Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Ja to coś na swoim polu nie mam szczęścia do fasoli.. ponad 5ha drobnej w kawałku to tam gdzie jaśniejsza słabsza gleba to pali ją jak cholera, 3/4 powiedzmy że może być... wydaje mi się że doglebowka swoje zrobila, mimo okrojonych dawek.. bo czy by bentazon tak zaszkodził? Poszło 0,8, 1,2 i na końcu corum 0,45+0,3 benz +0,09 butoxone.. ten ostatni zabieg też swoje zrobił na pewno, ale chwasty wyczyściło nawet szarłaty komosy w 4-6lisciach, aż się zdziwiłem..  nie wiem czy jednak może spróbować ruszyć ziemię?

Jak tak dalej będzie z dostępnością chemii to za kilka lat przejdę na eko i pielniki 😀

mam 1,2ha na teściowym to tamta prawie super 😆 fakt że tam odpuściłem ten 3zabieg z butoxone..

Opublikowano (edytowane)

na jednym z pól pali u ... nie wiem jak napisać bo fasole nie moje ale mój kłopot

zatem pozostańmy - na jednym z moich pól p[ali placami czerwoną ale nijak to się nie pokrywa ani z opryskiwaczem ani zlejkiem nawozowym i jedyne co mogę podejrzewać to przewapnowanie bop wapno tam ręcznie szuflami z przyczepy a że za skrupul;atne towarzystwo nie było to nie dość że zbrakło na pas pola aale akurat tam są ziemniaki  jak i gołym okiem po tym rozrzucaniu było widać partactwo.
Szkoda że nie porobiłem zdjęć bo teraz bym zweryfikował.
No ale jeśli kto daje niemal 30t defekacyjnego na 1,5ha ...

wniosek - na tym polu nie powinno być fasoli a co najwyżej jakie cebulowe, kapustne ew rzepak , pszenica, buraki to g..niany interes się zrobił tak że...

nawet nie wiem co robić jeśli to rzeczywiście przewapnowanie.
jest jeszcze mankozeb do kupienia? siarczan magnezu już poszedł ale może być zablokowany mangan i muszę poczytać co jeszcze
nie zrobiłem fotek bop pot mnie zalewa i w obawie o kamerę niewodoszczelną... może kiedy indziej smartfonem..

identycznym zestawem oprysków wszystkie pola i jest ok a na niektórych wręcz wzorowo po za tym jednym

no może nie licząc szkrzypów placami tu i ówdzie ale to błędy lat poprzednich

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

niekoniecznie

wszystko jeszcze zależy od ilości opadów a i ich rozkładu w lipcu.
Pamiętam rok suchej wiosny gdy jasiek zakwitł tak intensywnie z pierwszych pędów kwiatowych że te zakryły liście i pole było sam kwiat i widoczna ziemia w międzyrzędziach.
Po kilku deszczach pod koniec tego kwitnienia pojawiły się kwiaty drugioego piętra i zawiązały strąki zarówno na tym drugim jak i utrzymały się z pierwszego.
Plon oscylował w okolicy 3t/ha na przeciętnych stanowiskach i tylko nieciekawe żniwa sprawiły sporo odpadów bo mokry czas przesunął się do żniw i dalej.

jeszcze nic nie wiadomo a co najwyżej można już ocenic czy dane stanowisko odpowiada fasoli czy nie. Jeszcze zdąży zi4eleniny narosnąć byle wody nie brakowało w stosownym czasie a teraz najistotniejsze jest zawiązanie możliwie najwięcej strąków.
Deszcze obiecują na nast. tydzień i oby się sprawdziły prognozy to ..... jeszcze nic nie wiadomo :)

na razie wypiłem kawę i pot mnie oblał mimo że się ochłodziło z trzydziestu jeden do dwudziestu czterech. czyli wysoka wilgotność jest, a czy z tego będzie deszcz czy ochłodzi się "na sucho" czy to tylko efekt jakiegoś gradu między Kraśnikiem a Janowem Lubelskim (bo stała tam potężna chmurzysko od południa.
Od tego czy popada w najbliższych dwu tyg. zależy dopiero plon a teraz jedynie fasole nadrabiają opóźnienia po chłodnej wiośnie i - jak na razie - całkiem nieźle.

Opublikowano (edytowane)

zgadza się - ja piszę o wyjątkowym roku po którym w dwu kolejnych dwie tony z dobrego stanowiska to był sukces, w dwu kolejnych kiedy w lipcu spadało rekordowo mało deszczu przy upałach porównywalnych z obecnymi a jaśki dojrzewały czy raczej zasychały przed czasem razem z jarymi pszenicami.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Czy u kogoś na fasoli jaśku wystapiła antraknoza i czy to jest antraknoza? Pryskałam Maklerem i znikły, ale po trzech dniach pojawiły się znowu

IMG_20210616_155630.jpg

Edytowane przez sewka
Opublikowano

Dwa lata albo trzy lata temu jasiek tez zaczął kwitnąć nie zakrywając międzyrzędzi a koniec końców był taki, że nie było potem nawet gdzie nogi postawić. A i plon byl na dobrym poziomie. Wiem, że to łatwo mówić, bo prognozy optymizmu nie dają,  ale spokojnie Panowie i Panie jakieś deszcze nadają na weekend. To może akurat jak podłapie trochę się rozrośnie. Na borowinie fasole małe do kostki a i tak kwitnie. No, aby jakichś masakrycznych zlew nie naleciało. 

Opublikowano

Na fasoli byłem rzepak powoli ginie ale szarłat chyba przeżyje ale nie rośnie. Osty też popalone szarłata można by motyką ale z jednego 3 odbija wiec tykać go nie będę dużo tego nie ma.

Opublikowano

W piątek poszla odżywka z greena, przedwczoraj bisteran i powiem tak, przedwczoraj nie widziałem efektu po odżywce, dzisiaj po tym bisteranie widzę bardzo pozytywną różnicę.. nie upieram się, że to po tym akurat ale ważne że zaczyna się zbierać ta słabsza..

Prosowate wyłażą, był agil, bym czymś poprawił, ale nie wiem czy np w przyszłym tygodniu czy może juz praktycznie po kwitnieniu jak powylazi nad fasole..?

20210624_180619.jpg

20210624_180714.jpg

Opublikowano (edytowane)

ja wybieram się z ofensywa na trawy w fasolach które były ostatnie siane ale z tego co widzę na Windy to wali na nas potężna strefa burz i nie wiem czy wjadę przed kwitnieniem jak poleje a z tego co tam widać
https://www.windy.com/pl/-Radar-pogodowy-radar?radar,50.259,21.786,7

to może być ... różnie. Nie mniej czy będzie kwitła czy nie nim zdołam wjechać graminicyd pójdzie jak najszybciej bo sprawdzałem kilka razy i niska lub żadna szkodliwość na kwiaty nawet w perzowych dawkach,. byle się nieco ochłodziło bo max na graminicydy to 25 stopni a teraz jest trzydzieści jeden... no nie bo się zachmurzyło i "tylko" dwadzieścia dziewięć :D

jak na tym Linuksie się screeny robi? bo z linka pokazuje stan aktualny na moment włączenia
spróbuję ... o mam;

vlcsnap-2021-06-24-20h01m46s356.png

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pytam o ten siarczan magnezu bo gdzieś raz tu przeczytalem że jak kwitnie albo znowu zaraz po kwitnienia się pryska siarczNem  żeby te male zielone strąki nie spadały niby się lepiej trzymają na krzaku, i jesCze pytanie czy pryskal ktoś z was skorpionem  bo kupiłem ale jest bardzo drogi i nie wiem kiedy nim pryskac żeby zadziałał odpowiednio

Opublikowano (edytowane)

ja rok temu na pierwsze kwiatki półtyczkę pryskałem 1,5l plus atpolan plus 1l jakiegoś targopodróbnego i jeszcze kaptan dosypałem... i to chyba tyle:) i było ok
z tych opryskanych kwiatków jeszcze sie strąki powiązały. Czy takie coś jest powtarzalne zależy od pogody bo gdyby na słoneczną trafiło to ten atpolan by pewnie kwiatki poparzył ale tylko płatki i jeśli kltóry już by był zapylony to i tak by strąk urósł. Mi trafiło akurat dwa dni pochmurne po oprysku

zaraz bo chyba jeszcze do tej mikstury zutylizowałem resztki imazamoxu ale tak do setki na ha wyszło może mniej
no ten imazamox to taki nasz lokal;ny a w agrobiznesie słyszałem o batalii piorinu przeciwko lewym opryskom i ... nawet nie wiem czy kontynuować testy ale to tak po za tematem pytania
polaczyny mają kupować opryski od Niemców liczone dziesięciokrotnie do kosztów (bo ile corum kosztuje?) a nie jakieś tanie od wszystkich innych choć w tym roku Benz okazał się skuteczniejszy od Basagranu w skutkach na dawkę tzn ta sama dawka a lepiej osty Benz poparzył niż na tym samym polu z kolejnej beczki dopryskany Basagran (bo się Benz w sklepie skończył) uczciwie przyzna,m że inne jednoroczne chwasty oba jednako...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

10 mm w nocy i od 3 godzin deszcz , na wszystko ten deszczyk pomoże rzepak nalewa  ,pszenica to samo a fasolka w czasie kwitnienia też go potrzebuje  ( zawsze to mniejsze temperatury w czasie deszczu )LHR

Opublikowano
Od wczoraj u mnie spadło 46 litrów, i dalej padało, woda zaczęła płynąć przez pola i trochę fasoli zabrała ze sobą. Super deszcz na moją fasolę i sąsiada siano 😄
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rafcioo96 napisał:

Od wczoraj u mnie spadło 46 litrów, i dalej padało, woda zaczęła płynąć przez pola i trochę fasoli zabrała ze sobą. Super deszcz na moją fasolę i sąsiada siano 😄

Żeby ci sąsiad tak w sierpniu nie napisał jak ty będziesz miał fasolę w pokosach  🤔

Edytowane przez Zbyszek3939