Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Renault9514 napisał:

Witam, stosował ktoś czarną kredę podobno bardzo każdy chwali ? dodatkowo zawiera mikro i mikroelementy albo tylko taki chwyt 🤔

Ogarnialem ostatnio temat z tą czarną kreda....i to tak pochodzi to kopalni węgla brunatnego z Bełchatowa ktoś to reklamuje i sprzedaje jako czarną kreda za 135 zł za tonę + transport (do mnie razem 220zl za tonę....to samo sprzedaje też kopalnia w Bełchatowie jako eko calcium....w cenie 35zl brutto....i tyle w temacie czarnej kredy

Opublikowano
Dnia 27.06.2022 o 13:07, DamianRolnikSkup napisał:

Teraz mimo tych wzrostów cenowych powodowanych obecną sytuacją popyt się zwiększa na wapno to raczej tanieć nie będzie

pewnie dlatego że program się konczy w tym lub w przyszłym roku i moze kasy braknąć...-tak myśle

Opublikowano

jak to jest z tymi nowymi oznaczeniami kredy ? bo z tego co mi wiadomo kreda ma 06a 1.5a 1.5b a gościu mi wmawia, że ma kredę z oznaczeniem 1.1a kreda z Dwikoz 440/t 45%CaO, węglanowe 400/t 50% CaO czy to dobra cena ? tlenek 90% 780/t lepszym rozwiązaniem jest dać pół na pół kredy i węglanu czy pół na pół tlenku i węglanu ?

Opublikowano
DamianRolnikSkup napisał:

nie, ale produkt dobry

polcalc się popsuł

Samsung123321 napisał:

Muszę wziąść trochę granuli. Wapniak koszelowski czy coś innego polecacie? Jakiś polcalc czy coś? Pytam żeby badziewia nie kupić...

jeśli granula do odkwaszenia to tylko kreda 06a i tak jak napisałeś Koszelowski, Kornicki. wszystkie inne wapna magnezowe to oszukaństwo

Opublikowano
14 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

polcalc się popsuł

jeśli granula do odkwaszenia to tylko kreda 06a i tak jak napisałeś Koszelowski, Kornicki. wszystkie inne wapna magnezowe to oszukaństwo

A to się nadaje czy badziew? Jestem zwolennikiem koszelowskiego ale to jest tańsze i nie wiem... z drugiej strony lepiej dopłacić a mieć pewniejsze... chyba że ten jest równie dobry.. 

Screenshot_20220701-115509_Chrome.jpg

• Root Admin
Opublikowano

Jak podchodzicie do siewu wapna na poplony? Zamówiłem wapno, ale na usługę kolega przyjedzie jak będzie miał czas, pewnie po żniwach i pewnie od razu zrobi całe gospodarstwo.

W międzyczasie warto by było uprawić ściernisko po jęczmieniu ozimym i posiać poplony (jeszcze nie wiem, czy będzie to groch, czy gryka). Teraz pytanie, czy ma to sens, żeby posiać wapno na już posiane poplony i po jakichś 2-3 miesiącach dopiero uprawić glebę?

Opublikowano
Przed chwilą, yacenty napisał:

Jak podchodzicie do siewu wapna na poplony? Zamówiłem wapno, ale na usługę kolega przyjedzie jak będzie miał czas, pewnie po żniwach i pewnie od razu zrobi całe gospodarstwo.

W międzyczasie warto by było uprawić ściernisko po jęczmieniu ozimym i posiać poplony (jeszcze nie wiem, czy będzie to groch, czy gryka). Teraz pytanie, czy ma to sens, żeby posiać wapno na już posiane poplony i po jakichś 2-3 miesiącach dopiero uprawić glebę?

Ma sens i to duży ziemia spulchniona przez poplon i elegancko talerzówka głęboko wymiesza

Opublikowano
1 minutę temu, SawekBraczyk napisał:

Jak to nie jest ? To co to jest ? 

Oznaczenia:

G.1.1b wapień rozdrobniony tak jest na ich stronie. 

G.1.5.a to jest kreda typu wapniak kornicki. 

Opublikowano (edytowane)

20 minut temu, Samsung123321 napisał:

A to się nadaje czy badziew? Jestem zwolennikiem koszelowskiego ale to jest tańsze i nie wiem... z drugiej strony lepiej dopłacić a mieć pewniejsze... chyba że ten jest równie dobry.. 

Screenshot_20220701-115509_Chrome.jpg

Sypałem na pszenzyto pogłównie ph 4.1 jesienią i do wiosny ani śladu z granuli placów też nie było gdzie w ubiegłym roku była tragedia, więc dziala

Przed chwilą, yacenty napisał:

tak, tylko zakładam ze wapno posiejemy koło 10-15 sierpnia, a poplon bede uprawiał koło 1 listopada, wiec te 2.5-3 miesiące bedzie leżeć

Poplon będzie szedł w górę, więc nie wywieje, a to jedyne zagrożenie to nie azot, nie wyparuje

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

A jeszcze takie pytanie bo nie wiem jaką strategie obrać. Jak mam działki z klasą 4a 4b gliniaste i tam ph 4.5 4.8 5.0 czyli fatalne to lepiej dzielić dawki co roku w postaci dwóch ton czystego wapna Cao czy walnąć z grubej rury powiedzmy te 6 ton Cao czyli 12 ton/ha na raz i bez pitolenia. Jak tak zrobię nie zaszkodzę?