Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o co chodzi tak naprawdę z tym mieszaniem obornika z wapnem? Sprawa wygląda tak że zabieram się właśnie za wywóz wapna na pole gdzie jest ściernisko bo było pryskane na perz, wiem że późno ale z różnych względów wcześniej się nie dało. Problem polega na tym że na część tej działki ma przyjść obornik, myślałem że uda mi się to wszystko prędzej zorganizować i chciałem dać wapno potem podorywka obornik i orka zimowa ale teraz jest już trochę późno i nie wiem czy jest sens robić to w takiej kolejności (zwłaszcza, że ON tani nie jest) czy po prostu rozwieść wapno, obornik i zaorać to wszystko na głęboko. Tylko zastanawiam się jakie będą negatywne konsekwencje takiego wymieszania wapna z obornikiem czy może jednak lepiej poświęcić się i zrobić to na dwa razy? Dodam jeszcze,że składowanie obornika do przyszłego roku też raczej nie wchodzi w grę. Pozdrawiam

Opublikowano

Koledzy wziąłem w dzierżawę hektar pola, problem w tym, że od dawna nie było ono wapnowane a w tej chwili jest ono zaorane już na zimę. Czy można na to posiać wapno a potem ewentualnie to przebronować czy może wjechać kultywatorem? Czy lepiej poczekać do wiosny? Ale mi zależy na czasie bo chciałbym tam kapustę zasadzić za rok to lepiej wapnować jesienią... Proszę o szybką odpowiedź ;)

Opublikowano

Kupował ktoś w tej firmie? http://agrikola.manifo.com. Był dziś u mnie koleś i oferują wapno skoncentrowane w Big Bagach. Człowiek mówi, że tego wapna daję się po 250 kg na ha. Cena 790 i 840 zł tona w zależności od wapna. Proszę o opinię na wyżej wymieniony towar warto czy nie? 

Wcześniej kupowałem mielnickie i z kielc po 79 zł tona.

Opublikowano

Kupował ktoś w tej firmie? http://agrikola.manifo.com. Był dziś u mnie koleś i oferują wapno skoncentrowane w Big Bagach. Człowiek mówi, że tego wapna daję się po 250 kg na ha. Cena 790 i 840 zł tona w zależności od wapna. Proszę o opinię na wyżej wymieniony towar warto czy nie?

Przelicz sobie koszt 1t CaO wapna + koszt rozsiewu i na tej podstawie podejmuj decyzję. Jak jesteś już dorosły to pewno nie wierzysz w bajki, wiec nie wierz we wszystko co mówi przedstawiciel chcący opchnąć towar!!!

Opublikowano

Witam.Stosował ktoś może wapno pocelulozowe?W jakich dawkach stosować?

Czy po 20 latach składowania mogło stracić swoje właściwości?

Nigdy wcześniej nie słyszałem o takim wapnie a trafiło mi sie ok 20 ton razem z zakupionym polem więc coś trzeba z nim zrobić.

Opublikowano (edytowane)

My stosowaliśmy, dawek nie pamiętam - ale nie oszczędzaj go, właściwości raczej nie straciło (jednak poziom wapna mógł spaść - został wymyty, ale nieznacznie)

wydaje mi się, że jest produkt uboczny z produkcji, zawiera około 20-30% CaO, rozsiewaj je, nie zaszkodzi.

U nas we wsi wapno leżało 30lat, było jedną wielką bryłą, zasada była taka ile kto sobie ukopie to jego :D

Edytowane przez trigo
Opublikowano

Kupował ktoś w tej firmie? http://agrikola.manifo.com. Był dziś u mnie koleś i oferują wapno skoncentrowane w Big Bagach. Człowiek mówi, że tego wapna daję się po 250 kg na ha. Cena 790 i 840 zł tona w zależności od wapna. Proszę o opinię na wyżej wymieniony towar warto czy nie? 

Witam,

mozesz napisac cos wiecej o wapnie jakie Ci oferuja? Jaki ma sklad, ile czystego skladnika tzn CaO lub CaO+MgO. Cena ok 800 zl/t jest szalona. Nawet wapno granulowane kosztuje taniej. I co znaczy "skoncentrowane"? Bo nigdy o czymś takim nie słyszałem.

Koledzy

Jaka kopalnie dolomitu polecacie? Szukam wapna weglanowego z magnezem.

Co myslicie o http://www.gzd.com.pl/oferta/nawozy

lub http://www.kksm.eu/index.php?menu=12

lub http://www.dolomit.com.pl/nawozy.html

Kiedyś dobrą opinię miało wapno z Siewierza ale nie wiem jak jest teraz z jakością. Powinno być ok.

KKSM ma kilka kopalń. Dobre wapno mają w Laskowej ale trzeba dopilnować zeby bylo dobrze drobno zmielone.

Tego trzeciego nie znam ale na stronie internetowej, którą podałeś piszą "Nawóz wapniowo - magnezowy węglanowy jest łatwy w stosowaniu, nie pyli przy rozsiewaniu!!" Tu sami sobie strzelają w stopę. Wapno musi pylić. Dolomit to najtwardsza skała z ktorej robią wapno nawozowe i musi być drobno zmielony żeby w ogóle działał w glebie. Czyli im więcej pyłu w wapnie mielonym z jakiejkolwiek kopalni tym lepiej.

Opublikowano

Witam.Stosował ktoś może wapno pocelulozowe?W jakich dawkach stosować?

Czy po 20 latach składowania mogło stracić swoje właściwości?

Nigdy wcześniej nie słyszałem o takim wapnie a trafiło mi sie ok 20 ton razem z zakupionym polem więc coś trzeba z nim zrobić.

ma ono 40% CaO.dawałem ok.5t na ha.na efekt musisz czekać ok.2lata(zwyżka plonu).rozwalałem je rozrzutnikiem obornika.

Opublikowano

Nawozy wapniowe dzielimy na wolno działające i szybko działające.

Wolno działające to nawozy występujące w formie węglanowe CaCO3.

Szybko działające to nawzoy tlenkowe CaO.

Nawozy węglanowe stosujemy na gleby lekkie a tlenkowe na gleby ciężkie i zwięzłe.

Stosowane inaczej nie przyniosą pożądanych efektów.

Jeżeli wapnujesz co 4-5 lat powinieneś co drugi cykl sypnąć wapno magnezowe.

Opublikowano

Zależy w jakiej dawce. Największym zagrożeniem jest tzw. szok dla mikroorganizmów znajdujących się w glebie, jeśli zachwiejesz ich równowagą plony mogą spaść znacząco.

Opublikowano

Panowie a można byłoby rozwieść wapno węglanowe lub tlenkowe na glebę i zostawić na zimę nie ruszane? Będą jakieś straty i czy w ogóle podziała? Wcześniej nie dałem z różnych powodów a teraz chciałbym żeby pod buraki było