Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

No właśnie, czyli poplon taki podstawowy, można powiedzieć byle jaki.

Nie bierz tego do siebie że się czepiam, ale fachowcy mówią że powinno się dawać wiele roślin uzupełniających się i właśnie z głębokim korzeniem. 

Chce zaryzykować z taką uprawa 

Opublikowano

Nie neguję że trzeba dodać coś z głębokim korzeniem ale nie do przesady. Kolejna sprawa to praktyka a teoria.

Poplony są siane w moich okolicach od wielu lat i to nie jak weszło pod dopłaty. Znajomy który zjadł zęby na uprawie bezorkowej kukurydzy uprawia na głęboko wiosną. Teraz w poplonów jest u niego facelia i rzodkiew,na innych mokrzejrzych czytaj bardziej zasobnych w wodę działkach słonecznik i rzodkiew

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

Plan to koniec lipca / pierwsze dni sierpnia

To myślisz że żniwa będą co rok początkiem lipca? 

Zrób relacje z tego. Sam jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie 

• Root Admin
Opublikowano

Skoro co roku były 7-10 lipca to czemu teraz mają być inaczej?

Wiem ze ten pomysł jest nietypowy, ale jest to przelana na papier wersja tego co mówił jeden z profesorów na filmach na YT.

Zaryzykuję w tym roku, bo brzmi to ciekawie. Oczywiście bede dawał znać jak to wygląda, ale efekty poznamy za 1.5 roku :P

Opublikowano

No właśnie, czyli poplon taki podstawowy, można powiedzieć byle jaki.

Nie bierz tego do siebie że się czepiam, ale fachowcy mówią że powinno się dawać wiele roślin uzupełniających się i właśnie z głębokim korzeniem. 

Chce zaryzykować z taką uprawa 

Co za rośliny są w tym poplonie? Wiele tych roślin głębokokorzeniących, to lepszy korzeń wytwarzają jak się posieje je już później. Chodzi o długość dnia.   

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, yacenty napisał(a):

Skoro co roku były 7-10 lipca to czemu teraz mają być inaczej?

Wiem ze ten pomysł jest nietypowy, ale jest to przelana na papier wersja tego co mówił jeden z profesorów na filmach na YT.

Zaryzykuję w tym roku, bo brzmi to ciekawie. Oczywiście bede dawał znać jak to wygląda, ale efekty poznamy za 1.5 roku :P

Pierwsze efekty będzie widać już jesienią.

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, soltys48 napisał(a):

Nie neguję że trzeba dodać coś z głębokim korzeniem ale nie do przesady. Kolejna sprawa to praktyka a teoria.

Poplony są siane w moich okolicach od wielu lat i to nie jak weszło pod dopłaty. Znajomy który zjadł zęby na uprawie bezorkowej kukurydzy uprawia na głęboko wiosną. Teraz w poplonów jest u niego facelia i rzodkiew,na innych mokrzejrzych czytaj bardziej zasobnych w wodę działkach słonecznik i rzodkiew

Tylko pytanie jak mają się te rośliny do płodozmianu. Jeżeli ktoś sieje rzepak, to zgodnie z zasadą nie powinno się wysiewać roślin w poplonie z tej samej rodziny. 

Jeżeli chodzi o uprawę na głęboko wiosną, to zależy kto jakie ma ziemie i jakie są zasobności wody. Ja w tamtym roku uprawiłem pod qq na głęboko wiosną, to nie mogłem sobie poradzić z bryłą, a dodatkowo przesuszyłem glebę... w tym roku już zmieniłem sposób uprawy i na głęboko robię jesienią. 

Opublikowano
16 godzin temu, soltys48 napisał(a):

Poplony są siane w moich okolicach od wielu lat i to nie jak weszło pod dopłaty. Znajomy który zjadł zęby na uprawie bezorkowej kukurydzy uprawia na głęboko wiosną. 

Ale na ile przed siewem uprawia na głęboko?

Godzinę temu, ROLOMAZ napisał(a):

Jeżeli chodzi o uprawę na głęboko wiosną, to zależy kto jakie ma ziemie i jakie są zasobności wody. Ja w tamtym roku uprawiłem pod qq na głęboko wiosną, to nie mogłem sobie poradzić z bryłą, a dodatkowo przesuszyłem glebę... w tym roku już zmieniłem sposób uprawy i na głęboko robię jesienią. 

My w minionym sezonie też popełniliśmy ten błąd, że głęboka uprawa na wiosnę, zamiast na jesień i też problem z bryłami, a ponadto od uprawy głębokiej do siewu (jakieś 2-3 tygodnie) nic nie padało. Gleba wyschła na wiór. Teraz, gdybym się jeszcze kiedyś zdecydował na uprawę na głęboko wiosną, to tylko przed samym siewem, tj. kultywator, uprawa i siew jedno po drugim. Ale i tak lepiej robić na głęboko jesienią na naszych glebach, a potem z wiosny tylko pierwszy przejazd talerzówką, jak zaczną zbyt szybko kiełkować chwasty, potem uprawa i siew. A jak chwasty nie będą wywierać presji, to tylko uprawa przed siewem i siew, bo wody nie tracimy i wschody wtedy są bajka.

• Root Admin
Opublikowano

bo trzeba było uprawić na głeboko i siac a nie czekać - przynajmneij w tym roku. Tez miałem ten sam problem, ale rok temu już go nie było.

W tym roku zrobie tak: uprawa na głeboko, polifoska, rsm, siew kukurydzy.
całość chce zamknąć w 2 dni, czy jak kto woli 36h

Opublikowano
9 minut temu, Maniaks napisał(a):

Ale na ile przed siewem uprawia na głęboko?

My w minionym sezonie też popełniliśmy ten błąd, że głęboka uprawa na wiosnę, zamiast na jesień i też problem z bryłami, a ponadto od uprawy głębokiej do siewu (jakieś 2-3 tygodnie) nic nie padało. Gleba wyschła na wiór. Teraz, gdybym się jeszcze kiedyś zdecydował na uprawę na głęboko wiosną, to tylko przed samym siewem, tj. kultywator, uprawa i siew jedno po drugim. Ale i tak lepiej robić na głęboko jesienią na naszych glebach, a potem z wiosny tylko pierwszy przejazd talerzówką, jak zaczną zbyt szybko kiełkować chwasty, potem uprawa i siew. A jak chwasty nie będą wywierać presji, to tylko uprawa przed siewem i siew, bo wody nie tracimy i wschody wtedy są bajka.

Początkiem kwietnia 

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał(a):

Początkiem kwietnia 

Na lekkich ziemiach, to nie problem, bo po głębokiej uprawie pole i tak jest uprawione, wygładzone ze względu na strukturę gleby. Wtedy tak nie wysycha, jak te mocniejsze ziemie, gdzie jednak ziemia się tak nie rozsypuje i zostaje gruda, która przy braku opadów i wietrze wysycha dramatycznie szybko.

Opublikowano
17 minut temu, yacenty napisał(a):

dokładnie tak jak mówisz

tak u mnie było 6 kwietnia

20240406_125703.jpg

20240406_125651.jpg

Ja mam glebę ciężką gliniastą, 3a-4b. Na wiosnę to tak nie wygląda, bo albo jest za mokro, albo za sucho. Nie mam też dobrego ciężkiego sprzętu, żeby to wiosną dobrze doprawić. Dlatego na głęboko uprawiam jesienią. 

Opublikowano
2 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Tylko pytanie jak mają się te rośliny do płodozmianu. Jeżeli ktoś sieje rzepak, to zgodnie z zasadą nie powinno się wysiewać roślin w poplonie z tej samej rodziny. 

Pod kukurydzę to raczej nic z roślin w poplonie nie zaszkodzi. Nie kojarzę nawet czy kukurydza po czymś może równie gorzej. 

Opublikowano

bo trzeba było uprawić na głeboko i siac a nie czekać - przynajmneij w tym roku. Tez miałem ten sam problem, ale rok temu już go nie było.

W tym roku zrobie tak: uprawa na głeboko, polifoska, rsm, siew kukurydzy.
całość chce zamknąć w 2 dni, czy jak kto woli 36h

Tak zapytam, dlaczego polifoska nie przed uprawą na głęboko tylko po niej?

Opublikowano
21 godzin temu, pawel885 napisał(a):

Nasiona wyda 

Jeśli zamierza siać rośliny zimujące to raczej nasion nic nie wyda , tylko co to za rośliny będą (aż 15 odmian) które zimują , bo nawet sobie tego nie mogę wyobrazić , bo raczej poplonowe typu strączkowe , jakieś słoneczniki , facelie gryki czy coś w ten deseń to wymarzają , Więc co to za rośliny mają być 

1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

Żeby była bliżej, po co ja wrzucać na 25-27cm?

Talerzówką czy jakimś gruberem nigdy nawozu nie wrzucisz na te 25-27 cm , tylko nawóz będzie w większości od 5 do 15 cm 

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Jeśli zamierza siać rośliny zimujące to raczej nasion nic nie wyda , tylko co to za rośliny będą (aż 15 odmian) które zimują , bo nawet sobie tego nie mogę wyobrazić , bo raczej poplonowe typu strączkowe , jakieś słoneczniki , facelie gryki czy coś w ten deseń to wymarzają , Więc co to za rośliny mają być 

Talerzówką czy jakimś gruberem nigdy nawozu nie wrzucisz na te 25-27 cm , tylko nawóz będzie w większości od 5 do 15 cm