Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja również mam abre jak narazie 3 lata sieje równo (sam musiałem ustawić bo na początku było źle i jedna strona delikatnie wiecej wychodziło nawozu) jak narazie bez awaryjnie wszystko jest ok co do korozji to zbiornik i tarcze(ocynk) nie koroduja a rama malowana jest słabo i rdzewieje ale tylko miejscami najbardziej koroduja śruby ogólnie jestem zadowolony zasyp 800l sieje na 15m zamykanie z kabiny hydraulika a jego zaletą napewno jest to że jest blisko ciągnika i c360 z700kg daję radę (bez przedniego balastu)
Kosztował mnie 4000zł i raczej kupilbym drugi raz
Ps swojego po robocie myje myjka i maluje olejem

Opublikowano

Powiem tak jak chudy jesteś to w c360 się przecisniesz między siewka a lampami i blotnikiem o nic nie wadzi w c360.
Podczepic też jest miejsca ok nie to co polski opryskiwacz 400l gdzie trzeba wszystko na ścisk i latać po opryskiwaczu...

Opublikowano

Mam od 3 lat grassrol i nie sieje jak kos - poprzednikiem był kos- na początku musiałem pokombinować z tymi łopatkami na tarczach bo mało siał za traktorem, ale po ustawieniu rzuca na 12m i uważam że równomiernie. Przy saletrze zwiększam trochę obroty  w stosunku do NPK. Wadą jest to że nie wysiewa do końca - zostaje po kila kg i rzeczywiście to co zostaje to jest mączka. Po użytkowaniu tylko myję myjką i garażuję. Zbiornik i tarcze ocynkowane. Na ramie pojawia się rdza.

Patryk1222 co myjesz olejem- cały rozsiewacz -zbiornik też- jakim olejem świeżym?

Opublikowano

czaro za 4 -5 tys Kupisz KUHN MDS w dobrym stanie , że na ramie będzie trochę rdzy to nic polski za dwa lata będzie miał jej dwa razy tyle ,  moim zdaniem będzie lepszy jak  motylek czy wicherek lub strumyk ,  z grasrolem to wiem jak zaczeli produkcję tarcze kręciły się do środka to wtedy w środku nie dosiewał , i zmienili teraz zasuwają od środka i teraz dorzuca , kuhn ma spód z blachy nierdzewnej  zasuwy  tarcze i łopatki , też miałem ten dylemat , a może polski bo nowy , może amazone a może inny , w końcu kupiłem kuhn jest dobrze

Opublikowano

Kolego ja wczoraj kupiłem używanego amazone za-f 604 r a też zastanawiałem się nad polskim ale poczytałem różne opinie na forum i padło na używkę myślę , że nie będę żałować. Ważne żeby kupić coś zadbanego mi się taki trafił.

Opublikowano

czaro za 4 -5 tys Kupisz KUHN MDS w dobrym stanie , że na ramie będzie trochę rdzy to nic polski za dwa lata będzie miał jej dwa razy tyle ,  moim zdaniem będzie lepszy jak  motylek czy wicherek lub strumyk ,  z grasrolem to wiem jak zaczeli produkcję tarcze kręciły się do środka to wtedy w środku nie dosiewał , i zmienili teraz zasuwają od środka i teraz dorzuca , kuhn ma spód z blachy nierdzewnej  zasuwy  tarcze i łopatki , też miałem ten dylemat , a może polski bo nowy , może amazone a może inny , w końcu kupiłem kuhn jest dobrze

Właśnie też bym chciał żeby rozsiewacz miał spód nierdzewny. Bo kosz jak kosz. Ale ten spód no i części robocze ważniejsze.

Opublikowano

Do c330 jaki rozsiewacz chce cos 300-400kg na dwóch talerzach tylko czy dali by sie takim wapno sypkie posiać?

kolego każde wapno jest sypkie , ale rozsiewaczem tego typu da radę wysiać tylko granulowane przystosowane do tego typu rozsiewaczy , inne wapna tylko rozsiewacz taśmowy

Opublikowano

Witam posiadam rozsiewacz agro-max 800 litrów dobry sprzęt naprawdę a jak ktos mi pisze że słabo znany a co z tego liczy sie wykonanie precyzyjny wysiew duża ładowność rama bardzo mocna hudraulika łatwe ustawianie szerokości pracy i masz nówkę kolego nie stare gówno Amazone bo ojciec też chciał stare bo mówi że lepsze jakoś tego nie widzę .

Opublikowano (edytowane)

Swojego myje calego wodą (myjka wysokociśnieniowa) wysycha sobie i potem świeżym olejem maluje pedzelkiem dno zbiornika te blaszki co zasuwaja dno i ogolnie miejsca narażone.Tak jak wcześniej mój praktycznie nie gnije tylko śruby znikają szybko na tarczach wysiewajacyh.i jeszcze dwa lata i katowka i wymiana :(

Tego plastkikowego dexwall kupił znajomy podobnierz aby dalo się siać jako tako odrazu lopatki do wymiany bo te oryginalne to syf...

Edytowane przez Patryk1222
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Dobrze że trafiłem na ten temat, bo już miałem zakładać nowy.

Planuję zmianę rozsiewacza. Chciałbym kupić jakiś zachodni, używany w cenie do powiedzmy 10 tys.

Mój problem polega na tym że potrzebuję modelu, który dorzuci mi saletrę/mocznik do 24m (Taki mam opryskiwacz i takie ścieżki). Nie zależy mi na bardzo pojemnej skrzyni ładunkowej. Wystarczy 1500-2000l. 

Bardzo proszę o opinie i porady od osób które mają takie rozsiewacze lub widzieli u znajomych w działaniu a nie "słyszały" albo "czytały".

Dotąd siałem Viconem Rotaflow RS, który powoli niestety kończy swoją żywotność a poza tym ma jedną istotną dla mnie wadę. Bardzo daleko odsunięty od ciągnika środek ciężkości co znacząco ogranicza możliwość ładowania nawozu (podrywanie przodu).

POza tym siał bardzo ładnie. PK dorzucał nawet do 30m a azotowe 22-24 w zależności od wiatru. 

Gdyby nie ten środek ciężkości pewnie znów kupiłbym nowszego Vicona. 

Może jakieś konkretne propozycje ogłoszeń?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Alio