Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
Dnia 22.03.2023 o 21:42, ravoj napisał:

Zgadzam się z Tobą w wielu kwestiach,  poza napinaniem. Nie Ukraina winna naszej sytuacji, tylko my. Każdy jest kowalem swojego losu, ale niepowodzenia jakoś na innych lubimy zwalać, szukać winnych byle nie siebie. Chciałbym podkreślić co do kwestii ukrów jako "nienarodu",  że każdy naród ma swój początek i to nie powód żeby od razu ich najeżdżać, wyrzynać a kobiety gwałcić. Ukraińcy, ukry, upadlińcy czy jak ich zwać poniekąd zasłużyli na swój los, wiemy kiedy i jak, taki to naród może, taki się kształtuje. Czy to powód żeby ich mordować?  Ruskim nie wolno pozwolić odbudować mocarstwa bo my jesteśmy następni i tu jest rzecz najważniejsza. Ukrów zbytnio nie lubię, ruskich jeszcze bardziej, ale nie wszystkich, znam wielu porządnych.  Nie można generalizować i wrzucać wszystkich do jednego worka, bo na nas zachód też patrzy przez pryzmat stygmatu.

A jeżeli chodzi o rząd to od 25 lat nie widzę u nas dobrego rządu, nawet takiego średniego, nawet polityka dobrego nie wskażę,  nie widzę nawet dobrych kandydatów, więc wyciągam wnioski, logicznie myślę i stwierdzam powoli, że muszę stąd dzieci jednak ewakuować, albo nie uczyć uczciwości i rzetelności, żeby mogli tu kraść i oszukiwać. 

Oj poprawie się, bo polityków mamy dobrych, to fachowcy od bycia politykami, naprawdę i  już ich nie odsuniemy od koryta, to dobrzy politycy..., ale źli ludzie, bardzo źli. 

Coś ty się na oglądał:) widać że pojęcie geopolityczne marne :)

ROSJA ma w 4 literach Polskę zreszta jak i reszta , jak by nie to ze Niemcy maja tu prawie 70% przetwórstwa to ho ho było by ciekawie ....

Jak zrozumiesz konflikt na Ukr to zrozumiesz ze my mamy interes w Rosji jak i na Białorusi a jak chcemy być dy..ani to USA....

Traktuj wszystkie państwa jako wróg i przyszły wróg,  tu nie ma miejsca na przyjaźnie liczą się tylko interesy/pieniądze państwa 

Czasami wydaje mi się że niektórzy bardziej Rosję nienawidzą niż Polskę kochają:) 

Na wojnie kreci się Lody( biznesy ) giną niewinni ludzie oraz żołnierze myślą że walczą o coś a i tak w rezultacie wszystko jest pod dyktando biznesu ...

Wytłumaczę na prosto : Rosja była jest i będzie naszym sąsiadem i czy to się podoba czy nie tak zostanie z racji że jest to państwo atomowe ..każdy nastepny prezydent Rosji nie będzie tak mięki jak obecny 

A że my wpychamy się w ten konflikt to mamy to co mamy i będzie inno gorzej ..nie da się mieć ciastka i zjeść ciastka albo pomagasz i głodujesz ryzykując państwem albo robisz biznes ( np my wszystko dajemy inni sprzedają później inni wyciągną listę długu wobec ukr a my wyciągniemy oczy że zaś w czarnej jesteśmy)

Czasy się zmieniają: jeśli nie masz o co walczyć nie masz po co żyć, 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, marcinus03 napisał:

Orientuje się ktoś, kto kupuje czerwoną fasolę?

Jaka ilość? 

Edytowane przez Drobna2021
Opublikowano (edytowane)

Raz próbowałem w grochu. Poza wiekszym problemem w siewie wiekszych zmian w plonowaniu nie zauwazylem 🤔 trzeba by na jednym polu zrobic doswiadczenie, zeby sprawdzic czy to cos daje

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.04.2023 o 14:00, kamil800 napisał:

Raz próbowałem w grochu. Poza wiekszym problemem w siewie wiekszych zmian w plonowaniu nie zauwazylem 🤔 trzeba by na jednym polu zrobic doswiadczenie, zeby sprawdzic czy to cos daje

na polach gdzie była fasola w ostatnich kilku latach nic nie daje (nie precyzowałem doświadczalnie ile to "kilka" bo życie za krótkie na wszelkie możliwe testy) zaś na pozostałych na pewno nie zaszkodzi a jeśli pomoże to tylko tedy jeśli na prawdę zaprawa zawiera żywe przetrwalniki bakterii. ( @skywalker89 niżej słusznie uzupełnił że właściwego szczepu tych bakterii)
Faktem jest że na polach gdzie nigdy nie było fasoli w pierwszym roku jej uprawy niezależnie czy zaprawiana czy nie plon był słabszy niż w kolejnym następnym nawet jeśli fasola była po sobie i (miałem taki przypadek ) gdy ani pod jaśka grama nawozu nie poszło ani w drugi rok po nim pod czerwoną i czerwona była w pełni udana z plonem ok 2t/ha gdy jasiek bidny i tonę może złapał może nie rok wcześniej choć rok był wtedy dla fasoli urodzajniejszy niż ten kolejny gdy czerwona.

już nie chce mi się szukać fotek choć mam ich nieco tylko nie pamiętam już gdzie,  może później podrzucę jak też nie zapomnę xD

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Jeszcze kwestia taka, że bakterie te być może i z popularnej nitraginy nie koniecznie nadają sie do fasoli, bo do fasoli są inne calkiem niż do soi, ostatnio gdzies na necie o tym czytalem, sam kilka razy probowalem i żadnego efektu nie widzialem, więc czuje sie nabity w butelke że wcześniej o tym nie wiedzialem 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.04.2023 o 21:39, a-zA-Z0-9 napisał:

Fasola już 7.40

Szkoda że wcześniej nie Dałeś info sprzedana po 7,20 i jeszcze dodatkowo z moją dopłatą dla głodującego ministraO.o

Edytowane przez szot
Opublikowano

Siew fasoli w tym roku 220zł ludzi całkiem w dekuel popadli  

Jeden Gość chce 250 źł to może poznaniakiem lepiej  zasiać taniej wyjdzie

Jeden nawet 250 zł to lepiej może  poznaniakim paliwa 5l 

Opublikowano

Za dobre siane to 200 zł trzeba brać chyba że ładne kawałki i duże to wtedy można coś urwać i 2 osoby powinny być zadowolone, a po drugie fasoli dużo idzie kg i często trzeba tankować wiadomo burak czy kukurydza szybciej idzie i mnie sypania ;) 

Opublikowano
30 minut temu, kubamako66 napisał:

Za dobre siane to 200 zł trzeba brać chyba że ładne kawałki i duże to wtedy można coś urwać i 2 osoby powinny być zadowolone, a po drugie fasoli dużo idzie kg i często trzeba tankować wiadomo burak czy kukurydza szybciej idzie i mnie sypania ;) 

dobre sianie to znaczy ?

Opublikowano
85Tomekkk napisał:

30 minut temu, kubamako66 napisał:

dobre sianie to znaczy ?

równo bez mijaków tyle ile chce wysiać najmujący i dobrze ustawionych siewnik żeby dobrze zgartacze nasion byli ustawione bo w tamtym roku u sąsiada tak posiał i zgartaczy na buraki nie ustawił i dużo buraków po 2sztuki schodziło bo tarcza w nasiona łapała po 2 sztuki i kupkami buraki schodziły 😁

Opublikowano
85Tomekkk napisał:

ja myslałem ze chodzi o zachowanie jednakowej głębokości ,o docisk o łączenia siewników

to też żeby nasiona nie były za głęboko lub za płytko i na równej głębokości każda sekcja ale są tacy że zawsze zadowolony aby posiać w miare dobrze a inni a może głębiej a daj płycej bo nie zejdzie a wolniej jedź bo 6.5 km za szybko a czego zgarniacze zarzuca nasiona z tarczy i wogóle się nie zna a przeszkadza 🤭

Opublikowano
4 minuty temu, kubamako66 napisał:

to też żeby nasiona nie były za głęboko lub za płytko i na równej głębokości każda sekcja ale są tacy że zawsze zadowolony aby posiać w miare dobrze a inni a może głębiej a daj płycej bo nie zejdzie a wolniej jedź bo 6.5 km za szybko a czego zgarniacze zarzuca nasiona z tarczy i wogóle się nie zna a przeszkadza 🤭

dobrze zasiac to tez hektarów nie nakręcić na komputerze ,i najlepiej w sobote bo tak pasuje 

Opublikowano
1 godzinę temu, a-zA-Z0-9 napisał:

No to bierz poznaniaka i siej, tylko nie płacz później, że nierówno powschodziła i plonu nie ma.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, a-zA-Z0-9 napisał:

Czym siane? Ja w ubiegłym roku miałem usługę siewnikiem Gaspardo z podsiewem nawozów to policzył po 250 zł/hA plus 100 zł za dojazd.

W tym roku też mam ok 6 ha zostawione na fasolę i też wezmę usługę 

Edytowane przez slavik80
Literówka
Opublikowano

Hmm no 220 drogo ale czy ja wiem. Kupiłem turecka kopie gaspardo do qq, fasoli i buraka. Dałem 93 netto na prow. To tak średnio by mi się uśmiechało siać po 180 zł przy takiej cenie siewnika.

Dlatego ja się nie ogłaszam, że sieje i sieje tylko u siebie i dobrze bo za płytko rok temu fasolę pisałem :P