Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Projekt konstrukcyjny z Kobexu 3,5 netto, adaptacja przez znajomego architekta z załatwieniem pozwolenia 2,5 brutto, kosztorys 1000zł brutto, Ale teraz jak firmy które chca wykonywac to licza sobie za projekt konstrukcyjny i wykonawczy 6-10tys netto. Dlatego wtedy aby szybko załątwic pozwolnie kupiłem na sztuke, aby tanio w kobexie bo inni mieli długie terminy realizacji i stawki wysokie.

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

Czy warto inwestować za swoje lub czy jest sens czekać. Z tego co wynika w moim przypadku łatwiej będzie mi w naborze 20r (jeśli będzie) niż było w 18. Chodzi o GVA - Zmiana profilu przez asf. 

@sumek666 no niby lubelskie też w rozporządzeniu nic nie dostaje, a pytam  bo mało siedziałem w temacie i może coś mi umknęło.

Punktacja za paszowozy zaczyna się od 8m3 to taki 6m3 nie było opcji że przeszedł na jakieś punkty? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dostałem w poprawkach także że nie wyrobię się z realizacją do maja 2019 😪

Czy mogę w uzasadnieniu poprawek do opryskiwacza dodać że pryskam także u rodziców w zamian za wypożyczenie małego ciągnika c330 do uprawy tytoniu oraz innych zabiegów. Na siebie mam tylko duży ciągnik oraz dodać wasze propozycje z częstym pryskanie roślin?

Z pryskaniem jest taka sytuacja więc nawet kontroli bym się nie bał

Edytowane przez Elektro2015
Opublikowano (edytowane)

widzę, że dużo osób na tym forum pisze byle co aby tylko napisać

@Dodi z produkcji zwierzęcej jestem zielony ale zmianę profilu (1 pkt o ile dobrze pamiętam) możesz zrobić przez zakup jakiegoś siewniczka do warzyw za kilka stów i siew czegoś tam z 20 arów na przykład. przynajmniej ja biore coś takiego pod uwage ale to mam też MR na głowie i wzrost 10% SO.

Edytowane przez Shaun
Opublikowano

"widzę, że dużo osób na tym forum pisze byle co aby tylko napisać "

Jak najbardziej się z tobą zgadzam. Po pierwsze zmiana profilu to inaczej zmiana głównej gałęzi dochodu w gospodarstwie jak na przykład zmiana z hodowli bydła opasowego na produkcję mieszaną, czy też z uprawy zbóż na uprawę warzyw i kilkoma arami tematu nie załatwisz. Po drugie z modernizacji można zakupić jedynie środki trwałe, a od jakiegoś czasu żeby zaliczyć maszynę do środka trwałego jej wartość początkowa musi wynosić coś ok 10000zł, więc siewnik za "kilka stów" to też chybiony plan.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie pier**l pjoter bo to ty coś wymyśliłeś i Twoim obowiązkiem jest udowodnić swoją tezę.

Z tego co podeslales i sam poszukałem tu chodzi o amortyzację. Twoim zdaniem drukarka albo komputer nie jest środkiem trwałym? To w takim razie w wszelkiego rodzaju biurach nie mają w ogóle środków trwałych!? 

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Podam ci przykład z własnego gospodarstwa. W 2018 roku kupiłem przyczepę używaną na fakturę Vat za 4000zł netto. Księgowa przyjmując fakturę wyraźnie powiedziała że do środków trwałych to nie idzie bo się definicja zmieniła. Także nie wydaje mi się żeby mnie biuro rachunkowe w błąd wprowadzało.

Opublikowano

@piotrkrk25 Ty podałeś to w kontekście podatków i takich tematów ale ARiMR ma na to wyjebane. Tam jest inna definicja środków trwałych. Mieszasz dwa różne systemy walutowe jak mawia klasyk. 

A jeżeli masz rację to podrzuć paragraf z rozporządzenia gdzie jest podana kwota 10 k złotówek w temacie środków trwałych. Mam wersję papierową to se poszukam se.

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, piotrkrk25 napisał:

widzę, że dużo osób na tym forum pisze byle co aby tylko napisać "

Jak najbardziej się z tobą zgadzam.

Widzisz. Sam się wkopałeś.

Opublikowano
1 godzinę temu, Shaun napisał:

@piotrkrk25 to ciekawe co piszesz ale muszę to zweryfikować. Jeżeli jest tak jak mówisz to całkowicie zmienia postać rzeczy. Moje rady o kant pupy...

tez tak kombinowalem ze zmiana profilu produkcji, kolega tak to opisał ze nic dodac nic ujać. Takie cos przechodziło w naborze przed naborem 2018, kilka osob z forum tak wlasnie biło punkty, w tym juz lipa

Opublikowano

Nie rozumiemy Twoich rewelacji. Jestem po konsultacji z pracownikiem BWI i rzeczy typu belka herbicycydowa za 2 tysiące jest kosztem kwalifikowanym, sekator pneumatyczny do cięcia sądu za powiedzmy 5 koła również. środek trwały nie ma tutaj nic do rzeczy ale u Ciebie może jest inaczej. Maszyny i urządzenia przydatne do prowadzenia produkcji rolnej - na tym się skup. To tak jakby był przymus kupować rzeczy tylko powyżej 10 tysięcy netto. Absurd.

Sam zamierzam kupić myjkę za 3-4 tauzeny i mi to przejdzie.

• Like 1
Opublikowano

Przewaliłem rozporządzenie raz jeszcze i przyznaję rację. W MGR inwestycje są kwalifikowane jako maszyny i urządzenia, a mój błąd polega na tym że ogarniałem znajomemu RMG w 2017 roku i tam musieliśmy w poprawkach dwie maszyny o wartości 2000 złotych zamienić na jedną o wartości 4000 ponieważ według wezwania ARiMR zakupy nie spełniały definicji środka trwałego. Co do zmiany profilu produkcji podam przykład z własnego wniosku. Mam 25ha same zboża. Żeby nastąpiła zmiana (w tab.26 pkt 1.1.2) kierunku musiałem wprowadzić prawie 3 ha ostropestu, a zmienić profil zwierzęcy pewnie będzie jeszcze trudniej.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Szacun kolego. Grunt, że się wyjaśniło. Za zmianą profilu idzie zakup maszyny do zbioru czy siewu danej rośliny. To musi być ściśle ze sobą powiązane. I 1 pkt będzie.

• Like 1
Opublikowano

Żeby dostać punkty z zmianę to musi być też wprowadzone różnicowanie produkcji (tab. 28 pkt 3 i 5 muszą być odpowiedzi na tak) i tak jak piszesz zmiany trzeba powiązać z inwestycją. Ja wpisałem separator nasion, który to będzie służył do oczyszczania nasion ostropestu.

Opublikowano
4 godziny temu, bialy2005 napisał:

Inicjały to D.K. 

Teraz robimy aneks na 2 etapy i maszyny realizuje luty/marzec, a budowlanka to sie jeszcze zejdzie bo  musimy robic optymalizacje( zmiane konstrukcji)  wiec znowu starostwo i kolejny aneks  z arimr ze zmina kosztorysów i projektu - kupiłem na szybko projekt od Kobexa  i maja tak przewymiarowana konstrukcje ze głowa boli około 70-100tys w plecy by było. Dlatego trzeba teraz robic juz według projektu firmy która bedzie wykonywała i troszke sie to odciagnie w czasie. Obstawiam ze pewnie jesien    choc jakies szanse sa na czerwiec sa, jesli agencja szybko bedzie ogarniac przetargi. 

Jaki wymiar hali masz i jakie IPE zastosowali w projekcie na ramy?

Ja musiałem zrobić identycznie, Projekt kupiłem u gościa w Warmiński-Mazurskim który robi też konstrukcje, do tego adaptacja, geodeci i masa innych kłopotów i koszt papierologii zamknął się w 13k. Mam wymiar 20x30h5.

U mnie póki co po pierwszych poprawkach cisza już od kilku miesięcy... Ale jakby przyszło co do czego to czeka mnie tak samo raczej zmiana konstrukcji.

Opublikowano

Ja mam 15x55x6  miałą byc 16 ale dziłka nie pozwala  :( Kobex zrobił to  na słupach 400, dzwigar 360, płatwie na dachu IPE 160 !!! A wykonawcy z ktorymi teraz rozmawiam i negocjuje  to obstawiaja słupy 250-280

Opublikowano

Panowie potrzebuje małej pomocy. Dziś osoba wypełniająca mi wniosek dzwoniła do osoby prowadzącej i podobno nie mogę zmienić z wymiany pokryć dachowych na maszyny mimo tego że niektórzy tutaj pisali co innego. No i teraz nie wiem czy osoba wypełniająca wniosek mnie kantuje bo jej się nie chce robić czy tak jest.

No i czy raport środowiskowy biorąc same maszyny ale deklarując zwiększenie chodowli o 10% za 1 pkt (jeśli dobrze pamiętam) jest potrzebny? Już nawet dzwoniłem do wójta i mówi że te procedury trwają pół roku i jest to nie możliwe a na pytanie przecież jest dużo większych gospodarstw w gminie i czy inni tego nie potrzebowali wójt odpowiada: nie. Więc ja nie wiem co tu jest grane... 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Elektro2015 napisał:

Dostałem w poprawkach także że nie wyrobię się z realizacją do maja 2019 😪

Czy mogę w uzasadnieniu poprawek do opryskiwacza dodać że pryskam także u rodziców w zamian za wypożyczenie małego ciągnika c330 do uprawy tytoniu oraz innych zabiegów. Na siebie mam tylko duży ciągnik oraz dodać wasze propozycje z częstym pryskanie roślin?

Z pryskaniem jest taka sytuacja więc nawet kontroli bym się nie bał

Raczej skupiłbym się na własnych gruntach - pierwsze primo napisz ile ha ma pryskać, jakie masz tam roślinki i mniej więcej ile hektarów tego. Ja pisałem że będę stosował rsm ( dysze jako jeden z elementów wyposażenia), z racji tego że uprawiam rzepak zabiegi muszę wykonywać tylko w nocy ze względy na ochronę owadów zapylających i chciałbym je wykonać szybko aby do rana kiedy owady zapylające będą na plantacji substancja aktywna zdążyła się wchłonąć, większy opryskiwacz potrzebny mi jest do wykonania zabiegów w czasie tzw "okienka pogodowego" np: przed zbliżającymi się opadami deszczu. Mi na ok 23ha przeszło 1500-1800/15 ciągane. 

13 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Panowie potrzebuje małej pomocy. Dziś osoba wypełniająca mi wniosek dzwoniła do osoby prowadzącej i podobno nie mogę zmienić z wymiany pokryć dachowych na maszyny mimo tego że niektórzy tutaj pisali co innego. No i teraz nie wiem czy osoba wypełniająca wniosek mnie kantuje bo jej się nie chce robić czy tak jest.

No i czy raport środowiskowy biorąc same maszyny ale deklarując zwiększenie chodowli o 10% za 1 pkt (jeśli dobrze pamiętam) jest potrzebny? Już nawet dzwoniłem do wójta i mówi że te procedury trwają pół roku i jest to nie możliwe a na pytanie przecież jest dużo większych gospodarstw w gminie i czy inni tego nie potrzebowali wójt odpowiada: nie. Więc ja nie wiem co tu jest grane... 

@robertrolnik27 ile masz DJP? 

Edytowane przez mickas092