Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli jakie stosujesz?Ja w tym roku po namowie znajomego nie posiałem na jednym polu 70 arów w ogóle nawozów NPK pod rzepak ale zakupiłem OSD fosfor NPK odpowiednio 12-53-5.Mój znajomy przy takim dolistnym nawozeniu uzyskał niby plon 3 t/ha rzepaku mieszanca.zobaczymy co mi to urośnie

Opublikowano

U mnie polifoska też w granicach 1600zł/t, ludzie nie przepłacają i wolą np lubofoske po 870zl/t

Tak tylko w lubofosce jest dwa razy mniej PK niz w polifosce. Łatwy rachunek 200kg lubofoski 4-12-12 = 100kg polifoski 8-24-24 czyli taniej wychodzi polifoska może o 7zł to nie dużo ale dla kogoś ma to znaczenie

Jest tez lubofoska 5-10-15 20zł droższa na tonie. Dla mnie ma znaczenie nie kupować nawozu od złodziei. Wole dać 300kg lubofoski niż 200 polifoski.

Opublikowano

Mam pytanie, nie wiecie co z tym gazem bedzie, bo cos w tv mowili ze bedą podwyzki.

Ruskie h..e tak nam sie odwdzieczają...

Podobno klienci indywidualni nie odczują ale producenci tak i to znacznie,

Jak to moze sie przelozyc na ceny nawozów?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dzisiejsze ceny na "zielonej wyspie"

Polidap 2060zł/t , saletra 960zł/t.

Opublikowano

NPK:

Lubofoska 5-10-15 890zł

Potafoska 13-13 980zł

Unifoska 4-12-12 850zł

Polifoska 6-20-30 1650zł

Amofosmag 3-14-20 1080zł

Lubofos 5-10-21 1050zł

N:

Saletra 910zł

Saletrzak 850zł

Mocznik 1180zł

Prognozy są takie ze następna dostawa będzie z saletra powyżej 1000zł/t, saletrzak powyżej 900zł a mocznik powyżej 1200zł. Facet tak gadał że nawozy azotowe będą drożeć w oczach. Dostałem decyzje o ONW wiec trzeba szybko kupować nawozy zanim ceny nie osiągną astronomicznych cen.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

co ma "zielona wyspa" do wzrostu cen nawozów?

w podlaskim polidap po 1750 saletra 900

Martwią cię ceny nawozów,czy lansowana nazwa kraju powszechnego dobrobytu-Polski :) .

Opublikowano

Jak uważacie - czy warto teraz kupić saletrę?

Nie wiem jak to będzie w tym roku a na tę ilość co mi trzeba to wyrobię się w kredycie w koncie w banku a podwyżki cen gazu mogą sprawić podwyżki cen nawozów. Poza tym po rozesłaniu papierków o dopłatach nawozy pewnie też pójdą w górę.

Obecnie chcą 890-900 netto za tonę w warmińsko-mazurskim.

Opublikowano

Szaleje saletra szaleje. Dziś pojechałem kupić i facet się pyta czy płace na miejscu czy przy odbiorze. Na miejscu zapłaciłem i się okazało że przywiezie za 2 dni a od jutra saletra ze 910 na 1000zł. W ostatniej chwili się załapałem na niższą cenę.

Opublikowano

co niektórych to pogieło z tymi cenami.Żeb się czasem firmy azotowe nie przeliczyły bo po 1000zł za saletrę to ja przewiduje że niedługo maszyny staną na 3 miesiące.Kto tirami kupuje to już kupił a na drobnych próbują kasy natrzepać.Ja przewiduje niedługo spore obniżki zwłaszcza jak im ruscy gazu nie przywrócą.

Opublikowano

Punkty sprzedaży nawozów jak widzę sieją przerażającą wręcz panikę wśród rolników.

Z zakupem saletry zaczekam do wiosny.

Znając rynek, to najkorzystniejszy ruch w owej sytuacji.

Saletra amonowa w ubiegłym tygodniu 870 brutto.

Obecnie 950.

Kolejne dostawy powyżej 1000 zł/brutto/tona.

Opublikowano

Do mnie w sobotę ma przyjechać cały TIR. Zamówiłem m.in saletrę 34%, mocznik i polifoskę 6. Cenę pamiętam jedynie za saletrę- 995 zł/t. Od przyszłego tygodnia nowa dostawa sporo ma niby zdrożeć. Już wszyscy panikują więc pewnie tak będzie, a pośrednicy wykorzystują dogodną sytuację.

Lukaszjarm

Agro-efekt za saletrę zaproponował mi cenę 1060 zł/t więc im podziękowałem.

Opublikowano

Czyli jakie stosujesz?Ja w tym roku po namowie znajomego nie posiałem na jednym polu 70 arów w ogóle nawozów NPK pod rzepak ale zakupiłem OSD fosfor NPK odpowiednio 12-53-5.Mój znajomy przy takim dolistnym nawozeniu uzyskał niby plon 3 t/ha rzepaku mieszanca.zobaczymy co mi to urośnie

Ja stosuje na rzepak Sol-Vit BORON, ma dużą zawartośc boru 210 gran w 1kg i dawka 1 kg na ha i dodaje na wiosne do niego Sol-Vit rzepak też 1 kg na hektar i 25 kg moczniku mam dużo wapna w glebie i mam przez to mało boru a rzepak go lubi. Dobrze to wychodzi i mniej daje przez to pod korzeń bo drogie i jak przelicze to wychodzi mi taniej hektar pprodukcji. bez mocznika dolistne wychodzą ok 20 zł na hektar na rzepak

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Do mnie w sobotę ma przyjechać cały TIR. Zamówiłem m.in saletrę 34%, mocznik i polifoskę 6. Cenę pamiętam jedynie za saletrę- 995 zł/t. Od przyszłego tygodnia nowa dostawa sporo ma niby zdrożeć. Już wszyscy panikują więc pewnie tak będzie, a pośrednicy wykorzystują dogodną sytuację.

Lukaszjarm

Agro-efekt za saletrę zaproponował mi cenę 1060 zł/t więc im podziękowałem.

Niektórzy z mioch znajomych się tu zaopatrują http://www.blending.pl/oferta.pdf

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v