Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w planach pozostawienie słomy pszennej na polu, gruberowanie i siew facelii. Następnie przed zimą głębosz z wałem kolczastym, wiosną nawozy NKMgS pogłównie, agregatowanie na głęboko  i siew talerzowym siewnikiem kukurydzy z podsiewem fosforanu. Zda to egzamin czy będzie duży spadek plonu w porównaniu z uprawą orkową?

Opublikowano (edytowane)

Ja mialem po pszenice kukurydze tylko talwrzowka uprawiane przed siewem i ponad 15t dalo co na tamten rok (znaczy 2 lata temu, w tamtym nie mialem) bylo jednym z lepszych wynikow z okolicy ;)

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Najpierw uprawki pozniwne. Upraw na głęboko gleboszem, zasiej facelie i rzodkiew oleista- Poplon ozim, koniec sierpnia, początek września.  Zostaw to nieruszane do wiosny. Wiosna jak najwcześniej potas, magnez itp. uprawa talerzowka początkiem kwietnia.  Rozsiew azotu tydzień przed siewem, uprawa siewna, siew. Ja w tym roku tak zrobiłem i kukurydza nie faluje do tej orkowej. Jest piękna tylko ze teraz suszą się w centrum robi ale ma pewno taką uprawa na plus w suszy. Zamiast glebosz poszedł u mnie gruber na 20 cm.

Opublikowano

kiedy wasze kukurydze wyrzucą wiechy bo u mnie zostały jeszcze 3 liście do rozwinięcia a odmiana z grupy średnio późnej , jak to wygląda we wczesnych odmianach 

Opublikowano
Dnia 6.07.2021 o 13:44, JanKrzysztof napisał:

Mam w planach pozostawienie słomy pszennej na polu, gruberowanie i siew facelii. Następnie przed zimą głębosz z wałem kolczastym, wiosną nawozy NKMgS pogłównie, agregatowanie na głęboko  i siew talerzowym siewnikiem kukurydzy z podsiewem fosforanu. Zda to egzamin czy będzie duży spadek plonu w porównaniu z uprawą orkową?

Ja po ziemniakach robilem gleboszem maschio na max 30cm a wiosna włókowanie i uprawa przedsiewnaa i ładnie rośnie. Zostawilem kontrole ok 15m szerokosci pola bez glebosza a reszta tak samo i jest znacznie niższa, więc spulchnianie na minimum 20 cm moim zdaniem daje dobry efekt

Opublikowano

Pany a jak trochę chwastu mam w kuku, jak to rzutuje na plon? Pierwszy raz mam kuku, zostały jakieś niedobitki jednolisciennych i niechcialem drugi raz wjeżdżać, kuku teraz na 3m, a te chwasty sięgają do połowy, na większości pola można powiedzieć że pojedyncze ale są i gęstsze miejsca..

Opublikowano

Na pewno jakiś ubytek będzie,im więcej chwastów tym większy ubytek .Gdzieś widziałem tabelę ile % ubytku plonu jest w zależności od ilości i rodzaju chwastów na metrze kwadratowym.

Opublikowano

Coś i ja widziałem, ale pytam praktyków co np mieli w jednym roku jakiś kawalek czysty i jakiś trochę z chwastem, że mają jakieś porównanie.. wydaje mi się że nie powinno być gorzej jak 10%, aczkolwiek jeszcze 2tygodnie bez deszczu i nie wiem co z tej kuku będzie, zaczyna wyrzucać wiechy..

Opublikowano
15 minut temu, skywalker89 napisał:

Pany a jak trochę chwastu mam w kuku, jak to rzutuje na plon? Pierwszy raz mam kuku, zostały jakieś niedobitki jednolisciennych i niechcialem drugi raz wjeżdżać, kuku teraz na 3m, a te chwasty sięgają do połowy, na większości pola można powiedzieć że pojedyncze ale są i gęstsze miejsca..

A co to teraz zmieni w Twoim życiu ta informacją? Ja powiem że 10% mniej, a kto inny że 40% mniej 🤔

Opublikowano

Niewiele zmieni ale następnym razem łatwiej mu będzie podjąć decyzję o poprawce . Chwastnica 1,5 m ciekawostka (trochę przesadzasz ) jakieś niedobitki zawsze pozostają ale QQ je zaciemni szkoda tylko tej wody  a różnicy w plonie nie zauważysz  .A gdzie to w polsce nie pada ?jaki rejon bo wydaje mi się ze wszędzie leje

Opublikowano

Południe kuj-pom spadło w tym tyg ok 75l kuku ładna teraz zaczyna wiechować.

Jak wygląda relacja wysokość kuku a plon ziarna? Zastanawia mnie bo w zeszlym roku miała ok 3.5m a plon niecałe 10t. W tym roku na piachu taka sama duza i ciekawi mnie jak to wygląda bo nie mam wielkiego doswiadczenia w kuku...

Opublikowano (edytowane)

Ja pogranicze ltm i lhr, i jakiś deszcz spadł chyba dobry tydzień temu u mnie, od tamtej pory pszenica od tego słońca doszła jak cholera, po kuku narazie nie widać oznak suszy... tak jak kolega napisał, na przyszłość, bo szkoda mi było paru zł na poprawkę i wjazd dodatkowy... ewentualnie z brzegu czymś poprawić bo mam taki pas 2m na długości, bo tam widzę i sarenki trochę roboty z brzegu robią..

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Pogoda wariuje jedni w kilka godzin limit półroczny (belgia niemcy) inni susza -ale dopiero wiechowanie jest krytycznym okresem gdy temperatury przekraczają  30 stopni i pyłek ulega (ugotowaniu spaleniu ) i z tego trzeba się cieszyć że nie ma ponad  + 33

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad uprawią kukurydzy na ziarno, jak wygląda to z opłacalnością w porównaniu do pszenicy ? 

Przedplonem będą :

buraki cukrowe - gleby średnie

ziemniaki - gleby średnie i trochę słabych

groch siewny - gleby średnie i trochę słabych 

Potrzebuje czegoś czym mogę zmianować okopowe i zastanawiam się czy na kukurydzy coś więcej zostanie niż na pszenicy / przeżycie 

gleby oczywiście o ustabilizowanym PH, jak to u was wygląda ?  jakie Realne koszty i plony ? klasy gleb 3 - 5 

Edytowane przez tropt
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, tropt napisał:

Zastanawiam się nad uprawią kukurydzy na ziarno, jak wygląda to z opłacalnością w porównaniu do pszenicy ? 

Przedplonem będą :

buraki cukrowe - gleby średnie

ziemniaki - gleby średnie i trochę słabych

groch siewny - gleby średnie i trochę słabych 

Potrzebuje czegoś czym mogę zmianować okopowe i zastanawiam się czy na kukurydzy coś więcej zostanie niż na pszenicy / przeżycie 

gleby oczywiście o ustabilizowanym PH, jak to u was wygląda ?  jakie Realne koszty i plony ? klasy gleb 3 - 5 

Koszty od 3k do 3,7k. U mnie w tym roku 3,7k wyjdzie z koszeniem, ale ceny nawozów o wiele niższe niż teraz, jedyne na czym możesz oszczędzić to jakieś 100zł na odżywkach, 50-100zł na herbicydach, 120-150zł na siewie i z 400zł na koszeniu (ale dodać swoją paliwo, przegląd kombajnu, przystawki to realnie mniej tracisz) Plon i cena skupu samemu musisz obliczyć. W tym roku wyjdzie mega dobrze jak nie będzie katastrofy jakiejś. U mnie na 1-3 klasie w tamtym roku z 10ha wyszło średnio 15,1tony(były działki co sypały 12,5 i takie co 17,7) przy niższym nawożeniu niż teraz i braku odżywek. W gruncie rzeczy plon opiera się na opadach w lipcu i sierpniu w tym roku tez dopisuje aura*

Edytowane przez Murphys
  • Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Kierownik napisał:

Trzeba też wziąć pod uwagę że pewnie trochę pszenicy jeszcze nie skoszone a z kuku pewnie nie jest tak wesoło w całej PL

Kukurydzy nie mam , ale na niektórych działkach graniczę z kukurydzą , i jeszcze tak dobrze zapowiadających plonów kuku nie widziałem . Mogę tylko podać taki przykład że jak w tamtym roku na 1 roślinie była 1max 2 kolba , która była bardzo słabo zaziarniona , tak w tym roku są przeważnie 3 kolby które są wypełnione ziarnem w całości , a 2 kolba jest nawet zdecydowanie większa od pierwszej . Więc przynajmniej w moim rejonie plony będą rekordowe i to zdecydowanie . Jak rozmawiałem z kilkoma osobami to z tego co obserwują na polu to jak nie zbiorą ponad 20 ton/ha mokrej to będą troszkę zaskoczeni , skoro w tamtym roku przy 1 kolbie i drugiej nie całej mieli plony od 13 do 15 ton