Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kupione 20.01.2016: Woj mazowieckie Powiat Legionowski, dostawca skład materiałow budowlanych i rolniczych w Wyszkowie

Saletra Pulan 1240 zł/brutto

Saletrzak 980 zł/brutto

Lubofoska 4-10-18 950 zł/brutto

Mocznik 1340 zł/brutto

Opublikowano

I oczywiście znaczna różnica w rozpuszczalności na korzyść yary.

Nawozy ogólnodostępne (saletra, mocznik, sól) kupuje w bliskiej okolicy. Nawozy trudniej dostępne (siarczan magnezu, korn kali fosforan itd) w Rypinie, a jak nigdzie nie mogę dostać to agrolok.

A z JOTKĄ ze Świedziebni nie próbowałeś? Jak obdzwoniłem cały Rypin, Długie i Strzygi to mieli najlepszą cenę na saletrę...

Opublikowano

saletra gruzińska 1175zł/t netto +transport (termin pł. 31.10.2016r.)

mocznik 1170zł/t netto +transp. (termin 14 dni) lub 1260zł/t netto +transp.(termin pł. 31.10.2016r.)

Opublikowano

Kizeryt jest nawozem bardzo dobrze rozpuszczalnym w wodzie, magnezu nie wnosimy może ogromnych ilości ale i tak jest on kilka razy lepiej dostępny niż magnez z dolomitów.

A z JOTKĄ ze Świedziebni nie próbowałeś? Jak obdzwoniłem cały Rypin, Długie i Strzygi to mieli najlepszą cenę na saletrę...

Nie próbowałem, do Świedziebni mam dobry kawałek drogi. Saletrę kupiłem lokalnie w październiku lub listopadzie.

Opublikowano

Jaki jest sens stosowania tak drogiego kizerytu jak siarkę możemy podać np. w saletrosanie a magnez w dobrym wapnie magnezowo-węglanowym np. z nordkalu?

akurat nordkalk magnesium to tani nie jest

Opublikowano

Podobno po zimie to ta saletra to jeden twardy kamień...

Też tak słyszałem i nie kupiłem

Opublikowano

Sąsiad w piątek zakupił tira gruzińskiej saletry to na wiosnę napiszę czy się bryli czy nie. Ale cena atrakcyjna. 1202 zł brutto z płatnością w kwietniu. 

Opublikowano

Podobno po zimie to ta saletra to jeden twardy kamień...

Zależy czy to opinie rolnika czy konkurencji. Jak konkurencji to lepiej to w ogóle nie brać pod uwagę. Od rolnika też opinia może nie być prawdziwa, bo z Gruzji w ubiegłym roku chyba 2 lub 3 firmy zaczęły sprowadzać. Widziałem saletry węgierskie, litewskie, ukraińskie, yara itd i zawsze sprawdza się teoria że jak będzie dziurawy worek to każda saletra się zbryli i to wynika z higroskopijności nawozu.

Opublikowano

ceny z dziś brutto

salmag 1020 BB

Saletra can 27 Yara 1180zł BB

Mocznik 1380zł BB

zaksan 32 1200BB

saletra 1240BB

CZytam o tej gruzinskiej saletrze Agrolok po 1080 brutto już oddaje

Opublikowano

Saletra gruzinska oferta na dzis 1320 zl brutto splata do wrzesnia . Sial ktos ta saletre, i czy dobra cena ?

a skąd jesteś? ja też kupiłem tira na próbe trochę drożej i zobaczy się co to warte. z plusów to granulacja taka jak wschodni mocznik czyli grubsza od saletry puławskiej a drobniejsza od polifoski np. lepsze pokrycie powierzchni od polifoski a lepsza donosnosc od saletry a jak działanie to nie wiem aha no i 0,4  kg więcej azotu na 100kg nawozu.

Opublikowano

Doliczają sobie za opóźnione zapłaty. Pisałem że z agroloku ta sama gruzińska saletra za 1201 brutto z płatnością w kwietniu,  1320 z płatnością we wrześniu  jak piszą powyżej a wcześniej ktoś pisał ze za gotówkę 1080 brutto. Mój matematyczny mózg się zaraz odzywa i liczę koszty. 

W przypadku płatności w kwietniu: 1201/1080= 11.2%  za 3 miesiące,  czyli w skali roku daje to odsetki 44,8 %.

W przypadku płatności we wrzeniu1320/1080= 22.2% za 8 miesięcy czyli za rok wychodzi 33.3% odsetek. 

Tak czy siak firmy na opóźnionych płatnościach zarabiają krocie. 

Pół roku temu brałem kredyt "nawozowy" w banku na rok. Odsetki 5.5% prowizja 1.2%.

Porównajcie do kosztów powyżej.'

Lichwa po prostu. Chyba że coś źle liczę....

Opublikowano

Dobrze kolega mówi tam gdzie biore nawozy za 1 miesiąc doliczają 0,6 %.

Jak ktoś już z nimi współpracuje jakiś czas i przedstawiciel jest ok z jego terenu to można się i inaczej dogadać

Opublikowano (edytowane)

saletra 34N pulan 1220,-brutto małe worki(bb1200)

saletrzak litewski 1020,-brutto bb

a moi dostawcy nie pobierają od stałych klientów odsetek za opóźniony termin z zastrzeżeniem cena z tablicy bez negocjacji, na dziś saletry jest to 1250,- i termin na max 30.09 czyli 30,-/tona(licząc to co utargowałem)

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

A ludzie się cieszą, że mają nawóz i zapłacą po żniwach, tylko chyba żaden tego tak nie kalkuluje ..  :)

Ja brałem w grudniu nawóz i płatnośc na grudzień 2016 i policzyłem że 5% więcej będę musiał zapłacic. Wziąłem nawozu za 30 000 więc 1500 zł za darmo im daję, ale u mnie wychodziło podobnie jak w banku jak bym chciał kredyt, ale tak jak pisze kolega wyżej 33% to już ździerstwo jest. Dobrze że wziąłem wcześniej przed genialnym pomysłem szefów agroloku na zarobek ... ;[

Opublikowano

Doliczają sobie za opóźnione zapłaty. Pisałem że z agroloku ta sama gruzińska saletra za 1201 brutto z płatnością w kwietniu,  1320 z płatnością we wrześniu  jak piszą powyżej a wcześniej ktoś pisał ze za gotówkę 1080 brutto. Mój matematyczny mózg się zaraz odzywa i liczę koszty. 

W przypadku płatności w kwietniu: 1201/1080= 11.2%  za 3 miesiące,  czyli w skali roku daje to odsetki 44,8 %.

W przypadku płatności we wrzeniu1320/1080= 22.2% za 8 miesięcy czyli za rok wychodzi 33.3% odsetek. 

Tak czy siak firmy na opóźnionych płatnościach zarabiają krocie. 

Pół roku temu brałem kredyt "nawozowy" w banku na rok. Odsetki 5.5% prowizja 1.2%.

Porównajcie do kosztów powyżej.'

Lichwa po prostu. Chyba że coś źle liczę....

Normalne firmy doliczają max 0,8% miesięcznie, jak dobrze cię znają to jesteś w stanie jeszcze coś urwać

A ludzie się cieszą, że mają nawóz i zapłacą po żniwach, tylko chyba żaden tego tak nie kalkuluje ..  :)

Ja brałem w grudniu nawóz i płatnośc na grudzień 2016 i policzyłem że 5% więcej będę musiał zapłacic. Wziąłem nawozu za 30 000 więc 1500 zł za darmo im daję, ale u mnie wychodziło podobnie jak w banku jak bym chciał kredyt, ale tak jak pisze kolega wyżej 33% to już ździerstwo jest. Dobrze że wziąłem wcześniej przed genialnym pomysłem szefów agroloku na zarobek ... ;[

Brałeś w Grudniu z płatnośćią na Grudzień więc za co te 1500 im dałeś :blink:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v