Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/grupa-azoty-w-najblizszych-miesiacach-polscy-rolnicy-musza-przygotowac-sie-na-wzrost-cen-nawozow,79787.html

Tu straszą wzrostem cen, a w komentach użytkownik kicaj pisze, że Trybunał nakazał zmianę ceny gazu na niższą, więc może nie będzie tak zle z cenami nawozówB|

Opublikowano

będzie drożej i to znacznie już od sierpnia i to jest fakt, producenci nie będą się liczyć z niskimi cenami płodów rolnych firmy mają zarabiać .

My rolnicy to możemy nie kupić lub szukać czegoś tańszego tylko jak ugryzie to sieć dilerska naszych krajowych producentów ?

Opublikowano
12 godzin temu, ekozar napisał:

będzie drożej i to znacznie już od sierpnia i to jest fakt, producenci nie będą się liczyć z niskimi cenami płodów rolnych firmy mają zarabiać .

My rolnicy to możemy nie kupić lub szukać czegoś tańszego tylko jak ugryzie to sieć dilerska naszych krajowych producentów ?

Przecież nie musimy pl nawozów kupić, co z tego że firma wyprodukuje drogi nawóz jeśli i tak nie zarobi bo go nikomu nie sprzeda bo każdy będzie wolał importowanych tańszy 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, 20CBR12 napisał:

Przecież nie musimy pl nawozów kupić, co z tego że firma wyprodukuje drogi nawóz jeśli i tak nie zarobi bo go nikomu nie sprzeda bo każdy będzie wolał importowanych tańszy 

Bo importerzy to dobre wróżki i nie podjadą z ceną w górę, dadzą 10-20zł taniej ruskacze i tyle.

Opublikowano
21 minut temu, 20CBR12 napisał:

Lepiej sprzedać 100t i zarobić 10zl czy sprzedać 1000t i zarobić 5 na tonie? Czasy Januszy biznesu odchodzą do lamusa a na rynku zostają poważni gracze

Na pewno nie będzie tak, że przykładowo polska saletra będzie kosztowała 1200zł, a rosyjska 900zł. O tym całkowicie zapomnij. A janusze trzymają się tym lepiej im większa jest ilość frajerów do golenia, a w rolnictwie takich frajerów nadal nie brakuje...

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, 20CBR12 napisał:

No nie będzie pl po 1200 jeśli rosyjska jest po 800 to samo brytyjskia i chyba czeska bo w rok grupa azoty by zmniejszyła obroty o 70%

Ale ty ciężki jesteś... Wyraźnie napisałem, że przykładowo. I jeszcze pewnie powiesz, że jak Azoty będą śpiewać po 1200zł, to rosyjska nic nie podrożeje.

Opublikowano

Kolego nie "ciężki" tylko nie siał bym paniki że coś podróże je znacząco, ceny pl azotu spadły odkąd jest import tych nawozów i moim zadaniem takie /zbliżone ceny będą jeszcze długo się utrzymywać ; dwa lata temu próbowali sztucznie podnieść cenę Mocznika, niby jakiś eksport do Niemiec i na kraj nie było, no i co? I nic bo rolnicy kupili tańszy z importu gdy grupa azoty się zorientowala że ten zabieg nic nie dał i nie uda się podnieść ceny mocznika, za dotknięciem czarodziejskiej różdżki znaleźli u siebie w magazynach nawóz na kraj mało tego jeszcze opuścili cenę żeby prawie się zrownala z importem

Opublikowano
1 godzinę temu, 20CBR12 napisał:

Kolego nie "ciężki" tylko nie siał bym paniki że coś podróże je znacząco, ceny pl azotu spadły odkąd jest import tych nawozów i moim zadaniem takie /zbliżone ceny będą jeszcze długo się utrzymywać ; dwa lata temu próbowali sztucznie podnieść cenę Mocznika, niby jakiś eksport do Niemiec i na kraj nie było, no i co? I nic bo rolnicy kupili tańszy z importu gdy grupa azoty się zorientowala że ten zabieg nic nie dał i nie uda się podnieść ceny mocznika, za dotknięciem czarodziejskiej różdżki znaleźli u siebie w magazynach nawóz na kraj mało tego jeszcze opuścili cenę żeby prawie się zrownala z importem

Nigdzie nie napisałem, że coś znacząco podrożeje. Ale wraz ze wzrostem cen polskich nawozów podrożeją również i zagraniczne, bo żaden pośrednik nie jest głupi i prezentów nikomu nie będzie robił. Będą tańsze, ale nie jakoś zawrotnie, tak działał, działa i będzie działał rynek. Jak się chce kupić tańsze nawozy, to się kupuje czerwiec/lipiec, a jak się zaczyna myśleć o nawozach w dniu wpłynięcia zaliczek, to handlarze nawozów pomyśleli już wcześniej.

Opublikowano

Ale to jasne że nawozy się kupuje latem, u mnie ostatnia ciężarówka z npk będzie w poniedziałek (zamówione miesiąc temu) zostanie jeszcze mi tylko sól potasowa i polidap do kupienia npk i azot już w magazynie resztę dopiero po kukurydzy na ziarno kupię, tak że jak tylko mogę to się nie daje dymac. 

Wracają do tematu oczywiście możemy się nie zgodzić ale uważam że podwyżki zapowiadane przez azoty będą miały tylko charakter sezonowy i nie będą miały wpływu na ceny importowanych, oczywiście tak jak mówisz jak zaczną płynąć zaliczki obszarowe to każdy podniesie cenę 20-50zl na tonie ale to raczej tylko na czas większego ruchu w interesie 

Opublikowano

Mocznik Puławy 1200

Polifoska krzem 1435 

Holist PK 15/30 1250

Ceny brutto za bb.

Opublikowano

Ale z workami to kombinują w tych Puławach. Takie szeroki babole robią że z burt auta nie wystają. Spiętrowane 4 szt zajmują taką wysokość jak litewskiego 1.5 bb.

Polifoska 6 1500

Ultra 8 po nowej cenie już 1580

Brutto bb

Opublikowano
No to polifoska już jest droga , nie wiem czy tak kombinują mi bardziej pasują te szerokie niż te długie, jedno że mniej miejsca zajmują a drugie że łatwiej jest wsypać do rozsiewacza czy wstawić na przyczepę
Opublikowano

Po dzisiejszym rozładunku mi również bardziej pasują. Zalety jak wymieniłeś. Ten litewski to trzeba było maszt na 2.5m rozłożyć żeby  worek od podłoża oderwać.

Spiętrowane też są stabilniejsze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v