne różnice i między ziarnkami i pokrojem krzaków z których część jest bardziej wasata od innych
no nie jest to jednorodnie czysta genetycznie bardziej typ niż odmiana choć mają wszystkie rośliny w łanie jedną cechę wspólną - najobfitsze kwitnienie ze wszystkich odmian i gatunków fasoli uprawianych w Polsce gdzie to ostatnie to informacja bardziej dla pszczelarzy niż kulinarnych koneserów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Siedzacybyk napisał:

wrzawska, korczynska?

to akurat xujnia se powymyślała jako zastrzeżone nazwy regionalne i nie są to nazwy odmian bo wszystko co półtyczka choćby i ta kontra czy riposta i jeszcze ze dwie co najmniej które zapomniałe.. o - Eryka to chyba też półtyczka a z resztą gugiel powinien pomóc i dowolna z tych odmian posiana w certyfikowanym regionie będzie chętniej oferowana pod regionalną nazwą niż odmianową.
Ja xujnię nie nazbyt poważnie traktuję z większością bzdur jakie wymyśla, certyfikuje czy co tam jeszcze abym zechciał się tych guseł uczyć bo tak samo są adekwatne do rzeczywistości jak owa wyjątkowość roku przestępnego o weźmy takie szkopy se ot tak pozamykały granice i xuj ma nomen omen ta xujnia w temacie do gadania i coraz więcej wskazuje że kompletnie i aż erotycznie się rozpiździ i naprawdę nie wiem która z nich; tych regionalnych to typ półtyczki ale jedna wiem że na pewno a czy obie i która to konkretnie? no nazbyt to niepoważne dla mnie abym bodaj minutę zmarnował na szukanie takich bzdur choć - zapewne są do znalezienia czy to w szukajce czy na jutubie jakie filmiki czy sam nie wiem gdzie jeszcze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no nie znam nikogo osobiście kto w tym roku miał półtyczkę w towarowych/handlowych  jakąkolwiek aby Ci polecić z gwarancją jakości i "tegoroczności" i ew kto z forum się zaoferuje ale to może już na priv bo na tych olx-ach można sobie kilkuletniej kupić co jeszcze tragedią nie jest ale jeśli źle przechowywana a jeszcze sztucznie w zbyt wysokich temperaturach dosuszana to już wiele ze smaku a i namakalnośći traci no i im starsza tym dłużej się gotuje; oczywiście tyczy to wszystkich nasion suchej fasoli

a zaraz, gdzieś mam fotkę w odmętach af nasion fasoli porównawczą gdzie "Eureka" to ten najpospolitszy w uprawie karłowy jasiek, jedna kilku odmian o praktycznie takich samych nasionach wszystkie nazywane tu jaśkiem karłowym

2016 fasole.jpg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

aha,moze jak ktos jutro przeczyta nasza rozmowe, a akurat bedzie mial na sprzedaz, to kto wie 😃bylem w tym roku w lublinie ale 15 sierpnia, to fasoli jeszcze nie zbieraliscie. natomiast susza tam byla okropna🤕

Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

nie no zapewne chodziło o jaśka

Sentymentalne wspomnienia mam z bombą fasolą ale teraz mało kto o ile ktokolwiek tę odm. sieje bo z dobrego stanowiska przy dobrze wykształconym ziarnie ona ma bardzo cienką skórkę na ziarnie że przebija przez nią szarość liścieni z wewnątrz i paradoksalnie najlepszą jakościowo tzn z najcieńszą skórką trudno dobrze sprzedać bo nie ma tej śnieżnej bieli a jest taka szarawa co jest to druga po kontrze najsmaczniejsza w.g mnie odmiana. Zaznaczam że nie miałem okazji borlotto spróbować. No może na fasolkę po bretońsku kontra lepsza bo już tyczkowy jasiek ma ową łupinę za grubą co go dyskwalifikuje u mnie nawet wobec zwykłego jaśka na talerzu.
Zaś owe okrągłe w jaśku to odmiana biczykowata jakiejś drobnej zwyczajnej która jaśka zachwaszcza i rzeczywiście może być traktowana przez kupujących jako odpad.
No ta biczykowata ma wyjątkowo białe i odporne na żółknięcie ziarno (tak gdzieś ze dwa lata przechowywania od jaśka) i na zupę nawet niczego sobie choć łupinkę ma grubawą na ziarnie i pomiędzy co rzadsze zęby lubi i z tej włazić choć bez przesady bo z jaśka też.

W sumie to niejednolitość odmianowa partii towaru jest wadą i nawet domieszki czerwonej w jaśku czy vice versa są odliczane jako odpad raczej przez wszystkich skupujących.

konkluzja ma duże szanse być trafna ale nic w tym pocieszającego na przyszłe lata bo im więcej skupujących tym większa presja konkurencji i nie życzyli byśmy sobie takiego monopolu skupu jak np w burakach cukrowych, oj nie życzyli byśmy ani tym skupującym co ew wypadną a nam samym jeszcze bardziej

Nie chodziło o jaśka tylko o okrągłe ziarka w drobnej  fasoli  ,   te   tak zwane dzikusy ciągnące się,  Ty to akurat powinieneś wiedzieć ,a jak nie to się nie komentuje tylko się pyta u żródła bo tak powstają plotki.

  • Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, Łukaszek napisał:

Pewnie dużo ale koszty też po drodze dochodzą, przechowanie dystrybucja pakowanie itp.

Ludzie jakie ceny dzis płacą na skupach Fasoli  ? 

Czy dalej duze handlarze  ze starymi  zapasami z 23 roku podnoszą  sobie sami ceny by wypuscic wszystko wymieszane  w dobrej cenie ?

dajcie znać jakie poziomy

Opublikowano (edytowane)

powtórzę

10 godzin temu, dysydent napisał:

niejednolitość odmianowa partii towaru jest wadą ... i ... są odliczane jako odpad raczej przez wszystkich skupujących.

i ta fraza unwersalizuje komentarz na wszystkie odmiany w tym i np czerwoną gdzie też zachwaszczana bywa przez coś z rodzaju biczykowatych czy praktycznie już tycznych perełek i wszelkie inne przypadki; zatem komentuje się komentuje jeśli się wybrnęło z zarzutu zanim został postawiony i ja nie mam żadnych pretensji że nieopatrznie bo taka natura dyskusji
Brak precyzji w informacji upoważnia do wszelkich komentarzy ;)

no może

2 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

się pyta u żródła

jest słusznym zarzutem ale na af jakieś z 80% pytań nie doczekuje się jakiejkolwiek odpowiedzi i można się przyzwyczaić do wątpliwego sensu jakichkolwiek zadawania


 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Łukaszek napisał:

Fasola nie może przekroczyć pewnych barier cenowych z prostej przyczyny że nikt z miasta jej  nie kupi w cenie w której może kupić wędlinę itp

Do tej bariery to jeszcze w ch*j daleko.

Już kilka lat temu widziałem fasolę w paczkach powyżej 10zł za 0,5kg.

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

Ludzie jakie ceny dzis płacą na skupach Fasoli  ? 

Czy dalej duze handlarze  ze starymi  zapasami z 23 roku podnoszą  sobie sami ceny by wypuscic wszystko wymieszane  w dobrej cenie ?

dajcie znać jakie poziomy

Opublikowano (edytowane)

Przecież wrzucałem etykietkę z ceną 20zł/kg luzem w jakimś Aldi - powtarzam luzem! 

 

14 godzin temu, Ulman napisał:

jak wyliczyłeś te 100 tys ton?

33 tys ha było zasiane, po 3 tony średnio i  wychodzi 100 tys. No niech będzie chociaż 90 tys, ale niestety fasoli jest maks 33 tys na czysto i dobre 7-10 tys ton odpadu. Lipa 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, dysydent napisał:

te kotlety to pierwsze słyszę, jest jakiś szczególny przepis

Tu trafiłeś na mój słaby punkt czyli kompletnie nie znam się na gotowaniu choć pierwszy do jedzenia :) . Co prawda wiem że do fasoli po bretońsku potrzebna jest dobra zasmażka to o kotletach dopytałem domowników i podpowiedzieli że trzeba na pewno ugotować fasolę , dodatki jak do mielonych a słonina wedle uznania . Dopowiem tylko że raz zrobiono kotlety z soi zamiast drobnej fasoli to nie zaciekawe były , jednak fasola o niebo lepsza do tych "wege wynalazków " ale nie oszukujmy się raczej jesteśmy mięsożercami i fasola to raczej zdrowotnościowo mięso zastępuje . Ale jak bym się stał wege lewakiem to fasola była by pierwsza w menu a soja raczej na 4-5 miejscu .Ale co to to by było za życie nie dość że wszyscy mieli by cie z głupiego to zawsze chodził byś głodny :) .

Ciekawe jak by u nas wyszła cieciorka bo zbyt na to na pewno będzie widząc ile sie pcha do nas "inżynierów i lekarzy '' :) 

  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, marks50 napisał:

raczej jesteśmy mięsożercami

a nawet gorzej bo jak świniowate jesteśmy wszystkożerni i to koniecznie wszystko bo ani wyeliminowanie roślin ani zwierząt z diety zdrowiu nie służy z resztą bez tej różnorodności mózgu byśmy nie wykształcili takiego jak mamy gdzie w Przyrodzie nainteligentniejsze gatunki to co do zasady wszystkożercy no może słonie wyjątkiem ale one poszły w masę i było z czego odfiltrować na budowę mózgu co se przy okazji zieleniny i robaczków zjedzą.

szerzej nie będę rozwijał bo niechybnie komuś znów podpadnę i będzie chryja zwłaszcza że piątek i trzynastego ;)
xD

18 minut temu, marks50 napisał:

Ciekawe jak by u nas wyszła cieciorka bo zbyt na to na pewno będzie widząc ile sie pcha do nas "inżynierów i lekarzy ''

a Oni tam skąd pochodzą znają tę... to coś? bo ja "słyszałem że dzwoni" ale nawet nie wiem jak toto wygląda i jedynie - pono to też motylkowe


_____________
wspomniało mi się wcześniej o pszczelarzach i sobie przypomniałem z jutuba takie coś w kontekście że sporo w tym roku łanów poplonowej właśnie kwitnącej gryki

 

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Ludzie jakie ceny dzis płacą na skupach Fasoli  ? 

Czy dalej duze handlarze  ze starymi  zapasami z 23 roku podnoszą  sobie sami ceny by wypuscic wszystko wymieszane  w dobrej cenie ?

dajcie znać jakie poziomy

Opublikowano
Dnia 12.09.2024 o 20:07, Kabanos napisał:

Już jest 6,5 u Agrotix także 6,2 niech se wsadzą w buty

Kabanos nie siej popyliny bo ten Mikołaj to do ciebie przyjdzie  z tą rózgą żeby ci d*pę złoić,  rozmawiałem dziś z gościem to mówił że wszyscy mówią ze on tyle płaci tylko ON o tym nie wie tak że n dziś to daje 6 zł ale może cos po niedzieli drygnie. 

  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Może nie każdemu daje dostałem info od znajomego z Radostowa , tak samo wszyscy już płacili po 6 a adveg 5,35 dawał w tym samym czasie, a jak nie było to zaraz będzie


Ja cały rok grzeczny byłem to rózgi się nie spodziewam

  • Haha 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez BercikFarm
      A wy już coś macie posiane ? Jare  

    • Przez Darozioom
      Witam wszystkich forumowiczów, i bardzo proszę o podpowiedź
      Redliny pod marchew formowałem 27 kwietnia. Maszyna której używam do formowania jest dość prymitywna wobec czego musiałem przed formowaniem zastosować deszczowanie. Mokra ziemia podczas formowania dość mocno się zbiła. Siew nasion nastąpił dzień później czyli 28 kwietnia, jednak w tym miejscu napotkałem dość nieoczekiwane problemy. Pierwszym błędem było to że ustawiłem moim zdaniem trochę za płytki wysiew (na około 1 cm), poza tym podczas wysiewu redliny były na wierzchniej warstwie bardzo  wilgotne w związku z czym mechanizm który odpowiada w siewniku za zakopywanie  nasion nie do końca sobie z tym radził i w wielu miejscach rowki pozostały nie zakryte. Tyle rowków ile mogłem zakopałem motyką. Na drugi dzień zastosowałem zabieg herbicydowy mieszaniną Racer 2,5l/ha+ Ipiron około 800ml/ha. Myślę że dałem stanowczo za dużą dawkę jak na tak płytki siew.
      Dzisiaj 5 maja (7 dni od siewu) odkopywałem nasiona w paru miejscach i zupełnie nie widać po nich żadnego kiełkowania . We wierzchniej warstwie redliny gdzie znajdują się nasiona jest na tą chwilę dość sucho.
      W programie ochrony roślin można przeczytać że środka RACER nie powinno się stosować przy siewie płytszym niż 2 cm.
      Marchwią zajmuję się dopiero 2 sezon więc stąd moje pytanie.
      Bardzo proszę o wasze opinie czy to normalne i wystarczy poczekać, czy brak oznak wschodzenia marchwi może być spowodowany tym że uszkodziłem nasiona niewłaściwie stosując środki ochrony roślin?
      Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za każdy komentarz


    • Przez Ambitny657
      Witam, gdzie kupię profesjonalną zaprawiarkę do zboża oraz wialnie ? 
      Może jakieś cenny ? Mile widziane  własne doświadczenia, spostrzeżenia, opinie porady itp. (sposób zaprawiania)
      Od razu piszę, że nie interesuje mnie zaprawianie w betoniarce. 
      Zaprawiarka nie musi mieć wybitnej wydajności, po prostu ma spełniać swoje zadanie. 
       
    • Przez rolnikk70
      Witam w tym roku chciałem zasiać pszenżyto zimowe systemem bezorkowym udało mi się dostać gnojowice od bydła i pytanie czy mogę siać prosto siewnikiem scierniskowym na pole na którym jest gnojowica czy potrzebna by była orka ? Pole było ubigie w nawozy organiczne jest to 6 , 5 klasa i nie chciałbym stosować orki. Pozdrawiam
    • Przez rolnikk70
      Witam chcę zasiać pszenżyto zimowe bezorkowo stanowisko jest dość ubogie w wapno i pytanie czy mogę zastosować zwykłe wapno prosto pod siew? czy może lepiej granulowane szybciej rozpuszczalne? Proszę o podpowiedzi
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v