Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jaki widzisz problem. Opiszę  Ci działanie jakie było modne na przełomie milenium. Otóż, aby mieć mocno kwaśny odczyn gleby i wysokie dofinansowanie próbkę gleby pobiera się w lesie z miejsca gdzie leży najwięcej igliwia z sosny lub świerka. Zapewniam Cię że nawet pod borówkę wapnowanie konieczne. pH 3,5 -3,8 murowane.

I teraz nagle na polach, na których pszenica sypie 9 ton okaże się, że pH wynosi 3,5 :D

Opublikowano

Równiez mam  średnią  i niska  zawartośc magnezu,  trzeba  by jakoś  to podnieść  .

Gleby lekkie  i  bardzo lekkie 

Kizeryt  to  drogi magnez ,  zastanawiam  się nad  produktem dolocorn

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwib0MrT-4XUAhVDjSwKHQbeD48QFgg6MAM&url=http%3A%2F%2Fsklep-galvet.pl%2Fdolokorn-90-wapno-weglanowomagnezowe-luz-1-tona-p-2852.html&usg=AFQjCNHuEA1V97AUFEdJuvrKgM9jG7etLA

Taka  ciekawostka  , gleba  6 klasa  ,  szczery piach , odczyn  wcześniej  był  poniżej  5 .W  ubiegłym  roku  jesienią zastosowałem  wapno  defakacyjne .

Są  opinie że  ono ma  mało  składników  , więc  wysiałem około  7 ton /ha i  wiosną  badałem  znowu  i odczyn uwaga  7,5 !!

Prawie  3 jednostki  do góry  w ciągu pół  roku , czy to  w ogóle możliwe? 

Jak pisałem wcześniej raczej najtaniej wychodzi zastosowanie maczki dolomitowej i magnez z dolomitu tak szybko nie jest wymywany z gleby. Kizeryt jest bardzo dobry ale raczej w celu uzupełnienia  bardziej siarki niż magnezu. MgO 25% - dawka ok.200kg/ha to mamy ok 50kg/ha czystego składnika MgO , na jedną roślinę może wystarczy :)

Opublikowano

MgO 25% - dawka ok.200kg/ha to mamy ok 50kg/ha czystego składnika MgO , na jedną roślinę może wystarczy :)

Pszenica pobiera około 4 albo 5kg magnezu na każdą tonę plonu, stosując 200kg kizertytu uzupełniamy glebę o magnez w ilości 50kg a więc potencjalnie na plon 10t ziarna. Więc trochę przesadzasz z tą "jedną rośliną".

Nie jest to zbyt tani nawóz, ja płaciłem w lutym koło 1400-1500zł nie pamiętam dokładnie, ale tam gdzie zastosowałem to widać ogromną różnicę. Zgodzę się jednak, że powinno się go traktować jako uzupełnienie magnezu a nie jako podstawowy nawóz. Fajne jest w nim to, że ma dużą zawartość siarki, wówczas stosując ten kizeryt można by odpuścić stosowanie nawozów azotowo-siarczanych i jechać już czystą saletrą. ;)

Opublikowano

Ktoś wspominał kiedyś , że skrzyp polny nie jest już rośliną wskaźnikową na ziemie kwaśne,i to prawda.  Moje pole po wapnowaniu w marcu , mimo , że już miało ph w normie to rozsypałem jednak  wapno tlenkowe , pryskałem 2x glifosatem i skurczybyk akurat wylazł 2 dni po opryskach i nawet go zauważyłem na polu po wapnowaniu gdzie on nigdy nie rósł, i wydaje mi się  , że nawet lepiej rośnie skrzyp na glebach o wysokim ph

Opublikowano

Rozumiem oznaczenie 45% - 30%CaO+15%MgO   to jest granulowany dolomit ale 75% ma tylko wapno palone 50%CaO+25%MgO a zalecana dawka dolomitu to 2-5t więc granulat trochę drogo jak dla mnie 

Pszenica pobiera około 4 albo 5kg magnezu na każdą tonę plonu, stosując 200kg kizertytu uzupełniamy glebę o magnez w ilości 50kg a więc potencjalnie na plon 10t ziarna. Więc trochę przesadzasz z tą "jedną rośliną".

Nie jest to zbyt tani nawóz, ja płaciłem w lutym koło 1400-1500zł nie pamiętam dokładnie, ale tam gdzie zastosowałem to widać ogromną różnicę. Zgodzę się jednak, że powinno się go traktować jako uzupełnienie magnezu a nie jako podstawowy nawóz. Fajne jest w nim to, że ma dużą zawartość siarki, wówczas stosując ten kizeryt można by odpuścić stosowanie nawozów azotowo-siarczanych i jechać już czystą saletrą. ;)

niestety trzeba dodać jeszcze wymywanie magnezu z gleby a siarka jak piszesz jest nośnikiem azotu  :)

Opublikowano

Co sądzicie o siarczanie wapna wapna 30% siarki 41%? stosowałem na próbę w zeszłym roku pod rzepak na działce  3ha i na tym kawałku rzepak jest wyraźnie mocniejszy, ciekawy jestem jak będzie sypał  ;)

Opublikowano

Wklepałem numer tamtej firmy a w tel mi wyskoczyło że juz tam brałem 04.

Zamówiłem 04 , po niedzieli ma być.

Dzierżawa kwaśna ( owies plackami nie rośnie),walne całą patelnie na 2,5ha. :) 6,7t. już dawałem, ale tyle jeszcze nie.

Efekt nawet widoczny w pierwszym roku.

to bierzesz te wapno z Morawicy ono jest odmiany 04 ??

Brałem z DOWO przez trzy ostatnie lata i nie mogę narzekać na fizyczne właściwości Kujawitu, chemicznie to po 3 latach ph podniosło się o 0,8

mnie na lokalizacji PZL kosztowało ok 71,- brutto z terminem na koniec września ale z sąsiadami braliśmy 10 łódek

to po 400 za auto jest wapnem posodowym firmy odbierają to za free

te posodowe wapno to sa smieci u nas kiedys taki jeden nam wciskal te wapno bralismy a to nic ziemi ph nie podnioslo . a u sasiada jak wzial tez posodowe od kogos innego to ono smierdzialo taka chemia kamienie byly w tym wapnie i wgl te wapno to sa smieci a obszarowcy niektorzy biora te wapno niewiem czemu

Opublikowano

Kupywał ktoś to wapno granulowane ,jakie macie opinie ,dobrze odkwasza glebe ,przyzwoita cena?

https://www.olx.pl/oferta/wapniak-koszelowski-kreda-nawozowa-promocja-CID757-ID905kL.html#d1dfdb3cb2;promoted

Ja stosowałem kredę tylko pogłównie 0,5t/ha cena fajna bo normalnie kosztuje 280-320 zł/t + transport, kreda działa szybko i ładnie odkwasza ale w 1t jest 500 kg czystego CaO a to trochę mało a dawać np. 2t to trochę wychodzi  :)

Opublikowano

Ja w tym roku na jęczmień zastosowalem polcalc 500 kg/ha na cale pole i tam gdzie place zoltego byly poszlo ok 800 kg/ha. Do tego 150 kg/ha siarczanu magnezu i po dwóch tygodniach widać efekt bo place zaczynają znikać. Na drugim kawalku ktory dzierżawie sa place gdzie nigdy nic nie roslo i teraz to mamy i posialismy owies i po 400 kg polcalcu poglownie, kawalek zostawilem bez wapnowania zeby porównać i juz widać dokąd rozsiewacz sięgnął.

Opublikowano

Ja stosowałem kredę tylko pogłównie 0,5t/ha cena fajna bo normalnie kosztuje 280-320 zł/t + transport, kreda działa szybko i ładnie odkwasza ale w 1t jest 500 kg czystego CaO a to trochę mało a dawać np. 2t to trochę wychodzi  :)

Rzeczywiście co do tego to masz rację że trochę ma mało Cao w 1t i na czysty skladnik drogo wyjdzie, a u mnie trzeba by to ph podniesc ok 1 punkt by sie przydało bo teraz na wszystkich polach w okolicy 4,7-4,8 więc ziemia kwaśna i nie ma za dobrego plonu.A co myślicie o  takich ofertach na wapna kredowe i weglanowe,ile wysiewac takiego weglanowego lub kredowego na hektar?

https://www.olx.pl/oferta/wapno-nawozowe-kredowe-50-cao-miekkie-CID757-IDbeU9n.html#a585cb7eb2

https://www.olx.pl/oferta/wapno-nawozowe-weglanowe-wapniowe-miekkie-CID757-IDb6u33.html#a585cb7eb2

Opublikowano

węglan im bardziej zmielony (mąka) tym szybciej działa wiele firm sprzedaje mąkę węglanową nazywając ja kredą :)  kreda to odmiana np. 06a, 07a , na szybko można zastosować drobny węglan dawany po orce chemicznie wszystkie są podobne a reaktywność to taki fajny chwyt marketingowy :) przy takim ph dawka około 3-4t/ha