Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.lafarge.p...ge_Kruszywa.pdf Na końcu masz kontakt do przedstawicieli, którzy podadzą Ci firmę zajmującą się rozprowadzaniem na Twoim terenie. Dzwonisz do firmy, dostajesz "namiar" na jej przedstawicieli i u nich zamawiasz towar. Tak to wyglądało w moim przypadku...

i jak te wapno sie spisuje ktos wiecej jeszcze bral te wapno ja zamawialem przez doradce z jednej firmy i przez nich mialo przyjsc te wapno a tu juz prawie 2 msc i sladu nie ma i mial odzdzwonic i nic czy do nich zadzwonic czyzby takei kolejki byly ?

Opublikowano

kupował ktoś z was ostatnio wapno z Morawicy? jak wygląda,jest w miarę suche czy błoto? Bo ostatnio czesto pada

Mi mieli przywieźć i musieli z powrotem wysypać bo zalało wannę Teraz podobno kolejki się porobiły.

Opublikowano

i jak te wapno sie spisuje ktos wiecej jeszcze bral te wapno ja zamawialem przez doradce z jednej firmy i przez nich mialo przyjsc te wapno a tu juz prawie 2 msc i sladu nie ma i mial odzdzwonic i nic czy do nich zadzwonic czyzby takei kolejki byly ?

Na razie leży na kupie i czeka aż się pole zwolni - słoma sprasowana i za bardzo nie ma kiedy zwieźć - co trochę obeschnie to znowu popada...

O efektach można powiedzieć najwcześniej za rok a najlepiej za dwa... Zamawiałem dokładnie miesiąc temu i po dwóch tygodniach było u mnie... Miałem zamówić standard cal z Nordkalk-u (trochę większa zawartość CaO) ale czas oczekiwania był około miesiąca - byłoby akurat...

Opublikowano

a które wapno jest lepsze kujawit czy nardkalk standard cal?? bo zastaawiam sie co kupic kujawit troche tańszy ale mniejsza zawartość CaO. ale podobno nordkalk ma również lepszą reaktywność co jest również ważne. \

Opublikowano (edytowane)

Witam

Czy magnez zawarty w wapnie weglanowym jest dobrze przyswajalny dla roslin w porownaniu np z kizerytem, moze ktos wie? Wydaje mi sie ze siarczan magnezu jest lepiej przyswajalny od weglanu magnezu. Prosze o wyjasnienie.

Edytowane przez dawid35123
Opublikowano

@dawid35123 nie chodzi o to, że siarczan magnezu jest lepiej przyswajalny ponieważ stosując siarczan magnezu powinno się tylko uzupełniać niedobory magnezu, nie wielką cześć. Jeśli roślina tego wymaga, natomiast wapno węglanowe z Mg służy( poza oczywiście regulacji pH) uzupełnieniu zaw. magnezu w glebie. Siarczanem magnezu nie uzupełnisz braku magnezu w glebie, możesz go tylko dostarczyć roślinie. Natomiast jeśli chodzi o kizeryt a wapno węgl-magn. to zależy od odczynu, kizeryt stosuje się tam gdzie pH jest optymalne a występuje niedobór magnezu. Jest formą łatwo dostępną dla roślin, na glebach o dużych potrzebach można stosować latem Mg w postaci wapna, natomiast wiosną kizerytu. Osobiście kieruje się ceną a ta przemawia za wapnem.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

A jak wyglada przyswajanie przez rosliny (malina,porzeczka) magnezu zawartego w saletrzaku danym poglownie? Przemiesci sie w glab gleby aby roslina o glebszym systemie korzeniowym go pobrala?

Edytowane przez dawid35123
Opublikowano

Jeśli chodzi o saletrzak jest nawóz szybko działający o dobrej rozpuszczalności. Saletrzak można stosować pogłównie a zatem roślina po rozpuszczeniu go pobierze, nie wymaga wymieszania z glebą. Nawet ta z głębszym systemem.

Opublikowano

co tu robić termin orki siewnej się zbliża a wapno może nie dojechać bo miałem rozsiać wapno a potem orać poczekać 3 tyg i siać nawóz i zboże

a tak to nie wiem zaorać i zwapnować i siać zboże a po 3 tyg nawozy po wierzchu czy

nawozy pod orkę a wapno po orce i siać zboże :huh:

Opublikowano

Nordcalk Standard dobre wapno.Miałem w zeszłym roku.W tym czekam na spóźnione wapno z Morawicy i mam pytanie do bardziej doświadczonych.Jak pododzić wapnowanie z rozsianiem soli potasowej którą powinno się rozsiać na kilka tygodni przed siewem a przerwą między wapnowaniem a nawożeniem?Czy może ta zasada nie obowiązuje przy soli potasowej.

Opublikowano

oxyfertil mg 75/25 co myślicie o tym wapnie ??? prioponkują mi po 550 za tone. kiedy siac i w jakich ilościach najlepiej ??? badania robiłem dawno ale ogólnie wiem że gleby bardzo kwaśne.

Opublikowano

dziś rozsiewałem wapno z morawicy, troche wiało i sie pyliło ale tak pozatym dobrze szło ładne nie zbrylone- dawka 5 t/ ha, jeszcze jeden dzień i porozsiewne na ten rok

Opublikowano

Nordcalk Standard dobre wapno.Miałem w zeszłym roku.W tym czekam na spóźnione wapno z Morawicy i mam pytanie do bardziej doświadczonych.Jak pododzić wapnowanie z rozsianiem soli potasowej którą powinno się rozsiać na kilka tygodni przed siewem a przerwą między wapnowaniem a nawożeniem?Czy może ta zasada nie obowiązuje przy soli potasowej.

Przy soli potasowej nie ma znaczenia. Możesz nawet razem siać.