Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak białym manem. Na numerach LCH. Lokalny przewożnik wziął powrotnym kursem. U mnie ta kreda to z połowa takie grudki 1 do 3 cm. Rozpuszcza się ładnie, moim zdaniem ok.

Mariusz, po ile w tym roku kreda w Kornicy?

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o to aby wapno po orce zastosować, i wtedy, zostawić na wierzchu czy wymieszać czymś? Ja mam problem z kolejnością agtotechnik, wyników gleby jeszcze nie ma, wapna zreszta też a trzeba siać poplon i leży na polu obornik do rozrzucenia, najlepiej byłoby wapno-agregat z poplonem-jesienia obornik i orka ale nie da rady tak

Najlepszy okres wapnowania jest czas pozniwny..Wapno rozsiane po sciernisku dostaje sie podczas orki do srodka gleby co znacznie przyczynia sie do walki z chwastami .

Edytowane przez AnnaHejniak
Opublikowano

Panowie w jakim stopniu działa w pierwszym roku wapno z Morawicy. Miała być kreda ale to chyba bez sensu w tym roku jak wilgotność będzie na wysokim poziomie. Jeszcze jedno czy jak wycięte wapno na ściernisko i przytalerzuje to czy mogę siać polifoske na ściernisko? Czy wapno nie uwsteczni fosforu ?

Opublikowano

jak siałem w piątek kujawit 05 (trochę się kurzyło) pajac za miedzy (same krzaki rosną) wezwał policję twierdząc, że robię nielegalne opryski. przyjechali na podwórko, spisali i pojechali - chyba zamówię z 20tys gnojowicy i z tydzień nie będę ruszał ścierni :), ale szkoda wapna.

Opublikowano

Panowie w jakim stopniu działa w pierwszym roku wapno z Morawicy. Miała być kreda ale to chyba bez sensu w tym roku jak wilgotność będzie na wysokim poziomie. Jeszcze jedno czy jak wycięte wapno na ściernisko i przytalerzuje to czy mogę siać polifoske na ściernisko? Czy wapno nie uwsteczni fosforu ?

A co jeśli Ci powiem, że w pierwszym roku nie zobaczysz efektu wcale

Wilgoć jest, to samochody z kredą będą cięższe? Węglan wapnia nie rozpuszcza się w wodzie. Kreda jest młodszym wapieniem, ma mniejsze cząsteczki, co przekłada się na wyższą reaktywność. 

Tak, fosfor może się uwstecznić, w trudno rozpuszczalne związki.  
Opublikowano

A co jeśli Ci powiem, że w pierwszym roku nie zobaczysz efektu wcale?

Wilgoć jest, to samochody z kredą będą cięższe? Węglan wapnia nie rozpuszcza się w wodzie. Kreda jest młodszym wapieniem, ma mniejsze cząsteczki, co przekłada się na wyższą reaktywność.

Tak, fosfor może się uwstecznić, w trudno rozpuszczalne związki.

To kiedy będę widział efekty po wapnie z Morawicy? Jaka wilgotność ma w porównaniu do wapna z Mielnika? Mam gleby które wymagają natychmiastowego wapno wania i nie wiem na które wapno się zdecydować
Opublikowano

knoro daj kredę tak jak kolega pisze ma najwyższą reaktywność i najszybciej zadziała (w tym roku w którym zastosujesz) - miej na uwadze że efekt kredy jest krótkotrwały 2 lata. ja zazwyczaj stosuję ją interwencyjnie aby szybko podnieść pH, a dodatkowo w tym roku rozsieję 100t kujawitu dla długotrwałego efektu.

Morawica zacznie działać za 1-2 lata

Opublikowano

To z morowicy działa stopniowo także w pierwszym roku kilkadziesiąt procent pójdzie napewno. W tym roku kreda u znajomego po rozładowaniu wygląda słabo objętościowo w porównaniu do 2 lat wstecz jak brałem. 

Opublikowano

Proszę o radę, na dniach będę brał wannę kredy z Mielnika, tylko czekam na kilka dni słonecznych żeby mi glajchy nie przywieźli. Mam stanowiska gdzie teraz będę siać rzepak. Muszę niestety przez ostrożeń pola opryskać glifosatem. Teraz pytanie, ścierniska nie uprawiać ścierniska, opryskać glifo a następnie wapno po czym orać koło 25go sierpnia pod rzepak ?   Czy ztalerzować ściernisko przed glifo a po wapnowaniu ? Tylko martwię mi się że wtedy mi chwasty nie odrosną a wiadomo że od pryskania glifo do uprawy potrzebny jest odstęp chociaż 10dni...

Opublikowano

To jak wkoncu jest z tym działaniem wapna z Morawicy działa w pierwszym roku cokolwiek czy dopiero w kolejnych latach ? Ma ktoś jakieś pewne info ? Bo jak nie działa wogole to do d*py z taką robota jak mam kwaśne gleby ale jak działa chociażby w 20 procentach to zawsze coś. Kredy z Mielnika nie chce mi się brać bo na pewno od groma wody będzie a za wodę to już wystarczy ze wodociągom place.

Opublikowano

Z tego co tam piszą to magnez faktycznie w postaci kizerytu można podać( ale moim zdaniem tylko żeby zaspokoić potrzeby rośliny)

bo pognieść jego ilość w glebie dość drogo by to wyniosło. Najtańszy sposób żeby podnieść Mg w glebie to właśnie sianie wapna magnezowego.

Opublikowano

To jak wkoncu jest z tym działaniem wapna z Morawicy działa w pierwszym roku cokolwiek czy dopiero w kolejnych latach ? Ma ktoś jakieś pewne info ? Bo jak nie działa wogole to do d*py z taką robota jak mam kwaśne gleby ale jak działa chociażby w 20 procentach to zawsze coś. Kredy z Mielnika nie chce mi się brać bo na pewno od groma wody będzie a za wodę to już wystarczy ze wodociągom place.

Reaktywność tego wapna według producenta wynosi 93% także na pewno to wapno działa. Musisz zdać sobie sprawę z tego, że nie jest to kreda i w pierwszym roku nie podniesie ph o jeden punkt, ale na pewno ta najdrobniejsza frakcja w pierwszym roku będzie już ,,odkwaszała". Jest też pewna frakcja która dopiero po pewnym czasie zacznie działać bo jest stosunkowo grubsza ale to przecież o to chodzi, żeby rozłożyć ten proces w czasie. To jest moja własna opinie na temat tego wapna bo stosowałem je w ubiegłym roku. W tym roku mam już zamówiony samochód Radkowit-u Premium.

Opublikowano

To co napisałeś to i sam wiem. Tylko jak mam ph na poziomie nie całe 5 to na cholere mi rozkładanie działania wapna w czasie. Mi trzeba z 30 proc w tym roku i kolejnych latach zeby co roku odkwaszało a nie za 4 czy 5 lat. Wszystko by było proste zeby nie padało tyle deszczu i wapno w Mielniku było suche a tak przywioza patelnie wody i rób z tym co chcesz za 2,5 koła. 
Naprawde nikt nie wie ile w poszczególne wapno działa w pierwszym roku? A jak jest z tym radkowit albo kujawit?

Opublikowano

Jak zależy Ci na szybkim i pewnym podniesieniu ph, to dawaj tlenek. W mojej okolicy tylko to wapno jest stosowane. Wszelkie węglany tylko przeorujesz co roku, raz płycej raz głębiej, a ph podnosi się tak jakby mu sie nie chciało..

Opublikowano

Z tego co jest napisane tutaj: http://polcalc.pl/pytania-opinie/

wynika, że nie warto brać wapna magnezowego i że lepiej magnez wprowadzać w osobnych nawozach mineralnych. Więcej info w linku.

Wierutna bzdura !!

tlenek magnezu ma o 40% większą siłę zobojętniającą niż tlenek wapnia (1 t MgO powoduje taki sam efekt odkwaszający w glebie jak 1,4 t CaO).