Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rzepak siany 24.08 dziś 02.09 na wierzchu jest może 30% ,od siewu  było ciepło i bezdeszczowo, w nocy spadło z 5mm mogę mieć nadzieje ze nasionka z ziemi jeszcze wykiełkują?

Opublikowano

jak u was wygladaja nakłady na uprawe rzepaku:

u mnie na jeden ha:

wapnowanie wapnem granulowanym 500kg/ha - 235 zł

amofoska przedsiewnie 200kg/ha                         260 zł

nasiona rzepaku                                                   -140 zl

paliwo na gruberowanie, oranie, siew i nawozy   -210 zł

podatek rolny                                                        -200 zł

to juz zostalo zrobione a planuje jeszcze:

oprysk  na chwasty navigator 0,3+ metazanex 1,5                  - 260zł

oprysk na grzyba (jesien tebu 0,75l + tebu 1,25 l na wiosne)   -100zł

na słodyszka Proteus                                                                -50zł

odrzywki( np:mikrokomplex , bormax)                                       -80zł

saletrosan 300kg/ha                                                                   -360zł

saletra amonowa 300kg/ha                                                        -400zł

mocznik dolistnie                                                                        -80zł

kombajnowanie                                                                           -400zł

paliwo na opryski i nawozenie                                                    -250zł

ubezpiecznie                                                                               -250zł

SUMA  kosztów                                                                         - 3275 zł

dopłaty unijne                                                                              +820 zł

dopłata do paliwa rolniczego                                                       +80zł

czyli z sprzedazy rzepaku musze dostac okolo 2300zł co daje, przy cenie rzepaku 1500zł/t, 1,5 tony rzepaku z hektara. Wiec nadwyzka powyrzej 1.5t  w moim przypadku bedzie dopiero czystym zyskiem nie liczac mojej pracy i eksploatacji maszyn. ciąłem koszty jak tylko sie dało.

Opublikowano

wiem o tym ze 200 kg NPK to  marnie, ale nie chcialem w taka pogode jak mamy isc w koszty nie majac pewnosci czy wogole rzepak zejdzie w te susze. a jakie macie uwagi co do dalszych planowanych przezmnie zabiegów. Chetnie posłucham, gdyz dopiero niedawo przejałem gospodarstow a rzepak to pierwszy raz posiałem i nie znam sie na jego uprawie. zreszta jak i na calym gospodarzeniu:) dopiero zaczynam w to wchodzic

Opublikowano (edytowane)

Nie da się być trochę w ciąży, jak kiedyś mówił mój nauczyciel. Jak na start nie dasz własciwej dawki nawozu, to trochę tracą sens wszystkie starania później. Przecież w przypadku słabych wschodów rzepaku czy marnego przezimowania, ten nawóz pozostanie w glebie.  Większe koszty to ochrona na wiosnę, nawożenie wiosenne, koszty oprysków. Rzepak nie wybacza oszczędności.

Ja na zboża wsiewam większe dawki NPK, niż 200kg.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

jak u was wygladaja nakłady na uprawe rzepaku:

u mnie na jeden ha:

wapnowanie wapnem granulowanym 500kg/ha - 235 zł

amofoska przedsiewnie 200kg/ha                         260 zł

nasiona rzepaku                                                   -140 zl

paliwo na gruberowanie, oranie, siew i nawozy   -210 zł

podatek rolny                                                        -200 zł

to juz zostalo zrobione a planuje jeszcze:

oprysk  na chwasty navigator 0,3+ metazanex 1,5                  - 260zł

oprysk na grzyba (jesien tebu 0,75l + tebu 1,25 l na wiosne)   -100zł

na słodyszka Proteus                                                                -50zł

odrzywki( np:mikrokomplex , bormax)                                       -80zł

saletrosan 300kg/ha                                                                   -360zł

saletra amonowa 300kg/ha                                                        -400zł

mocznik dolistnie                                                                        -80zł

kombajnowanie                                                                           -400zł

paliwo na opryski i nawozenie                                                    -250zł

ubezpiecznie                                                                               -250zł

SUMA  kosztów                                                                         - 3275 zł

dopłaty unijne                                                                              +820 zł

dopłata do paliwa rolniczego                                                       +80zł

czyli z sprzedazy rzepaku musze dostac okolo 2300zł co daje, przy cenie rzepaku 1500zł/t, 1,5 tony rzepaku z hektara. Wiec nadwyzka powyrzej 1.5t  w moim przypadku bedzie dopiero czystym zyskiem nie liczac mojej pracy i eksploatacji maszyn. ciąłem koszty jak tylko sie dało.

marne te twoje NPK ja daje 10 ton pomiotu kurzego + 350 kg polifoski 6 na ha i plon mam w granicach 5 ton brak u cb ochrony chowacza brak ochrony na szkodniki łuszczycowe brak ochrony przy kwitnieniu na grzyba

Edytowane przez lesbycool
Opublikowano (edytowane)

Ja jestem z ogarniętego suszą lubelskiego.

Pod rzepak dawno zaorałem i mimo strasznej suszy nie wyszło to źle. Gleba dość dobrze się "rozsypywała", czego nie mogę powiedzieć o sąsiadach. Wnioskuję, że chyba jednak widać u mnie jakieś efekty działania preparatów z bakteriami glebowymi i corocznego przyorywania słomy czy liści z buraka. Inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć. Na siew wybrałem odmianę Alvaro która jest niby tolerancyjna na opóźniony siew. I czekałem na deszcz obserwując codziennie prognozy. I chyba trafiłem, bo siałem w czwartek  (03 września) wieczorem  i w nocy a zaraz potem spadło sporo deszczu. Wczoraj na mokrą glebę poszedł oprysk na chwast (mokra - znaczy to co deszcz namoczył czyli ok 5 cm) Liczę że i środki zadziałają i wschody będą ok tym bardziej że w kolejne dni podają niewielki deszcz. Czekam dalej na efekty. Wysiew Alvaro 1.9 kg/ha w rzędy co 20 cm. Co do nawożenia to dałem ... 800 kg/ha lubofosu pod rzepak. Plon z tego roku 4830 kg /ha. Oby tak i za rok...

Edytowane przez Alio
Opublikowano

Witam  mam pewien problem posiałem rzepak po łubinie i teraz patrze ze samosiawy łubinu wychodzą razem z rzepakiem  ,co można z tym zrobić, wiem ze przez zimę to zginie ale teraz co można z tym zrobić, jakiś oprysk ?

Opublikowano (edytowane)

Witam jestem nowicjuszem i potrzebuje pomocy jak proponujecie i jaoie nawozy stosowac pod rzepak i w jakich dawkach. Czytalem troche i wiem ze sie oblicza zapotrzebowanie ale tak poprosil bym ze swojego doświadczenia co dac na wiosne.

Edytowane przez c360lukasz
Opublikowano (edytowane)

Witam jestem nowicjuszem i potrzebuje pomocy jak proponujecie i jaoie nawozy stosowac pod rzepak i w jakich dawkach. Czytalem troche i wiem ze sie oblicza zapotrzebowanie ale tak poprosil bym ze swojego doświadczenia co dac na wiosne.

Proponuje przedsiewnie NPK 8-20-30 w ilosci okolo 300kg/ha, cena ponad 1700zł/tona

Edytowane przez MasseyXXXX