Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wnioskowany zakres ciągnika do agencji 130-150KM.

Kupuje JD6145M (Znamionowo 145KM/107kW, maksymalnie 161KM/118kW)

Na która moc patrzy agencja w trakcie kontroli - znamionową czy maksymalną?

Opublikowano

@adamk jeżeli we wniosku napisałeś moc znamionowa to bedą patrzeć na tą pierwszą a jesli we wniosku masz maksymalną lub niedookreślenie to beda patrzeć na maksymalną

Opublikowano
16 godzin temu, spwrp napisał:

@adamk jeżeli we wniosku napisałeś moc znamionowa to bedą patrzeć na tą pierwszą a jesli we wniosku masz maksymalną lub niedookreślenie to beda patrzeć na maksymalną

Dziekuje za odpowiedz

Podawałem znamionową. W dowodzie rej będzie podana maksymalna

podobno przechodzi  ośw od dealera?

Opublikowano
2 godziny temu, Renault9514 napisał:

Witam, złożyłem wniosek na pełną kwotę 330tys zwrot 200tys (60%) Czy w przypadku budowy np. silosów zbożowych mogę złożyć jeszcze wniosek czy już wykorzystałem 100% kwotę?

no możesz ale w tym roku prowu nie ma już chyba na ten obszar. @adamk przechodzi :)

Opublikowano

a jak we wniosku mam ofertę na pełną kwotę 60% 200 tyś mi zwracają to jak zmienię na coś innego tańszego wtedy 60% wyjdzie mniej niż 200 tyś zwrotu to można bez problemu tak zrobić?

Opublikowano

Witam. Dziś dostałem drugie poprawki odnośnie modernizacji gospodarstw rolnych. Już mi ręce opadają co oni chcą. Przy pierwszych poprawkach miałem przygotować "uzasadnienie racjonalności wnioskowanych maszyn". Powiem szczerze, że przyłożyłem się do tego i uzasadniłem zgodnie z „Zasadami doboru maszyn rolniczych w ramach PROW na lata 2014-2020” . Mam 44ha gospodarstwo rolne i prowadzący napisał mi  prosi o uzasadnienie doboru rozsiewacza nawozu o poj. 2200l cytuje "minimalne wykorzystanie maszyny w ciągu roku kształtuje się na poziomie 200ha". dodam tylko, że w uzasadnieniu doboru pisałem o znacznej odległości pól od gospodarstwa (do 7km), o oszczędności pieniędzy w związku z precyzyjniejszym wysiewem, o liczbie zabiegów w gospodarstwie w  ciągu roku tj. 1-NPK, 2-magnezowo - siarkowe (kizeryt) i 3 - trzy zabiegi podawania azotu. Czyli łącznie 5 wjazdów na pole, co łącznie daje ponad 200ha w  ciągu roku. Nie wiem co jeszcze mógłbym dopisać, żeby to przeszło???

Opublikowano (edytowane)

to może dołóż jeszcze że wysiewasz nim wapno nawozowe tam dawki dochodzą do blisko tony na hektar więc za dużo ha nie zrobisz na jednym rozsiewaczu a paliwo leci na 7 km i czas przed siewem. Poplony których się dużo kg zasypuje np. bobik czy groch itp. też mozna siać rozsiewaczem na upartego.

a jak masz spory ciągnik to też nieracjonalnie latać z małym rozsiewaczem kilometry

Edytowane przez Darek8787
  • Like 1
Opublikowano

pisałem też oposiadanych ciągnikach, że mają nadmiar mocy do zakupowanych maszyn, kurde wapno kupuje tylko sypkie, nikt nie będzie się czepiał, że nie ma faktur na granulowane, fakt w poplonach sieję groch to mogę też dopisać. pracownik ARimr czepia się również pługa dłutowego "proszę o analizę i ewentualną korektę modelu pługa dłutoweo jako źródło ceny". Kupiłem już pług dłutowy po złożeniu wniosku o szerokości 2,4m, a ciągnik mam 165km, czyli wg producenta spokojnie pociągnie tę maszynę (zapotrzebowanie mocy 120-160km). też nie wiem za bardzo o co chodzi prowadzącemu, bo kupiłem za cenę ktora jest wskazana w biznesplanie. Uzasadnienie sensowane maszyny również było

Opublikowano

jeżeli chodzi tylko o cenę że wydaje mu się za wysoka a nie o szerokość roboczą może przedstaw aktualną wycenę dłutowca napewno będzie teraz sporo droższy to uwierzy. Też do końca nie rozumiem czego oczekuje Twój prowadzacy...

Opublikowano

Witam, potrzebuje pomocy. Jeśli cena ciągnika wzrosła np o 10 tys, to jaka cenę mam podać w biznesplanie? Wpisać aktualna? Jako koszty kwalifikowane? Przecież i tak kwota pomocy nie wzrośnie. Niestety nie mam kontaktu ze swoim prowadzącym, bo nie odbiera telefonu. 

Opublikowano
11 godzin temu, koszos1 napisał:

pisałem też oposiadanych ciągnikach, że mają nadmiar mocy do zakupowanych maszyn, kurde wapno kupuje tylko sypkie, nikt nie będzie się czepiał, że nie ma faktur na granulowane, fakt w poplonach sieję groch to mogę też dopisać. pracownik ARimr czepia się również pługa dłutowego "proszę o analizę i ewentualną korektę modelu pługa dłutoweo jako źródło ceny". Kupiłem już pług dłutowy po złożeniu wniosku o szerokości 2,4m, a ciągnik mam 165km, czyli wg producenta spokojnie pociągnie tę maszynę (zapotrzebowanie mocy 120-160km). też nie wiem za bardzo o co chodzi prowadzącemu, bo kupiłem za cenę ktora jest wskazana w biznesplanie. Uzasadnienie sensowane maszyny również było

Pisz że będziesz wapno będziesz rozsiewał. Przecież i sypkie da się rozsiewać rozsiewaczem ;)

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, koszos1 napisał:

Witam. Dziś dostałem drugie poprawki odnośnie modernizacji gospodarstw rolnych. Już mi ręce opadają co oni chcą. Przy pierwszych poprawkach miałem przygotować "uzasadnienie racjonalności wnioskowanych maszyn". Powiem szczerze, że przyłożyłem się do tego i uzasadniłem zgodnie z „Zasadami doboru maszyn rolniczych w ramach PROW na lata 2014-2020” . Mam 44ha gospodarstwo rolne i prowadzący napisał mi  prosi o uzasadnienie doboru rozsiewacza nawozu o poj. 2200l cytuje "minimalne wykorzystanie maszyny w ciągu roku kształtuje się na poziomie 200ha". dodam tylko, że w uzasadnieniu doboru pisałem o znacznej odległości pól od gospodarstwa (do 7km), o oszczędności pieniędzy w związku z precyzyjniejszym wysiewem, o liczbie zabiegów w gospodarstwie w  ciągu roku tj. 1-NPK, 2-magnezowo - siarkowe (kizeryt) i 3 - trzy zabiegi podawania azotu. Czyli łącznie 5 wjazdów na pole, co łącznie daje ponad 200ha w  ciągu roku. Nie wiem co jeszcze mógłbym dopisać, żeby to przeszło???

Poszukaj rosiewacza o mniejszej pojemnosci w podstawie , a zakładki ugadaj z dealerem gratis. Tak jest najprosciej , bo jak się uprą to nic nie zrobisz

Edytowane przez strzechu
  • Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, actiogrod napisał:

Witam, potrzebuje pomocy. Jeśli cena ciągnika wzrosła np o 10 tys, to jaka cenę mam podać w biznesplanie? Wpisać aktualna? Jako koszty kwalifikowane? Przecież i tak kwota pomocy nie wzrośnie. Niestety nie mam kontaktu ze swoim prowadzącym, bo nie odbiera telefonu. 

Nic nie zmieniasz. 

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zlozylem wniosek na:

Ciagnik 90-100km

Agregat podorywkowy 2.0-2.5m

Tak jest we wniosku. 

I teraz jak kupie sobie ten ciagnik powiedzmy 95km i agregat "podorywkowo-bezorkowy" 2,4m ktory ma w specyfikacji zapotrzebowanie 120-150km to sie do tego przyczepia? Dodam, ze w biznesplanie mam wpisany ciagnik "uzyczony" przez ojca o mocy 145km

Umowa juz podpisana

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
36 minut temu, kamil800 napisał:

Witam

Zlozylem wniosek na:

Ciagnik 90-100km

Agregat podorywkowy 2.0-2.5m

Tak jest we wniosku. 

I teraz jak kupie sobie ten ciagnik powiedzmy 95km i agregat "podorywkowo-bezorkowy" 2,4m ktory ma w specyfikacji zapotrzebowanie 120-150km to sie do tego przyczepia? Dodam, ze w biznesplanie mam wpisany ciagnik "uzyczony" przez ojca o mocy 145km

Umowa juz podpisana

Umowa podpisana i obowiązuje obie strony. 

Opublikowano (edytowane)

Tak. Ale chodzi mi bardziej o to, czy moga byc problemy pozniej przy skladaniu wniosku o zwrot kosztow typu "maszyna ma wieksze zapotrzebowanie na moc niz ciagnik ktory jest we wniosku" bo w sumie we wniosku jest okreslona tylko szerokosc agregatu. O mocy jakiej wymaga maszyna nic nie pisze. Ale pozniej przy wniosku o zwrot w specyfikacji maszyny juz bedzie podane zapotrzebowanie 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
11 godzin temu, actiogrod napisał:

aneksem po umowie zwiększysz kwotę ciągnika a jak masz jeszcze dostępny limit środków to i zwiększysz kwote pomocy 

Opublikowano

Teoretycznie tak jednak to wymaga bardzo dobrego uzasadnienia a u nas względy ekonomiczne już ARiMR zbytnio nie bierze pod uwagę. Ostatnio była sytuacja, że chcieli zrezygnować z jednej maszyny właśnie ze względu na wzrost ceny i agencja odrzuciła -  w uzasadnieniu trzeba było wyznaczać  niekompatybilność itd. i jakoś jakoś... 

Opublikowano (edytowane)

Kilka dni temu podpisywalem umowe i pytalem o to bo tez mi maszyna podrozala to mila pani ktora miala moj wniosek powiedziala, ze moge bez problemu zmienic cene aneksem. Bo wiedza co sie dziejr z cenami i zezwalaja na to. Warunek jest taki, ze łączny zwrot nie moze przekroczyc 200tys i tyle. 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
8 godzin temu, kamil800 napisał:

Kilka dni temu podpisywalem umowe i pytalem o to bo tez mi maszyna podrozala to mila pani ktora miala moj wniosek powiedziala, ze moge bez problemu zmienic cene aneksem. Bo wiedza co sie dziejr z cenami i zezwalaja na to. Warunek jest taki, ze łączny zwrot nie moze przekroczyc 200tys i tyle. 

i poziom dofinansowania minimum 30%

Opublikowano

Mam nadzieję, że ktoś pomoże, bo wniosek składam pierwszy raz i chcę się upewnić co do konsekwencji.

W biznes planie podałem strukturę upraw w roku bazowym (rzepak i pszenica po równo), czyli mam 14ha pszenicy i 14 ha rzepaku. Wzrost robię poprzez zwiększenie powierzchni o 9ha i podałem, że to będzie pszenica. I teraz mam pytanie.

Jak zacznie się rok docelowy, to przez 5 lat muszę uprawiać 14+9ha pszenicy? Tak rozumuję, że wykazuje wzrost na pszenicy więc muszę mieć 23ha pszenicy. Jeżeli tak jest to trochę mnie to zaniepokoiło, bo planowałem wprowadzić 3 uprawę (będzie to wymagane choćby poprzez przekroczenia 30ha). Jeżeli muszę utrzymać 23ha pszenicy przez 5 lat, to zostanie mi tylko możliwość ograniczenia zasiewów rzepaku (pod 3 roślinę), czego bym nie chciał robić. 

Podpowiedzcie czy powyżej dobrze rozumiem, czy jednak można w ciągu 5 lat zobowiązania siać mniej niż te 24h pszenicy.