Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czesio1612 napisał:

9 godzin temu, Malesis napisał:

A Orientujecie się czy musi być wpisany dokładny nr działki w tym kwicie ze stacji chemicznej żeby „przeszedl” we wniosku do wapnowania ? Robiliśmy badanie gleby zanim się dowiedzieliśmy ze będą dopłaty i nikt nie myślał o jakimś konkretnym zapisie, zaznaczyliśmy po prostu 1,2,3... z góry dzięki za odpowiedz 

Dziś składałem wnioseki mozna bo tez miałem stare badania, tylko we wniosku trzeba wtedy wpisać numery działek razem z numerami prób

Zostawiałeś im oryginały czy ksero dokumentów? (zalecenia, decyzje o pomocy itp)

Opublikowano

mój dostawca wapna(firma transportowa ) rozbija fakturę na wapno i za transport,mówi ze inaczej w SKARBÓWCE  MU nie przejdzie. co z tym zrobić.wapno bezpośrednio z Jażwicy,wyjdzie " symboliczna " dotacja.Faktura za wapno 500 zł-za 25t

Opublikowano (edytowane)

Najważniejszą  częścią z  przeprowadzonych  badań , które Stacja Chemiczno Rolnicza bierze pod uwagę  jest wyliczenie zalecanej dawki wapna. Na samym dole jest  podsumowanie dawka CaO ogółem, jeśli ktoś nie ma wyliczonych dawek CaO , a posiada  sprawozdanie z badań  to można zwrócić się do stacji o takie wyliczenie.Mając takie wyliczenie  zliczamy  zapotrzebowanie  CaO dla działeki poniżej 5,5 PH  do których  należy się dotacja.  Stacja przyjmuje  tylko oryginały dokumentów z oryginalnymi  pieczątkami. Wraz z wnioskiem należy złożyć faktury zakupu i decyzje de minimis z trzech lat do tyłu, też oryginalne. Vatowcy  też zostawiają faktury oryginalne , więc dobrze zostawić sobie kopię do tłumaczenia się przed US. Faktura za wapno ma być bez innych kosztów np. za transport lub usługę nawożenia. Koszty  transportu i innych usług nie są kosztami kwalifikowanymi.

Edytowane przez karat7
Opublikowano
karat7 napisał:

Najważniejszą  częścią z  przeprowadzonych  badań , które Stacja Chemiczno Rolnicza bierze pod uwagę  jest wyliczenie zalecanej dawki wapna. Na samym dole jest  podsumowanie dawka CaO ogółem, jeśli ktoś nie ma wyliczonych dawek CaO , a posiada  sprawozdanie z badań  to można zwrócić się do stacji o takie wyliczenie.Mając takie wyliczenie  zliczamy  zapotrzebowanie  CaO dla działeki poniżej 5,5 PH  do których  należy się dotacja.  Stacja przyjmuje  tylko oryginały dokumentów z oryginalnymi  pieczątkami. Wraz z wnioskiem należy złożyć faktury zakupu i decyzje de minimis z trzech lat do tyłu, też oryginalne. Vatowcy  też zostawiają faktury oryginalne , więc dobrze zostawić sobie kopię do tłumaczenia się przed US. Faktura za wapno ma być bez innych kosztów np. za transport lub usługę nawożenia. Koszty  transportu i innych usług nie są kosztami kwalifikowanymi.

Jak można sprawdzić czy kupiłem wapno z transportem czy bez od pośrednika? Nie ma na to cen urzędowych. Mogłem kupić z placu po 100zł za tone.

Opublikowano

Chodzi o to , że dotacja jest do pozycji na fakturze  np. wapno węglanowe ,odmiana 04, min 50% CaO. Nie jest ważne czy ono jest z transportem czy bez , chodzi o to aby w pozycji wapno nie było  napisane ,że  cena zawiera transport. Ja płaciłem za wapno 79 zł za tonę od pośrednika więc to wapno ma w cenie  transport  od producenta  na moje pole , ale na fakturze transport nie jest ujęty. Idąc dalej dwie tony wapna 50% to  jedna tona CaO . Dopłata do jednej tony CaO  dla gospodarstw do 50 ha to 200 zł, ale dofinansowanie dostaniesz do dwóch  ton czyli nie więcej jak 158 zł  - vat jeśli jesteś vatowcem.

• Like 1
Opublikowano

Wniosek złożyłem  i kierownik Stacji  w Łodzi mówił aby na fakturze nie było  innych kosztów poza wapnem. Należy jeszcze pamiętać że wapno nie powinno być wysiane  przed złożeniem wniosku,przynajmniej teoretycznie.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Przemoooo napisał:

Dawno nie wapnowałem pola i moje pytanie lepiej dać wapno węglanowe czy tlenkowe klasa ziemi od 6 do 3 co 2 lata obornik na polu dawany 

Tlenkowe na 6 i 5 a nawet 4 klase odpada, na 3 będzie ok. Słabsze ziemie rób węglanowym

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Laurusia88 napisał:

mój dostawca wapna(firma transportowa ) rozbija fakturę na wapno i za transport,mówi ze inaczej w SKARBÓWCE  MU nie przejdzie. co z tym zrobić.wapno bezpośrednio z Jażwicy,wyjdzie " symboliczna " dotacja.Faktura za wapno 500 zł-za 25t

Bo jest zapewne tylko firmą transportowa, a żeby wystawić Ci fakturę nie rozbitą musi być firmą transportowo-handlowo :)

Opublikowano

A jakie wapno posiada na glebę określoną w wynikach jako ciężką. ph od 4 do 4,5, dzwoniłem do kopalni to babka powiedziała mi, że tylko tlenkowe 70%Co, bo jak dam weglanowe to tylko mi ta ziemię zagęści.

Opublikowano
Dnia 14.08.2019 o 08:47, pawelol111 napisał:

do granulatu nie ma dofinansowania

Skąd takie informacje? Wcześniej tu kilka osób pisało też że nie ma a napisałem do Polcalc i oni cały czas twierdzą że jest dofinansowanie do granulatu. Myślę że by trzeba do OSCHR zadzwonić.

Opublikowano

Decyzję de minimis każdy ma mieć w domu. Przecież dostajecie pocztą jeśli korzystacie, czy to z ulgi w podatku, zakupie ziemi, materiału kwalifikowanego... patrzycie na daty i składacie z 3 ostatnich lat

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Decyzję de minimis każdy ma mieć w domu. Przecież dostajecie pocztą jeśli korzystacie, czy to z ulgi w podatku, zakupie ziemi, materiału kwalifikowanego... patrzycie na daty i składacie z 3 ostatnich lat

Ja nigdy z takich nie korzystałem to skąd decyzje?

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

O zwrot za materiał nigdy nie prosiłem, ulgi i reszta także nie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No to logiczne że nic nie wpiszesz i nie przedłożysz i masz cały limit do wykorzystania.

Oryginał składasz a urząd sobie kseruje- zawsze tak było

Edytowane przez Agrest