Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jane sumie tylko Morawicy swoim (na taśmę) rozsiewalem, ale miałem jednego tira przykrytego, a drugiego odkrytego i nie było różnicy w wysiewie. Szło tak samo dobrze, nic się nie zawieszało itd

Opublikowano
6 godzin temu, KlimekPL napisał:

Mokre dobrze idzie taśmą, pod tym wzgledem nie mam zastrzeżeń do swojego. Tylko musi być dobrze napięta tasma. 

No właśnie jak mokre za bardzi to nie idzie taśma. 

Opublikowano

Stosował ktoś teraz pogłównie kredę w jęczmieniu jarym.Jak by teraz dał 300-500 kg pogłównie pomogło by??? bo jęczmień się męczy. W zeszłym roku na wiosne dane wapno radkowit 4 t/ha

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

No właśnie jak mokre za bardzi to nie idzie taśma. 

Idzie tylko sie zawiesza przez nieszczęsną drabinkę, chyba muszę u siebie ją wyciąć w pi*zdu. Tylko czy wtedy nie będzie zbyt dużego nacisku na taśmę... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzychu18 napisał:

Stosował ktoś teraz pogłównie kredę w jęczmieniu jarym.Jak by teraz dał 300-500 kg pogłównie pomogło by??? bo jęczmień się męczy. W zeszłym roku na wiosne dane wapno radkowit 4 t/ha

Po mojemu jest za późno. Żeby wapnowanie miało sens i jako taki efekt od początku trzeba wyplycic orke do minimum albo w ogóle nie orać. Stosowalem różne metody i jednak płytka orka lub bezorką korzystnie wpływają na efekty wapnowania, głębsza orka nic nie dawała. Ciągle był kwas.  

Opublikowano

Zastanawiam się nad wyborem konkretnego rodzaju wapna na swoje pola. Waham się między trzema opcjami, mianowicie kreda od OMYA, Radkowit Premium albo Kujawit Premium. Kusi mnie ta ostatnia opcja ze względu na wygodę przechowywania i załadunku a także łatwa możliwość kontrolowania dawki wysiewu - wiem ile jest w big bagu i wiem ile wysiałem, a wapno luzowe to wszystko na oko. Gleby mam głównie lekkie V klasy, pH wszędzie w okolicach 4,5, połowa pól była wapnowana w zeszłym roku Radkowitem Premium i Morawicą. Nie wiem czy pH skoczyło, nie robiłem badań jeszcze. 

Wysiewać będę RCW-3 ale głównie chodzi o jak najlepszy efekt wapnowania i pod tym względem chciałbym wybrać najlepsze wapno.

Podpowiecie coś? :)

Opublikowano

Panowie jak jest z tymi dofinansowaniami do wapna o tym że trzeba mieć badania gleby to wiem ale jak to jest z suma zwrotu ? Na przykładzie za łódkę wapna weglanowego wołają u mnie ponad 2000 zł to jest około 27 ton a doplata wynosi 300 zł do jednej tony składnika wapnujacego czyli CaO ? Więc jak mam 50 procent CaO to z 27 ton mam około 13 ton CaO czyli diplaciliby mi 3900 ? Bo ja czegoś tu nie rozumiem.

Opublikowano
Przed chwilą, Krzysiukov napisał:

Panowie jak jest z tymi dofinansowaniami do wapna o tym że trzeba mieć badania gleby to wiem ale jak to jest z suma zwrotu ? Na przykładzie za łódkę wapna weglanowego wołają u mnie ponad 2000 zł to jest około 27 ton a doplata wynosi 300 zł do jednej tony składnika wapnujacego czyli CaO ? Więc jak mam 50 procent CaO to z 27 ton mam około 13 ton CaO czyli diplaciliby mi 3900 ? Bo ja czegoś tu nie rozumiem.

No tak kupując jedna zwracają za dwie albo za trzy. Tyle razy było pisane jak to jest. Na stronie wfośigw też tłustym drukiem. Pora nauczyć się czytać ze zrozumieniem. 

Opublikowano
7 minut temu, WOJTUNIO napisał:

No tak kupując jedna zwracają za dwie albo za trzy. Tyle razy było pisane jak to jest. Na stronie wfośigw też tłustym drukiem. Pora nauczyć się czytać ze zrozumieniem. 

Jestem na tym temacie pierwszy raz i nigdy nie brałem dofinansowania na wapno więc pytam jak to jest. Jakbym wiedział to bym nie pytał. Trochę zrozumienia a nie zaraz hamowka .

Opublikowano
59 minut temu, Krzysiukov napisał:

Jestem na tym temacie pierwszy raz i nigdy nie brałem dofinansowania na wapno więc pytam jak to jest. Jakbym wiedział to bym nie pytał. Trochę zrozumienia a nie zaraz hamowka .

Żadna hamowka na logikę jak można kopić za 2 tys a zwrotu 3.9 tys. Max zwrot do wysokości faktury. I do 300 zł tony czystego skladnika

Opublikowano
51 minut temu, WOJTUNIO napisał:

Żadna hamowka na logikę jak można kopić za 2 tys a zwrotu 3.9 tys. Max zwrot do wysokości faktury. I do 300 zł tony czystego skladnika

Chodziło mi o to czy mogą zwrócić całkowity koszt zakupu wapna bez wkładu własnego.