Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dołączam się do pytania o wapnowaniu pod ziemniaki, miałem w planie rozwieść wapno defekacyjne - z cukrowni pod ziemniaka, w ilości ok 5 ton, może wystąpić parch ? ma ktoś doświadczenie z tym wapnem pod ziemniaki ? pod buraki sypie 10 ton 

Opublikowano

Jak to jest z reaktywnością stosowałem nordkalk standard cal 50 % cao 98% reaktywności ,a zamówione kujawit standard 40% cao i nigdzie nie podana reaktywność w rozmowie TELEFONICZNEJ podano mi około 70% reaktywności tego wapna. Reaktywność o ile ja rozumiem to stopień wykorzystania wapna. Na wygląd to podobnie zmielone ( pierwsze auto przyjechało ) czyli szybkość działania podobna.. jak to jest z stopniem wykorzystania ? Kiedyś pamiętam czytałem , że reaktywność podaje nordkalk tylko i to zabieg marketingowy...

Opublikowano

Za komuny była wydajność 200%, ale żeby wapno tyle miało reaktywności?🤔

Skąd takie dane? 😀

Opublikowano (edytowane)

Reaktywność chemiczną danego wapna ustala się mierząc szybkość rozpuszczania w roztworze HCl (o jakimś pH i w jakieś tam temperaturze nie pamiętam dokładnie). Czas porównuje się do czsu rozpuszczania czystego chemicznie CaCO3.

Edytowane przez zetor50super
Opublikowano

A ja myślałem że to procent wykorzystania wapna.. np. kujawit standard 1 tona ma 400 kg cao x 0.7 reaktywność = działa 280 kg. Standard cal 1 tona ma 500 kg cao x 0.98 reaktywność = działa 490 kg. Czyli źle myślę ? Reaktywność wpływa tylko na szybkość działania ?

Opublikowano
12 minut temu, e2visionamd napisał:

A ja myślałem że to procent wykorzystania wapna.. np. kujawit standard 1 tona ma 400 kg cao x 0.7 reaktywność = działa 280 kg. Standard cal 1 tona ma 500 kg cao x 0.98 reaktywność = działa 490 kg. Czyli źle myślę ? Reaktywność wpływa tylko na szybkość działania ?

Wyjaśniam.

Jak zwykle łopatologicznie:)

Nie ma takiego parametru jak aktywność.

Jest reaktywność, badana według normy PN:EN 13971.

Chodzi tu o porównanie skuteczności danego wapna nawozowego węglanowego z czystym węglanem wapnia CaCO3. Badanie reaktywności polega na tym, że próbkę wapna nawozowego węglanowego miareczkuje się przez 10 minut kwasem chlorowodorowym. Następnie, po przeliczeniach ilości zużytego kwasu oblicza się wynik. Na początku normy jest uwaga, że ze względu na dokładność (czyli tak naprawdę niedokładność pomiaru) wyniki nie są używane do deklarowania konkretnych wartości a tylko do klasyfikacji produktów.

Podkreślam, nie ma czegoś takiego jak reaktywność wapna tlenkowego (palonego), bada się tylko reaktywność wapien węglanowych.

Reaktywność nie mówi, że tyle i tyle procent działa na polu, mówi tylko, że tyle i tyle przereagowało w laboratorium w 10 minut w kwasie chlorowodorowym.

Wystarczająco zagmatwałem obraz? To wyjaśniam.

Oczywiście im większa reaktywność, tym lepiej, wapno prawdopodobnie będzie dla Was skuteczniejsze w glebie.

Reaktywność w bardzo dużym stopniu zależy od rozdrobnienia wapna i od wieku (czyli twardości) skały,

Czyli dolomity jako najstarsze bedą miały niższą reaktywność (15-35%), wapień czyli wapno węglanowe dobrze zmielone ok 50-70%, kreda jeziorna (te białe błoto kopane na łąkach) ok 90 %.

Dalej, wapno węglanowe wapnu węglanowemu nie równe.

Nordkalk nie podaje reaktywności w ogóle, kto nie wierzy niech sprawdzi ich ulotkę, jest i w Internecie. Nordkalk czy Morawica podają aktywność czyli zawartość CaCO3 w wapnie, i w każdym wapnie jest ok 85-95% CaCO3 więc można powiedzieć ze każde wapno ma aktywność 85-95%.

Reaktywność nie jest wymagana do deklarowania zgodnie z polskim prawem więc mało kto podaje.

Ale np Kujawit ma ok 55-60% reaktywności (i tyle samo będzie miał standard czy Morawica, bo są produkowane z podobnych skał wapiennych) ale już Kujawit Premium ma 98% bo jest super drobno mielony, podobnie jak np FastCal.

Podsumowując, nie można powiedzieć, ze wapno o reaktywności np 90% jest lepsze niż takie które ma np 50%.

Jeśli reaktywność jest niższa to zwiększamy dawkę (wapno o niższej reaktywności jest z reguły tańsze wiec rachunek ekonomiczny się wyrównuje).

Dolomity mają najniższą reaktywność bo są najstarsze geologicznie. Ale jeżeli potrzebujecie uzupełnić magnez to nie macie wyjścia, wapno magnezowe (czyli dolomitowe)

jest najtańszym sposobem uzupełnienia magnezu w glebie. Musi być tylko dobrze zmielone. Obrazowo mówiąc: im więcej pyłu w wapnie a mniej kamyków tym lepiej.

Najszybciej podnoszą pH wapna mielone na mączkę takie jak FastCal czy Kujawit Premium ale nie każdy poradzi sobie z wysiewem wapna tak drobno mielonego.

Wapna te podnoszą pH szybciej niż kreda (ta, choć młodsza geologicznie to nie jest rozdrobniona na pył), porównywalnie do wapna tlenkowego.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Oook.. ale jeśli nie zależy mi na szybkości działania to co jest tańsze 10 t czystego cao za 1400 zł ( kujawit standard ) czy 12,5 t czystego cao za 2800 zł ( standard cal ) ?  " Ale np Kujawit ma ok 55-60% reaktywności (i tyle samo będzie miał standard czy Morawica, bo są produkowane z podobnych skał wapiennych) ale już Kujawit Premium ma 98% bo jest super drobno mielony, podobnie jak np FastCal. " tu chyba mam odp. Że taniej wyjdzie kujawit standard bo taka sama reaktywność jak nordkalk standard cal - 55%, 60%.  A do szybkiego podniesienia pH kujawit premium lub fast cal ?

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano

To masz praktycznie dwa bliźniacze produkty a różnica w cenie uwarunkowana jest kosztem transportu. Nordcalk standard cal jedzie z Morawicy.  Rachunek ekonomiczny zakładając że są jednakowo zmielone, a powinny, jest prosty.

Opublikowano

A coś więcej o tym błocie?

To z kredy piszącej czy jakiś odpad poprodukcyjny?

Opublikowano (edytowane)

Na stronie jest umieszczony w grupie nawozów ekologicznych (" dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym zgodnie z dyrekrywą ekologiczną UE - NE/126/2010."),

więc pierwszy haracz zapłacisz za granulację, a drugi haracz za ekologiczny nawóz. Jego cena pewnie jest z kosmosu wzięta.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano (edytowane)

Ale magnezu czy i siarki?

Jak tylko magnezu to Radkowita Premium masz 4,5 raza taniej za 1 t. Siarkę można z kolei uzupełnić gipsem.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano (edytowane)

Magnezu, Radkowit nie mam czym rozsiać, bo rcw ponoć nie zbyt dobry do tego wapna.

Myślałem żeby zamiast Kiezerytu dać ten dolokorn który ma według producenta 30% magnezu i 60% węglanu wapnia.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

15-18% tlenku magnezu.

4 rozsiewacze RCW 3 na 1 ha - czyli około 12 t na 1 ha. Magnez na poziomie niskim lub bardzo niskim na glebie średniej oraz lekkiej.

Tylko dzień rozsiewu takiego wapna nie może być wietrzny!

Edytowane przez Kos_pl
  • Thanks 1