Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

jaka śmietka? nie czytają pewnie tego forum co się robi żeby śmietki nie było
A i szparagówka testowa zaczyna wschody już legalnym zaprawiona i zdaje się że test da wynik pozytywny

jaka śmietka? i tak już u nas od dziesięciu lat. Co najwyżej jaki grzyb odglebowy co słabsze skasował bo nie miałem Kaptanu a to czym "oszukałem" niewiele pomogło i te przerwy to nie wina siewnika bo nasiona są ale pognite że nawet kiełka korzenia nie wypuściły i w tych niewzeszłych też ani jednego robaczka. znaczy trafiłem jedno skasowane przez drutowca no ale na to bydlę tylko fumigacja gleby a z tym walczyłem (z fumigacją) nawet wtedy gdy jeszcze było dozwolone z oczywistych względów bo ja lubię fasolkę i czym innym jest niecałe 50 gramów na hektar a czym innym jest blisko półtora kilograma  czystego składnika i to  całym profilu glebowym z którego skażony roztwór glebowy roślina pobiera praktycznie do samych żniw i z takiego pola to ja nie chcę ni fasolki ani kartofli  garnku. Już wolę sobie dziurę po drutowcu z tego kartofla "wyoczkować" to przynajmniej wiem że skoro drutowiec nie zdechł to i ja... no ten :P
A właściwiej to o dzieci chodzi czym karmimy bo my to my

P1160077.JPG

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano
matek89121 napisał:

Kolega mi dzisiaj mówił że Nabróż i okolice przesiewają fasolę bo śmietka ostro plantacje przetrzebiła. W dyni sąsiada widziałem sporo śmietki ale fasole u mnie wyglądają ok. LHR

u mnie też przesiewaja ale dynię bo śmietka zżera miejscami tylko 30% zeszlo dyni a fasolę nieliczni co nie zaprawili to im podżera śmietka

• Haha 1
Opublikowano
59 minut temu, dysydent napisał:

że aż podejrzanie to wygląda czy nie jakaś sugestia co by się przed wywłaszczeniami nie opierali? a nie masz ty jakich konszachtów z GDDKiA? ;)

A mam, a jakże, wzrokowe konszachty z samochodami GDDKiA gdy patrolują 79😜

Opublikowano

a znalazłem zdjęcie że i u nas śmietka by była bo te dziurki w liściach na dwu krzakach w środku dołu kadru to śmietka jeszcze pod ziemią się poczęstowała ale to był jej poczęstunek ostatni :D

P1160094.JPG

Opublikowano (edytowane)

Te dziurki to smietka? O kurde a ja myslalem, ze jakies pchelki bo u mnie to pewnie ze 3/4 ma takie dziurki ale troche jakby mniejeze niz na focie. 

Niee jednak u mnie inne. Przyblizylem i jednak inaczej. U mnie sa okragle male dziurki

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

masz dobrym czym zdjęcie ze dwa z różnych ujęć w tym jedno jakie w makro tych dziurek?

spotkałem się z opisem Znajomego że gdzieś w  okolicach Kotlic coś tnie już wzeszłą fasolę i spotkałem się z  czymś podobnym w ub lub dalej roku
Co prawda na czerwonej ale tego to i ja nie wiem co to tak ścięło tylko było incydentalnie w kilku miejscach na kilku ha i nie zgłębiałem co to choć najbardziej prawdopodobna sarna lub jaki gryzoń a z resztą mam zdjęcie.
Oczywiście mam ograniczone zaufanie do Tego znajomego bo nie raz już... no nie ważne ;) bo podejrzewam że ma - jak wszyscy śmietkę tylko nie przyzna że to ja mam rację z zaprawianiem bo On "wyżej wykształcony :P zdarzają się takie ... (buc to wyzwisko? bo w razie by tak to ja tylko zapytałem :ph34r:)

ale może być jakiś szkodnik co jak szarek komośnik nauczył się buraki kosić to może coś właśnie się uczy fasolę

bo to co niżej to...jak wyżej; pewnie jakiś stałocieplniejszy od robaków roślinożerca z bażantem czy chomikami w gronie podejrzanych również bo jedne i drugie w rejonie tego pola występują

na drugim to grzebane w sąsiednim rządku to ja bo szukałem czy jakie rolnice turkucie czy co podobnego w ziemi się nie chowa ale nic/nikogo nie znalazlem

DSCN9954.JPG

DSCN9953.JPG

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Nie mam foty ale to malutkie dziurki. Na rzepaku nie raz cos takiego na jesien robi. Tu jest kilka takim dziurek srednicy milmetra moze 1,5mm. Zaraz podejde zobacze czy od tej strony tez to, jest najwyżej zrobie fote

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Z tej strony pola nie ma tego. Znalazlem tylko jedna roslinke i to tylko z 3 dziurkami. Z drugiek strony sa rosliny gdzie pewnie maja po 10 takich dziurek. Co prawda to tylko liscienie wiec chyba nie ma co sie bardzo tym przejmowac

IMG_20230527_202656.jpg

Opublikowano

Ciekawe na jak długo zaprawa wystarczy, bo kiedyś miałem kontrolę PIORiNu w czerwcu z pobieraniem próbek włącznie i badaniem, to zero chloropiryfosu. Tylko grzybówka z pszenicy została jakiś ślad, to głupkowato się tłumaczyłem. Teraz można próbować cypermetryny albo neonikotynoidów 

U mnie na szczęście nic jeszcze nie ma fasola na wsi rośnie przepięknie, a motyka nie wchodzi w grę  bo rządki wąskie i już się robi zielono. Fasola kocha takie słoneczne dni, w oczach rośnie. Dziś nawet miałem chwilę refleksji i przyglądałem się jakie ona ma te wielkie dwa pierwsze liście, jeszcze takich chyba nie widziałem albo nigdy nie zwracałem uwagi. Nie było dużych ulew,  zero przypaleń,  zero przebarwień a chwastów prawie nie ma, aż miło popatrzeć.

W poniedziałek jeden wjazd z basagranem na grykę i co mniejsze dwuliścienne tak prewencyjnie, bo to miesiąc od siewu prawie, a drugiego nawet nie będzie bo  wszystko fasola zakryje, nie wiem czy z gramnicydem wjadę bo pewnie nie zdążę. Rzepak mam pierwszy raz i nawet mi się udał, dobrą grzybówke dostał, może się uchowa, pszenice czymś trochę obraziłem, chyba triazolami z mikro i mocznikiem albo trineksepakiem,  ale fasolka mnie cieszy, a to dobrze, bo rok temu była moją prywatną porażką, ale to był pierwszy samodzielny siew stopkowy, to sobie wybaczam. 

Dziś jeździłem służbowo po powiecie, to widziałem chyba 8 kawałków przesianych. Sąsiad ten mój, od dużego pługa,  też hektar zasiał od nowa. Może chociaż zaprawił, niech tam, bo razem wymłócę sobie i jemu. 

Szkodników coraz więcej, a  te cwaniaki  wycofali zaprawy nasion, niech ich....

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kamil800 napisał:

Z tej strony pola nie ma tego. Znalazlem tylko jedna roslinke i to tylko z 3 dziurkami. Z drugiek strony sa rosliny gdzie pewnie maja po 10 takich dziurek. Co prawda to tylko liscienie wiec chyba nie ma co sie bardzo tym przejmowac

IMG_20230527_202656.jpg

u fasoli jaśków liścienie zostają pod ziemią a to są pierwsze liście właściwe, kolejne liście już są potrójne a czy to akurat po śmietce dziury? może tak ale niekoniecznie bo zdarzy się że ten liść podczas wyciągania spomiędzy liścieni się zwyczajnie porwie i taki strzępaty bywa że się trafia bez jakiejkolwiek zewnętrznej przyczyny
W tym liściu nawet może to już w jego zarodku te dziurki bo miał ambicje być potrójny? nawet te dziurki w miejscach linii które by były liniami podziału na trzy

za zdrowo krawędzie tych dziur wyglądają aby były wynikiem jakiegoś wyżeru i wpasowują się w plan "nerwów" liściowych i bardziej mi to na błąd projektu wygląda niż rozwałkę "powykonawczą"
Coś zaburzyło fizjologię a nie anatomię w/g mnie .... dobra, bedzie!

ale deliberacje nad  dziurami w liściu że aż się sam z siebie śmieję

..branoc :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Ogolnie to ona jakos mega szybko rosnie na tym polu. No tak za***prza, ze w oczach (odpukac) 3 tyg od siewu a sa sztuki ktore maja juz potrojne liscie wieksze od tych pierwszych. Na tym drugim polu siana tego samego dnia jest polowe mniejsza. I moze przez ten mega szybki wzrost az sie dziurki robia 😂 cos jak pęknięcia na lodygach rzepaku ktore tez potrafia pekac od mega szybkiego wzrostu nie tylko od mrozu

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

https://www.olx.pl/d/oferta/zgrabiarka-do-fasoli-przewracarka-zawieszana-4-5-6-gwiazdowa-solidna-CID757-IDNfC5Z.html

Panowie ma ktos cos takiego albo widzial w akcji jak to sie sprawdza? Bo w sumie kupowac pajaka na 5 gwiazd za 1,5tys to moze lepiej takie cos. Kazda gwiazda na wachaczu i na kolkach jedzie. No i c360 nie bedzie mialo problemu z tym na przednim tuzie jezeli chodzi o wage?🤔

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Po ilu dniach od oprysku bentazonem można zastosować jakieś stymulatory+mikro + siarczan magnezu+ kaptan

Ewentualnie jakie produkty polecacie? 

Fasola wygląd na dzień dzisiejszy tak

20230528_122703.jpg