Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Lukasz1985 napisał:

To ile wyjdzie z transportem? U kogo zamawiałeś? 

Ok 20 zł do tony za transport. W Zwoleniu ale takiej ceny raczej już nie mają 

Opublikowano

No ceny środków do produkcji coraz wyżej warunki atmosferyczne nie rozpieszczają a ofertę kupna ziemi mam którą dzierzawie 4 ha przewaga 3b po 70tys północ Mazowsza i twierdzą że nie jest to drogo a nawet że będzie jeszcze drożej i prawdopodobnie się kupi:D gospodarka jak narkotyk uzależnia ciągnie hajs i niszczy zdrowie:D

• Like 2
Opublikowano

Jak 70tyś za ha to nie jest drogo to ja nie wiem czy w tym samym kraju żyjemy. Bo z dochodów średniego polskiego gosp kupować po tyle ziemię to jest mało realne... Ale co tam kupujcie dzieci/wnuki będą miały czym handlować i będą się śmiały, że kupił całe życie robił i jeszcze mu się nie zwróciło.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ceny z przed tygodnia gdy zamawiałem. 

saletrosan 1200zł 

mocznik 1500zł 

saletra 1290zł

plus odbiór własny , ale z możliwością odbioru dopiero wiosną więc mogę jechać dopiero w marcu po nawóz . Ogólnie to miejscowy sprzedawca czeka tylko na wpłaty z dopłat bezpośrednich i ceny szaleją .

Edytowane przez Adriangeo
Opublikowano

Uziu a podkład z pieczarek ma dużo azotu? On nie jest głównie jako materia organiczna i potas z tej słomy?

Kurde szkoda że obok mnie nie ma pieczarkarni, 600 zł sobie liczą za patelnię trochę sporo...

Ktoś zna ceny ruskiego fosforu DAP albo MAP z pchosagro?

Opublikowano
Damian zamawiałeś już nawozy jakieś czy narazie nic? Jak coś to chętnie bym się podpioł😀 To prawda, że jest duży problem z nawozami ze wschodu, a ceny np. angielskiej saletry są większe od krajowej, czy to taka śpiewka handlowców? Znajomy mi mówił co od lat stosuje podłoże, że świeże zawiera więcej potasu i fosforu, a takie bardziej przelasowane więcej azotu.
Opublikowano
31 minut temu, damianzbr napisał:

Uziu a podkład z pieczarek ma dużo azotu? On nie jest głównie jako materia organiczna i potas z tej słomy?

Kurde szkoda że obok mnie nie ma pieczarkarni, 600 zł sobie liczą za patelnię trochę sporo...

Damian ty płaczesz że 600 zł za patelnię to sporo a ja 4 lata temu brałem to płaciłem 1400 zł a teraz podejrzewam że drożej. Za 600 zł to bym brał 

Opublikowano

XTRO napisał:

2 godziny temu, Lukasz1985 napisał:

To ile wyjdzie z transportem? U kogo zamawiałeś? 

Ok 20 zł do tony za transport. W Zwoleniu ale takiej ceny raczej już nie mają 

XTRO@ jesteś z okolic Zwolenia? Kto Cię tak zszarżował za dowóz od tony 20 zł. Mi przywoża w cenie nawozù

Opublikowano

Ja u gościa co biorę najczęściej to mam transport gratis i 30-40 zł od cennika w dół. Odległość 15 km.

Parę lat temu wziąłem chyba 12t z Atalina to też bez dopłaty. No ale wiedzą że w tym roku panikę wywołali i mogą doić.

Tu było 30km

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

gdzieś miałem na kompie plik z zawartoscią składników w tym ale znaleśc nie moge, ale jak dobrze pamiętam to chyba coś koło 4% azotu ma, a niech ma i 1% czy nawet 0,5% to na tonie masz odpowiednio 10kg N lub 5kg, gdzie jak dasz 50 ton to już troszkę jest, , tyle że w pierwszym roku dla roślin wg. badan dostępne jest -/+30% w zalezności od opadów i wilgtności gleby.  Pszenica dużo dużo ładniejsza na 4 klasie gdzie dawałem  niż na 3 kl. bez podkąłdu, a z 300kg/ha NPK 8-19-29. Jak zastosujesz 100 ton /ha to możesz nie dawać NPK wcale.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Danielek161 napisał:

Znajomy mi mówił co od lat stosuje podłoże, że świeże zawiera więcej potasu i fosforu, a takie bardziej przelasowane więcej azotu.

Azot i potas wraz z jego składowaniem pod chmurką tylko uciekają. Jest to potwierdzone w ogólnodostępnych badaniach (Gupta i inni 2004, cytowane przez Beata Wiśniewska). Występują nawet istotne straty fosforu, tylko że dużo mniejsze niż N i K. W mojej okolicy nie ma już wielkiego szału na takie podłoże - ci co wozili, chyba przestali już sobie wozić, inna sprawa to jeszcze jego cena, jak co niektórzy chcą kilkaset zł za ciężarówkę + transport to jak to może się opłacić. A na wanience o pojemności 42 m3 jak masz 17-18 t to jest już b. dobrze - trzeba jeszcze gnieść, żeby tyle było.

I dobrze (właściwie to nie że dobrze - tak powinno być), aby było wcześniej przeparowane w 70 *C, ale kto się w takie coś bawi, jakimś środkiem chemicznym jest tylko polane aby później pieczarki komuś za darmo nie rosły i tyle. Parowanie hali to będzie, ale po pozbyciu się podłoża.

@Uziu92 Jak można znaleźć zalecenia że można stosować podłoże po pieczarkach corocznie w ilości 10% warstwy ornej (i to z instytutu ogrodnictwa w Skierniewicach), to kurcze, ale to samo mówi jak niebyt bogaty ma ono skład.

0,025 m * 100 m * 100 m to 250 m3 na 1 ha, około 6 patelni o objętości 40 m3.

Największy plus z podłoża to słoma (materia organiczna) i wapno. Może ph ci podniosło i zwiększyła się ilość kationów Ca, stąd taki plus w uprawie pszenicy.

Tak więc jak go kupujecie to nie zgadzajcie się na jakieś chore ceny.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
2 godziny temu, Piotrek1975 napisał:

XTRO@ jesteś z okolic Zwolenia? Kto Cię tak zszarżował za dowóz od tony 20 zł. Mi przywoża w cenie nawozù

ja do nich mam prawie 130km 

Opublikowano

ja mam za darmo, parowane zawsze przed wyrzutką i wcale nie jest takie lekkie bo na wanienke wchodzi 26 ton i jeszcze często jest miejsce, moze zalezy jaka wanna, bo jak ta mała do tłucznia to nie wejdzie tyle. Wiadomo że nie ma tyle składników co np. kurzak, ale lepsze to jak nic.

Opublikowano (edytowane)

@Uziu92

Może jakieś zlane wodą przed oddaniem czy coś. Ja kiedyś brałem zestawem z wanną 42 m3 to wchodziło około 18 t (+plus bdb. rozkład towaru na patelni). Sam właściciel mówił, że można załatwiać sobie zestaw z wanną 50 m3 - nie będzie problemów z przeładowaniem. Wanna z budowy to około 27-32 m3. " Wiadomo że nie ma tyle składników co np. kurzak, ale lepsze to jak nic. " - na pewno - wszystko zależy od ceny.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Świeżo po parowaniu bierze to woda ciężar nabija.

Niby tanio ale rozwiezienie po polu trochę kosztuje, zwłaszcza jak rozrzutnik mały. 

Opublikowano

wszystkie nawozy już zakupione i przywiezione , zamówione początek października :

1. saletrosan 26 po 980 zł netto

2. CAN 27 po 1011 zł netto

3. Kizeryt po 1161 zł netto

4. Korn Kali po 1166 zł netto. 

terminem płatności za nawozy 28. 02.2019

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v