Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wziąłem w dzierżawę ziemię i po zbadaniu okazało się, że pH wynosi 4 prosiłbym o podpowiedź jakie wapno dać, jakie najszybciej zadziała? dodam że ziemia lekka.

mam możliwość kupna wapna z cukrowni po 25zł/tonę

Opublikowano

wziąłem w dzierżawę ziemię i po zbadaniu okazało się, że pH wynosi 4 prosiłbym o podpowiedź jakie wapno dać, jakie najszybciej zadziała? dodam że ziemia lekka.

mam możliwość kupna wapna z cukrowni po 25zł/tonę

Daj 1t tlenkowego (600kg CaO) aby szybko odkwasić (najlepiej jesienią a jeśli wiosną to porządnie przemieszać) i z cukrowni które zadziała za rok dwa.

Opublikowano

Koledzy mam pytanie. Ile mam dać po żniwach wapna (jakiego ?) skoro w tym roku dałem 3,5t kredy koszelowskiej (czy jakoś tak). Mam na celu odkwaszanie gdyż ziemię mam bardzo kwaśną.

Opublikowano (edytowane)

Nie che mi sięrozpisywać ale to jest najważniejsze co powinno interesować ludzi jeśli chodzi o dawkę CaO

Dodam jeszcze

-gleby lekkie - wapno węglanowe - wolno działające

-gleby ciężkie - wapno tlenkowe - szybko działające

o05mJ.jpg

Edytowane przez Soulshakin
  • Like 3
Opublikowano

Ale trzeba też zwrócić uwagę na to iż wapno najlepiej dawać na ściernie a potem wykonać podorywkę... nie wystarczy 1 zabieg ( przypuścmy mamy wysiać 4 tony wapna .. wysiejemy i zaorzemy i gitara) to jest złe rozumowanie. Aby coś uzyskać wapno co rok trzeba stosować ( lepiej dawać co rok po mniej niż na raz a dużo) dając dużą ilość przesuszymy ziemię. polecam wykonać badania ziemi na poszczególnych działkach to dowiecie się co i w jakich ilościach trzeba uzupełnić, bo wskaźnik wyżej podany to tylko przypuszczenie. O ptymalny zakres pH dla maksymalnego plonowania większości roślin uprawnych mieści się w przedziale 5,5-6,0,a dla roślin wrażliwych (buraki, jęczmień,koniczyna, lucerna, groch, bobik) – od 6,0do 7,0 (bliżej górnej granicy). Mniej wrażliwe na zakwaszenie (optymalne pH 5,1-5,5) są: żyto, ziemniaki, łubin żółty, .Określenie dawek wapnia zależy od kategorii agronomicznej gleby (bardzo lekka, lekka,średnia, ciężka) W praktyce masa wapna do wywiezienia na pole jest o wiele większa. Wynika,że zapotrzebowanie wynosi np. 3,5 t CaO,a zastosowane będzie wapno o zawartości 50% CaO, to na 1 hektar trzeba dostarczyć 7 ton masy towarowej. Bezpośrednio przed wapnowaniem i po nim nie należy też stosować nawozów fosforowych i azotowych, ponieważ następują wówczas straty azotu na skutek ulatniającego się w wyniku przemian glebowych amoniaku,a fosfor staje się niedostępny dla roślin. Przerwa pomiędzy wapnowaniem a nawożeniem powinna trwać przynajmniej 4-6 tygodni. Nie wolno również łączyć wapnowania z wywozem obornika.

Opublikowano

@milanrael: ale @piotr dobrze gada:) dwa przedostatnie posty to takie "kompendium wiedzy" o wapnowaniu.

@soulshakin: możesz mi jeszcze dopowiedzieć czy dawki wapna z drugiej tabelki to dawki uzupełniające do poziomu ph 7 czy podnoszące ph o 1 jednostę w skali?

Opublikowano

@milanrael: ale @piotr dobrze gada:) dwa przedostatnie posty to takie "kompendium wiedzy" o wapnowaniu.

@soulshakin: możesz mi jeszcze dopowiedzieć czy dawki wapna z drugiej tabelki to dawki uzupełniające do poziomu ph 7 czy podnoszące ph o 1 jednostę w skali?

Dawki wapna w 2 tabelce doprowadzają glebę do stanu optymalnego.

Jednak stan optymalny to nie jest zawsze to samo Ph, tak na glebie ciężkiej 5,5 to już jest bardzo źle jednak na glebie b.lekkiej to już jest normalna sprawa, także szacunkowo na glebach lekkich optymalne Ph będzie w granicach 5,5-6 tak na bardzo ciężkich to 7.

Opublikowano

Dawki wapna w 2 tabelce doprowadzają glebę do stanu optymalnego.

Jednak stan optymalny to nie jest zawsze to samo Ph, tak na glebie ciężkiej 5,5 to już jest bardzo źle jednak na glebie b.lekkiej to już jest normalna sprawa, także szacunkowo na glebach lekkich optymalne Ph będzie w granicach 5,5-6 tak na bardzo ciężkich to 7.

"doprowadzają glebę do stanu optymalnego" tu się nie zgodzę to są daweczki najbardziej racjonalne pod względem ekonomicznym i praktycznym (jak najwięcej pomóc, czyli podnieść pH i jak najmniej zaszkodzić czyli ograniczyc straty wapna i drastyczne zmiany w środowisku glebowym) MOGĄ doprowadzić do optymalnego pH ale przy niskim odczynie gleby zazwyczaj tak się nie dzieje, (pomijam już fakt różnarodności satanowisk glebowych) najrozsądniej sprawdzić po dwóch latach od solidnego wapnowania na ile podskoczył nam odczyn.

Opublikowano

Ponoć nie można łaczyc wapnowania z obornikiem no ale ja otym nie wiedziałem i rozwiozłem obornik przyorałem go a pozniej po zoranym polu wysiałem wapno czy bardzo zle zrobiłem? prosze o odpowiedz

Opublikowano

Nie no jak zaorałeś to nie tak bardzo źle. Najgorzej jakbyś wysypał wapno bezpośrednio na obornik. No i oczywiście zależy jakie wapno.

PS : za swoje płaciłem 135 do Lubelskiego.

Opublikowano

Daj jakiegoś tlenkowego tylko nie dużo. Jak tlenkowe palone to mysle tona starczy z powodzeniem.

Co mylicie o wapnie tlenkowo magnezowym 60% CaO, 30%MgO? Stosowal ktoś?

to wapno nadaje się tylko na ściernisko

jak chcesz siać pod zboże to węglanowe lub wapno koszelowskie.

zastosowanie wapna tlenkowego przed siewem powoduje uwstecznienie azotu i fosforu.

może również ograniczać wschody.

Opublikowano

No wiadome że pali pruchnice i wysusza glebe ale to oczywiście zależnie od warunków. Choć ostatnio słyszalem że to uwstecznia fosfor to mit. Słyszałem że 1kg tlenku wapnia pobiera 560l wody na przekształcenie sie w CaOH ( albo Ca(OH)2) już nie pamiętam z chemii jaką wartościowość ma Ca :)

Na wiosne na zamarzniętą glebe na poplon pod buraki dałem wapna 46% CaO i 46%MgO ok 500-800kg na ha. Zobaczymy efekty. Ale wiem że powinienem dużo wcześniej zawapnować.